Chaotisch georganiseerd


Volgens mij staat het ook zo op mijn CV: chaotisch georganiseerd. Laatst had ik het daar met een vriendin over en we moesten lachen om de herkenbaarheid. “Ik vind het super gezellig als er overal spulletjes, frutsels en dingetjes liggen. Maar op enig moment word ik er helemaal gek van en dan moet het worden opgeruimd.” Ja een feest van herkenning. Tijd om hier eens verder in te duiken.

De meeste mensen die me niet goed kennen, zullen me wellicht omschrijven als georganiseerd. Ik leef op lijstjes (to do, wishes, boodschappen etc). Alles heeft een vaste plaats en ik ben goed in plannen. Maar dat alles heeft ook een reden. Want als ik het niet opschrijf, vergeet ik het per definitie. Staat het niet in mijn agenda? Dan kom ik écht niet naar onze afspraak. Staat het niet op het boodschappenlijstje? Dan neem ik het hoogstwaarschijnlijk ook niet mee uit de winkel.

Creatief

Chaotisch zijn schijnt te horen bij creatieve mensen. In georganiseerdheid is geen ruimte voor vrij denken, interpretatie én dus creativiteit. Maar zonder die organisatie loopt mijn hoofd over en vergeet ik alles.

Alles kwijt

Chaotisch georganiseerd dus. Ik ben een ster in alle spullen ‘zomaar’ ergens neer gooien en de volgende dag bloedchagrijnig alle laadjes en kastjes opentrekken en schreeuwen wie het kwijt heeft gemaakt. Puur omdat het niet op zijn vaste plek ligt. Echt, ik kijk zwaar over dingen heen als het niet is waar het hoort te liggen. Om gek van te worden!

Structuur aanbrengen

Omdat chaotisch zijn super veel energie kost, heb ik mezelf aangeleerd structuur aan te brengen. Alles heeft een vaste plek. Alles heeft een vaste functie. Mijn agenda is fysiek, neem ik overal mee naar toe en alle afspraken die ik maak schrijf ik er duidelijk in op. Als ik dingen moet doen die niet per se op dit moment moeten: to do list. In de keuken ligt standaard een lijstje waar ik producten opschrijf die op of bijna op zijn, zodat ik die de volgende keer meeneem als ik naar de supermarkt ga. Als iemand zegt ‘niet vergeten hè?’ vraag ik ze direct me een appje te sturen, want dat ga ik dus echt wél vergeten. Zo zorg ik ervoor dat het me wel lukt de chaos een beetje te organiseren.

Past bij mij

Helemaal overgaan zal het vast niet. Ergens is dat ook wel prima. Die creativiteit wil ik namelijk niet loslaten. Ik vind het heerlijk om op de meest stomme (en onhandige!) momenten concept tekstjes te typen voor mijn blog, ideetjes te tikken voor foto’s of op random momenten mensen te appen als me iets te binnen schiet. Dat hoort bij mij. Dat past bij mij.

Opruimwoede

En die opruimwoede? Die vind ik heerlijk, zeker als ik alleen thuis ben. Dan staat het me opeens allemaal tegen. Alle spullen, alle zooi, alle afleiding. Dan zet ik een lekker vrolijke playlist aan en hop, ga ik met een noodgang het huis door om alles op zijn plek te zetten en meteen overal een doekje en een stofzuiger doorheen te gooien. Is mijn hele huis binnen no time schoon en opgeruimd en kan ik eindelijk genieten van de rust en ruimte in mijn hoofd!

Nu ben ik super benieuwd of jij je hier (ook) in herkend? Ben jij chaotisch of juist georganiseerd? En hoe ga jij daar het beste mee om? – Daisy

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s