Journalling in mijn business planner

Je las het al in 18x  mijn 2018: ik ben afgelopen jaar eindelijk gestart met oefenen met handlettering. Dit alles met de bedoeling om dit jaar een heus (bullet) journal bij te houden. Maar omdat het me niet lukte om er heel lang van te voren aan te beginnen, heb ik besloten er mijn business planner van te maken. Hoe ik het gebruik en indeel vertel ik je in dit artikel.

Even vooraf: ik ben zo’n type die tekenen en schrijven leuk vind, maar er absoluut niet goed in is. Daarom leek het me enerzijds super tof om het te proberen, maar anderzijds was de perfectionist in mij weer bang om te falen. Toen ik voor mezelf geaccepteerd had dat het er toch nooit uit zou komen te zien als al die perfecte journals van Instagram en Pinterest (en ik stiekem best wat had geoefend in mijn schriftje), besloot ik het maar gewoon te doen. Gewapend met journal (Action, vorig jaar al gekocht), potlood, gum, liniaal en fineliner ging ik van start.

Journal als business planner

Mijn journal deel ik dus in als business planner. Voor de mensen die het niet weten: naast mijn baan als communicatie adviseur ben ik freelance fotograaf. Nadat ik een toffe actie heb gedaan in december, heb ik veel afspraken gekregen. Ik vind het fijn om die in een losse planner bij te houden en niet volledig in mijn gewone agenda. Zo kan ik de dingen apart houden en daarbij in de planner meer informatie schrijven over de afspraak (locatie, shootwensen en contactgegevens), maar bijvoorbeeld ook over deadlines, bonnetjes bijhouden etc.

Indeling journal

Eerst heb ik op een los A4tje een indeling gemaakt. Want wat vind ik nu belangrijk aan een journal? Welke volgorde vind ik fijn? Hoeveel ruimte heb ik nodig voor notities? Zijn er nog andere, inspiratiepagina’s die ik erin wil? Het voordeel om dit vooraf op papier te zetten, is dat je dan een goede afweging én afwisseling kan maken. Zo ben ik uitgekomen op 2 weken per spread (zodat ik overzicht heb van de afspraken in die periode), na 4 weken weer 1 spread met notities en ook onder elke week wat ruimte voor notities. Daarnaast verdeel ik elke dag in blokken van 2, zodat ik niet meer afspraken dan dat inplan.

Doelen & dromen

Voorin mijn planner heb ik mijn business doelen voor 2019 geschreven én een pagina met droom shoots gemaakt. Daarvoor heb ik in plaats van bullets mooie vierkantjes gemaakt, zodat ik makkelijk kan afstrepen wanneer dat doel behaald is. We zijn nog niet aan het eind van januari en toch heb ik al 1 droomshoot gehaald, yay! Ik wilde namelijk heel graag een newborn shoot doen en gelukkig is die heel goed geslaagd!

Handlettering en doodles

De inspiratie voor de handlettering en doodles haal ik vooral van Pinterest en uit de diverse handlettering boeken die ik heb. De creativiteit daarin vinden vind ik nog altijd lastig en zie zelf wel veel herhaling in mijn werk. Maar wie weet dat ik dat na verloop van tijd makkelijker ga vinden. En als ik echt even geen zin heb om te doodlen, heb ik nog veel leuke stickers die ik kan inplakken.

Aan planner werken

Ik werk vaak 1 à 2x per week aan mijn planner. Meestal maak ik 2 spreads per keer als ik eraan werk. Wat dus inhoud dat ik óf 4 weken maak óf 2 weken en 2 notities. Wel merk ik dat ik er steeds sneller in word en het makkelijker gaat. Inmiddels ben ik al klaar tot half april. Ik ben heel benieuwd hoe de planner er eind 2019 uitziet!

Winactie

Geen zin om zoveel tijd kwijt te zijn aan het zelf maken van je planner? Dan heb ik nog een toffe tip voor je: op mijn Instagram geef ik de limited edition groene Mascha Planner weg! Je kunt nog tot 1 februari deelnemen. Alle voorwaarden lees je onder de foto op Instagram.

Gebruik jij zelf een planner?  – Daisy

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s