Productief je dag beginnen

homeofdaisies.nl, another blogger tag, tags, blog, bloglife, bloggers, wordpress, homeofdaisies, mijn blog, vragen, antwoorden, Q&A, verdienen, geld, voordelen, nadelen, benodigdheden,

Het nieuwe jaar is begonnen en dat vraagt – naast goede voornemens – ook om nieuwe routines. De vakantie is (bijna?) voorbij en dus is het tijd om weer aan de slag te gaan. Of dit nu voor je werkgever, je blog of je eigen bedrijf is. Maar hoe begin je nou de dag productief? Welke taken kun je het beste eerst doen en hoe zorg je dat de kwaliteit van je werk niet instort na de lunch? Ik deel je mijn favo tips en tricks!

De dag begint bij iedereen met de wekker. Je kunt eindeloos snoozen (stiekem mijn guilty pleasure), maar dat is totaal niet bevorderlijk voor je productiviteit. Want te lang snoozen zorgt ervoor dat je alle andere dingen met haast (en dus stress) moet doen. Geen goed begin van de dag dus. Snooze daarom niet en ga meteen je bed uit.

Activeer je hersenen. Door meteen uit bed te gaan en iets te doen dat je hersenen activeert, zorgt er niet alleen voor dat je écht wakker wordt, maar start ook meteen de motor van die rateltjes. Ga je tanden poetsen, jezelf aankleden en fix je haar en make-up. Dat laatste helpt meteen om er fris uit te zien, wat je ook daadwerkelijk helpt om je fris te voelen!

Toch moeite met wakker worden en ‘aan’ te gaan? Dan kan een daglicht lamp enorm helpen. Ik heb er zeker in de donkere wintermaanden enorm profijt van. De daglicht lamp zet ik aan tijdens mijn make-upsessie. Het licht zorgt ervoor dat de slaapstofjes in je hersenen uit gaan en de wakkere stofjes worden aangemaakt. Ready for the day!

Nog een belangrijke start van de morgen: ontbijt. Zonder brandstof kan je motor niet branden, dus zorg voor een goede en voedzame maaltijd om de ochtend mee door te komen. Drink daarbij een groot glas water, want tijdens je slaap daalt het vochtgehalte – ook in je hersenen.

Je denkt er misschien niet direct aan, maar: beweeg! Door te bewegen worden je hersenen geactiveerd en komen de stofjes dopamine en serotine vrij. Deze zorgen ook voor een happy begin van de dag. Ga een rondje wandelen, pak de fiets of neem de trap. Beweeg ook gedurende de dag voldoende om niet in te kakken.

Daarna: aan de slag! Wist je dat je het beste de moeilijkste/langste taak eerst kunt doen? Dan ben je niet alleen super trots wanneer je deze hebt afgerond, je hoeft er niet langer tegenaan te hikken én het geeft direct energie om aan de volgende taak te beginnen.

Wist je dat je je dag vooral niet moet beginnen met je mailbox? Dit zorgt voor een verstoring van je ritme. Pak eerst een grotere taak aan en plan daarna tijd in om mails te beantwoorden en kortere taken te doen.

Heb je geen harde deadlines of dingen te doen vandaag? Sta dan toch op een vast tijdstip op. Dit helpt je in het dagelijkse ritme te komen en zorgt ervoor dat je ook op andere dagen makkelijker kunt opstaan.

homeofdaisies.nl, hard gaan op deadlines, deadline, werk, werken, plannen, planning, vooruit werken, bloggen, bloglife, bloggers, work, work it, mind, brain, hersenen, stok achter de deur

Je denkt misschien: waar is de to do list? Een logisch punt wanneer het gaat om een productieve dag hebben. Je kunt er je dag mee beginnen óf mee eindigen. Bedenk wel dat je deze realistisch maakt. Soms kun je 20 kleine taakjes in 1 dag doen, terwijl je op een andere dag maar aan 2 grote taken komt. Persoonlijk maak ik altijd een planning voor de week én voor de dag. Zo kun je zien wat er nog allemaal moet, maar niet per sé vandaag.

Beloon jezelf. Als je een (deel)taak hebt gedaan, mag je jezelf daar best voor belonen. Dat werkt namelijk stimulerend en zorgt ervoor dat je zin hebt in de volgende taak. Neem even een break, pak een vers bakje koffie, een snackje of scroll even langs de socials. Maar dat laatste dan weer niet té veel: dit kan namelijk een enorme afleiding zijn.

Heb jij nog goede tips om een productieve dag te hebben? – Daisy

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s