Feiten over slaaptekort en hoe dit te voorkomen

Zoals jullie misschien weten, ben ik zeer gehecht aan mijn slaap. Normaal gesproken slaap ik zo’n 8 à 9 uur per nacht, maar soms heb ik opeens periodes dat ik vrijwel elke nacht een paar uur wakker lig. Shit. Te weinig slapen is niet goed voor je, maar wat kun je er tegen doen? En wanneer slaap je eigenlijk voldoende? De feiten en hoe slaaptekort te voorkomen lees je hier.

Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Slapen baby’s nog zo’n 15 uur per dag, in je tienerjaren is 8-10 uur voldoende en na je 20e is 7-8 uur per nacht. Maar luister ook vooral goed naar je lichaam. Ik heb gewoon iets meer dan gemiddeld nodig en voel me door mijn HMS ook vaker moe dan leeftijdsgenoten.

Het leven is veel te leuk om te slapen. Zou je denken, maar niet dus. Even wat feiten op een rij die er (kunnen) gebeuren met slaaptekort:

1. Ziek worden

Een recente studie bewees dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen (of meer dan 9) beduidend meer kans hebben op hartziektes of diabetes.

2. Stress

Als je te weinig slaapt, maakt je lichaam automatisch het stress-hormoon cortisol aan. En nee, het maakt niet uit of je tot diep in de nacht aan een opdracht werkte of dat je gewoon series aan het kijken was, te weinig slapen is en blijft een slaaptekort.

3. Overlijden

Dit is nogal een shocker: mensen die minder dan 5 uur per nacht slapen hebben 15 procent meer kans om door wat voor reden dan ook te overlijden. WHUT?!

4. Minder creatief

Als je in de ruststand bent, reorganiseert je brein automatisch allerlei informatie. Dus daarom is het zo lastig om je te concentreren en met nieuwe ideeën te komen als je niet geslapen hebt. Zware zombie-modus!

5. Chagrijnig

Slaapgebrek maakt allerlei negatieve emoties vrij. Je bent prikkelbaar en snel chagrijnig. Vraag maar aan Jochem, ik was niet te genieten.

6. Je maakt slechtere keuzes

Bij keuzes maken, zijn veel delen van je hersenen betrokken. Maar als je je hersenen niet genoeg rust geeft, functioneert het maar op halve kracht. En dat kan leiden tot rampzalige keuzes.

7. Vruchtbaarheidsproblemen

Wetenschappers zijn hier nog niet helemaal over uit, maar slaapgebrek kan je vruchtbare cyclus verstoren.

8. Gewichtstoename

Veel wetenschappelijke studies hebben beweerd dat mensen die minder slapen, meer kans hebben op overgewicht. Slaaptekort rommelt met de hormonen die bepalen of je vol zit (leptine) en de hormonen die bepalen dat je zin hebt in eten (ghreline). En dat kan ervoor zorgen dat je meer eet.

9. Je vet-gen wordt geactiveerd

Slaapgebrek zet je lichaam écht tegen je op! Minder dan 7 uur slapen activeert alles wat met vet-opslag te maken heeft en daardoor houdt je lichaam meer vetten vast dan normaal. Oh ooohh! Samen met het vorige punt klinkt dat als een serieus probleem…

10. Emotionele eetbuien

In een recent onderzoek is bewezen dat mensen die moe zijn sneller eten aan hun gevoelens koppelen. En voor je het weet ren je even voor sluitingstijd nog naar de supermarkt om een bak ijs of reep chocola. Niet doen dus!

11. Depressie

Slaap en depressie hebben met elkaar te maken. Onderzoekers zeggen dat mensen die aan slapeloosheid lijden meer kans hebben op een hevige depressie dan mensen die voldoende slaap krijgen.

12. Auto-ongeluk veroorzaken

In simulators is getest dat mensen die moe zijn evenveel ongelukken veroorzaken als dronkenlappen. Shit…! Te term ‘slaapdronken’ bestaat dus écht!

13. Traag reactievermogen

Als je hersenen niet zijn uitgerust is het minder snel in het opnemen, verwerken en reageren op situatie en informatie dan normaal. Je krijgt dus uiteindelijk je werk wel af, maar je zal er veel langer over doen. Dit is ook meteen de reden waarom je meer kans hebt op het veroorzaken van een auto-ongeluk.

14. Jong oud

Dat heeft ook met die stress te maken. Door de combinatie van slaaptekort en stress zal je sneller last van rimpels krijgen.

15. Je krijgt last van een droge huid

Slaap hydrateert je huid zodat het niet droog en schilferig wordt. We kennen allemaal de uitspraak schoonheidsslaapje en dat is het ook echt. Daar valt geen crème tegenop te smeren.

16. Acne

Ook dit heeft met de stress te maken. Je lichaam maakt het hormoon glucocorticoïde aan en daardoor wordt je huid erg gevoelig voor puistjes.

homeofdaisies.nl, hard gaan op deadlines, deadline, werk, werken, plannen, planning, vooruit werken, bloggen, bloglife, bloggers, work, work it, mind, brain, hersenen, stok achter de deur

Ik zeg 16 goede redenen om lekker van je slaap te genieten. Alles leuk en wel, maar misschien lig je wel elke avond ongewenst naar het plafond te staren. 14 tips om te kunnen genieten van een welverdiende nachtrust.

1. Geen cafeïne!

Lijkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar neem geen cafeïne tot je na 15.00 uur. Dus geen koffie, cola of zwarte twee. Probeer ook je inname overdag te verminderen.

2. Beweeg voldoende

Zowel overdag als ’s avonds, maar niet te laat op de avond. Ga na het eten nog een rondje lopen of fietsen.

3. Gezonde buitenlucht

De buitenlucht is gezond. Zit je – net als ik – voor je werk veel binnen? Ga dan echt even een frisse neus halen. Kun je meteen je gedachten op een rijtje zetten.

4. Piekeren? Sleep on it!

Probeer niet te piekeren als je in bed ligt. Lastig van je af te zetten? Leg een notitieblokje naast je bed waar je alles op schrijft wat je niet moet vergeten. Zo schrijf je het van je af en leg je het letterlijk naast je neer. Morgen weer een dag!

5. Ritme

Je lichaam raakt snel gewend aan een vast ritme. Probeer dit (vooral ’s avonds) zo veel mogelijk in te regelen. Op vaste tijden eten, vanaf een bepaalde tijd in ruststand en op een vaste tijd naar bed. Sta ook op een gestelde tijd op. Precies de reden waarom je in het weekend vaak op hetzelfde moment wakker wordt als door de weeks je wekker gaat.

6. Weg met die elektronica!

Nu zit mijn telefoon ook aan mijn hand geplakt en ben ik niet van mijn TV weg te slepen, maar al die elektronica zijn niet goed voor onze rust. Je hersenen worden namelijk flink aan het werk gezet door dat felle, vaak knipperende licht. Dus geen telefoon of tablet in bed. Lees bijvoorbeeld een boek.

7. Verlichting

Zet ook de verlichting in je woonkamer en slaapkamer niet vol aan. Je hersenen denken dan namelijk dat het dag is en maken geen stofjes aan die je moe maken. Schemeren is beter dus!

8. Donkere, schone, frisse slaapkamer

Zorg dat je slaapkamer goed verduisterd is. Ook slaap je beter als je kamer opgeruimd en schoon is. Daarnaast is de verwarming aanzetten funest! Zet liever overdag een raam open voor de frisse lucht en trek een dikkere pyjama aan tegen de kou. Geef jezelf een hotelervaring door ’s avonds je slaapkamer binnen te stappen en een strak opgemaakt bed te zien. Daar wil je toch in slapen?!

9. Geen middagdutjes

Stiekem voor het eten nog even je ogen dicht doen? Beter van niet! Zo raakt je hele slaapritme uit balans.

10. Geen alcohol

Je zou misschien denken dat je lekker slaapt na een flinke borrel, maar je lichaam komt veel moeilijker in een diepe slaap. Je slaapt dus onrustiger, waardoor je minder goed uitrust. Afblijven dus!

11. Ontspan

Zorg dat je ontspannen bent voor je gaat slapen. Neem een warme douche, drink een kopje thee, laat je lekker masseren door je partner, doe wat ontspanningsoefeningen of mediteer. Helemaal zen ben je zo in dromenland. Eerder deelde ik al eens tips over mediteren.

12. Muziek

Luister naar rustgevende muziek. Hierdoor zet je meteen de “je moet dit niet vergeten en dat nog doen”-stemmetjes op stil en droom je makkelijker weg. Zet het natuurlijk niet te hard en probeer je er echt op te concentreren. Mijn favo playlist op Spotify heet ook écht ‘Sleep’.

13. Goed bed

Een goed bed is essentieel voor een goede nachtrust. Op een doorgezakt matras en een zwaar vergeeld kussen wordt slapen almaar moeilijker. Investeer daarom in goede producten. Kost misschien wat, maar je slaap en dus je gezondheid zijn onbetaalbaar toch!

14. Goedenacht thee

Drink voor het slapengaan een kopje goedenacht thee. Deze is verkrijgbaar bij verschillende merken. Ik ben zelf heel blij met deze Dreams come true met o.a. Valeriaan.

Een hele lijst tips waar je hopelijk mee vooruit kunt voor een goede nachtrust. Daar word je toch happy én healthy van! Heb jij nog tips die er niet bij staan? Deel ze dan zeker in de comments – Daisy 

Advertenties

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Carolien schreef:

  Shocking! Zelf slaap ik tussen de 8 en 9 uur, heeft mijn lichaam echt nodig. Wordt ook altijd rond deze tijd vanzelf wakker (ook wel heel erg fijn). Hele fijne tips heb je gedeeld. Moet zeggen dat inslapen af en toe nogal een probleem is. Piekeren over alles en daardoor niet in slaap kunnen vallen (beren denken). Bedankt voor de tips!

  Liked by 1 persoon

  1. Blooming-Daisy schreef:

   Nou dat is dan goed toch, als je lichaam zelf aangeeft wanneer het genoeg geslapen heeft. Lekker houden zo! Hoop inderdaad dat je wat hebt aan de tips tegen piekeren voor het slapen, want dat is heel vervelend weet ik uit ervaring. Succes met ze proberen!

   Like

 2. Simone schreef:

  Wat een fijne tips Daisy! Ook voor mij is slaap erg belangrijk. Maar ik heb bijvoorbeeld regelmatig periodes met nachtmerries. Ze slaan nergens op, maar je wordt niet lekker wakker. Zulke periodes gebruik ik vaak natuurlijke anti-stress of nachtrust tabletjes. Dat helpt vaak wel. Ik heb namelijk gemiddeld toch wel 8 uur slaap nodig wil ik goed kunnen functioneren.

  Liked by 1 persoon

  1. Blooming-Daisy schreef:

   Ah ja ik heb ook wel eens periodes met nare dromen. Super vervelend! Heb je nog andere tips naast tabletjes?

   Like

   1. Simone schreef:

    Nee helaas nog geen alternatieven ontdekt die bij mij werken. Sommigen pleiten voor CBD olie, maar dat werkt ook niet voor mij. Misschien wel voor jou of je lezers?

    Liked by 1 persoon

   2. Blooming-Daisy schreef:

    Hmm nooit geprobeerd hahaha..

    Like

   3. Simone schreef:

    Eens moet de eerste keer zijn 😜

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s