De FOMO-tijd is aangebroken + wat kun je er tegen doen

Vanochtend opende ik – zoals elke ochtend als ik wakker word en nog even in bed chill – mijn social media en begon wat te scrollen. Ik zag bergen foto’s voorbij komen van het concert van Ed Sheeran in de ArenA, had zelfs een foto doorgestuurd gekregen van de buurvrouw die vertelde dat het echt gaaf was. Er waren foto’s van mensen die bij Down The Rabbit Hole waren, om nog maar te zwijgen over heel Zeeland die bij de eerste keer Concert@Sea op donderdag waren. En ik? Ik lag doodmoe op de bank, ging vroeg naar bed en had gigantische FOMO.

Wat is FOMO?

FOMO?! denk je misschien. Het staat voor Fear Of Missing Out, wat zoveel betekent als bang om iets te missen. En aan de foto’s te zien heb ik héél veel gemist terwijl ik onder een dekentje op de bank lag!

Het festival seizoen is inmiddels in volle gang en ik vrees dat er dus nog meer van die FOMO momenten gaan komen. Dat ik toffe foto’s en video’s voorbij ga zien komen van feestjes en concerten waar ik niet bij ben. Dat herken je zelf waarschijnlijk ook wel. Want hoeveel beeldmateriaal heb jij bijvoorbeeld gezien van Beyoncé en Jay-Z toen ze hun concert gaven in Amsterdam? Hoe voelde jij je daarbij?

Onderzoek naar FOMO

Ik ben eens dieper in het FOMO fenomeen gedoken. Het lijkt immers iets van de afgelopen jaren. Social media hebben daarin een belangrijke rol. Je voelt je namelijk een stuk minder vervelend als een collega bij het koffie automaat vertelt dat hij bij een toffe show is geweest dan wanneer je er 10 foto’s en video’s van hebt gezien. Maar uit onderzoek blijkt dat social slechts een middel is bij FOMO. Het zit van nature in ons brein dat we bij een groep horen. En als jij er als enige niet bij bent, tsja, dan kan dat voelen als verstoting en zul je alleen in de bosjes sterven (haha oké niet écht natuurlijk al was dat 1000 jaar geleden wellicht wel zo).

Tips tegen FOMO

We zijn nu eenmaal zo geprogrammeerd. Fijn om te weten dat het niet aan jou of mij ligt. Maar wat kun je er aan doen? Ten eerste: leg die telefoon eens weg! Want ook al is die niet enkel en alleen verantwoordelijk voor dat FOMO gevoel, het versterkt wel degelijk. Ten tweede: relativeer. Je kunt niet op 3 plaatsen tegelijk zijn. Ik kan niet in de ArenA en op de Brouwersdam staan op dezelfde avond. Zo simpel is het. Ten derde: kijk vooruit naar alle leuke dingen die nog in je agenda staan. Daar zullen uiteindelijk ook mensen vanaf hun bank van denken: “ik wou dat ik daar bij was!” Dus bereid je maar alvast voor, want over een poosje spam ik jullie helemaal gek met foto’s van diezelfde Ed Sheeran 😉

Heb jij wel eens last van FOMO? Wat doe jij om je van dat gevoel te ontdoen? xo Daisy

Volg homeofdaisies op YouTube – Instagram – Facebook – Bloglovin’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s