HAARPIJN: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF? | HAIR

homeofdaisies.nl, statisch haar, haar, haren, pluizig, winter, knetter, olie, verzorging, haarverzorging, haarlak, kammen, borstelen, tips, haartip, kapper, hair

Na de lange dag je haren in een strakke staart of knot, voelt het vaak als een enorme opluchting als je je haar eindelijk los maakt. Maar soms doet het ook enorm veel zeer. Haarpijn of eigenlijk pijn op je hoofdhuid is ontzettend vervelend. Maar wat is het nu eigenlijk? En nog beter: wat kun je doen om het te voorkomen. En als je het hebt, wat kun je doen om er vanaf te komen? Ik ben er in gedoken en deel je mijn ervaringen.

Persoonlijk heb ik er met vlagen last van. Haarpijn. Je hebt het gevoel of er iemand snoeihard aan je haren trekt. Behoorlijk pijnlijk en vervelend. Natuurlijk heb ik het wanneer ik langdurig mijn haren strak vast heb gedaan, maar het gebeurt ook wel eens dat ik er last van heb als mijn haren los zijn. Ik heb het internet afgespeurd naar oorzaken en oplossingen. Maar helaas is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit fenomeen.

homeofdaisies i'm so fancy black and white zwart wit outfit kleding ootd lotd lipstick paars purple street style only H&M Primark shoppen winkelen stijl stelen zwartwit look

Wat wel duidelijk is, is dat haarpijn ontstaat doordat de spiertjes rond de haarzakjes gespannen zijn. Ze hebben nogal moeten werken om de hele dag je haar omhoog te houden in die stramme knot of staart. Er wordt letterlijk aan getrokken. Daarnaast onthouden haren blijkbaar hoe ze moeten liggen. Als ze dus de andere kant op gehouden worden kost dat veel energie. Zie haarpijn dus ook als een soort spierpijn van je hoofdhuid.

Maar je kunt dus ook haarpijn hebben als je niet je haar vast draagt. Dan komt het puur door huid irritatie. Dit kan komen door gebruik van bepaalde producten waardoor je hoofdhuid niet goed kan ademen. Denk bijvoorbeeld aan droogshampoo. Handig voor een keertje, maar gebruik dit dus niet te vaak. En zeker niet als je last hebt van je hoofdhuid. Ook te heet wassen van je haren kan hiervan een veroorzaker zijn.

homeofdaisies.nl, oorbellen, hoepels, ear party, new look, goud, gold, hangers, oorhangers, oorbellen, budget, lichtgewicht, ,mode, fashion, trend, trendy

Nu weten wat we moeten doen om haarpijn te voorkomen, maar wat kun je doen als je er last van hebt? Ook dat is onvoldoende wetenschappelijk onderzocht. Maar uit eigen ervaring weet ik er wel wat van. Probeer zo veel mogelijk je haar los te dragen. Wil je het toch uit je gezicht hebben? Draag het dan met een klemmetje naar achteren. Zorg dat het niet strak zit! Probeer ook producten met siliconen en andere heftige ingrediënten te vermijden. Wees lief voor je haar. Blijft her langdurig zo? Stap dan eens over op baby shampoo, deze is het aller zachtst voor je haar en hoofdhuid. Vermijd heftige producten als haarlak en droogshampoo. Borstel je haar zo min mogelijk en als het doet: wees voorzichtig. Daarnaast kun je je hoofdhuid zachtjes masseren na het wassen (voor de conditioner) met je vingertoppen. Wat voor mij ook goed werkt is om op het laatst van de douchebeurt goed af te spoelen met koud water. Niet het meest fijne op dat moment, maar het zorgt er wel voor dat mijn hoofdhuid minder geïrriteerd raakt en dus minder pijnlijk aanvoelt.

Heb jij ook wel eens last van haarpijn? Waar komt dat door? En wat is jouw gouden tip tegen haarpijn? xo Daisy

Volg homeofdaisies op YouTube – Instagram – Facebook – Bloglovin’

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Simone | All Day Jewels schreef:

  Oh, haarpijn. Verschrikkelijk! Ik voel het nu ook weer (haar half in staart met klem). Alleen een klemmetje gaat niet, dat glijd er bijna meteen uit. Dus ik ben altijd gebonden aan een elastiekje. Ik ben blij als het straks los kan!
  Overigens heb ik wel het idee dat ik er sneller last van heb met vochtig en nat weer (net als bij fibromyalgie). Misschien ligt daar bij mij wel een verband tussen?

  Liked by 1 persoon

  1. Homeofdaisies schreef:

   Oh dat zou ook goed kunnen! Ik heb er inderdaad in deze periode meer last van dan bijvoorbeeld in de zomer. Straks lekker los gooien die lokken 😉

   Like

 2. Lifebymaris schreef:

  Herkenbaar, ook vaak last van. Soms zomaar en soms inderdaad omdat ik mijn haar lang vast heb gehad. Wat ik er aan doe.. eigenlijk niks. Wachten tot het weer over gaat.. haha. Dus bedankt voor je tips :)!

  Liked by 1 persoon

 3. kuonatoob schreef:

  Herkenbaar! Ik heb sowieso een gevoelige huid, dus ook mijn hoofdhuid. ‘Normale’ shampoo en conditioner (bijvoorbeeld Andrelon, Nivea, etc) kan ik niet meer verdragen. Daar krijg ik zelfs wondjes van op mijn hoofdhuid! Ik gebruik nu shampoo en conditioner met tea tree en dat werkt fantastisch! Geen last meer! En bij de Op is Op Voordeelshop hebben ze ook nog eens erg leuk geprijsde tea tree shampoo en conditioner (de groene flessen)! Vele malen goedkoper dan van bijvoorbeeld de Body Shop, maar de werking is bij mij hetzelfde (ik heb ze beide gebruikt, dus kan vergelijken).
  Ook scheelt het dat we in ons nieuwe huis vlak na de bouw een kalkfilter (AquaCell) op de waterleiding hebben laten plaatsen. Niet alleen héél fijn qua schoonmaak, maar ook zoveel beter voor mijn huid! Het water is namelijk echt 100% kalkvrij. Het kost wat, maar ik wil nooit meer zonder! Bij deze ook even een paar tips van mij dus 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s