WAT TE DOEN MET NEGATIEVE COMMENTS? | BLOGLIFE

homeofdaisies.nl, another blogger tag, tags, blog, bloglife, bloggers, wordpress, homeofdaisies, mijn blog, vragen, antwoorden, Q&A, verdienen, geld, voordelen, nadelen, benodigdheden,

Als blogger deel je nog al wat op het internet. Tekst, foto’s en in mijn geval ook video’s. Ik vind het altijd tof als mensen de moeite te nemen om een reactie achter te laten op een artikel of video. Alleen zijn die lang niet altijd positief. Wat dat met me doet én wat ik met die berichten doe vertel ik je in deze post.

Gelukkig kan ik je vertellen dat de meeste reacties positief, leuk en gezellig zijn. Daar ben ik blij om! Ik vind het tof om te lezen als mensen zich herkennen in mijn bericht, dankzij mij een product hebben ontdekt waar ze nu ook fan van zijn of zich gesteund voelen door mijn verhaal. Ik krijg niet alleen reacties onder mijn berichten zelf, maar veel ook via DM op Instagram of Facebook. Mensen die toch liever anoniem willen blijven (zeker wanneer het gaat om persoonlijke artikelen zoals over gebruik van anticonceptie of over depressie).

homeofdaisies.nl, another blogger tag, tags, blog, bloglife, bloggers, wordpress, homeofdaisies, mijn blog, vragen, antwoorden, Q&A, verdienen, geld, voordelen, nadelen, benodigdheden,

Alleen soms zitten er ook rotte appels tussen die gewoon alles wat ze denken zeggen. Dat varieert van “Wat praat je raar”(ja echt!) tot hele verhalen waarom ik de dingen verkeerd aanpak. Meestal kan ik het heel goed naast me neerleggen. Alleen soms wordt er iets getypt wat me raakt en me de hele dag bij blijft.

Ik heb na het krijgen van zo’n comment 3 keuzes: het verwijderen, het laten staan en negeren of het laten staan en het gesprek aangaan. Alleen mondt dat laatste snel uit in een oeverloze welles-nietes discussie die nergens heen gaat. Voor mezelf heb ik inmiddels wel een beetje uitgemaakt wanneer ik welke strategie kies.

homeofdaisies.nl, hard gaan op deadlines, deadline, werk, werken, plannen, planning, vooruit werken, bloggen, bloglife, bloggers, work, work it, mind, brain, hersenen, stok achter de deur

Als iemand echt lelijk doet om het lelijk doen, totaal niet beargumenteerd waarom diegene het niet met me eens is (want duhh, het kan ook niet dat altijd iedereen mijn mening deelt en dat respecteer ik ook) dan verwijder ik de comment. Dan moet je denken aan berichten als “Je bent echt lelijk”, “Wat een K** video” of alles waar een berg in wordt gescholden. Onzin, vervuiling van mijn pagina en mijns inziens mensen die niks beters te doen hebben dan het internet afstruinen om zulke comments achter te laten. Gelukkig is het met 1 druk op de knop voor altijd verwijderd. En wanneer die persoon vaker zulke berichten achterlaat blokkeer ik die. Jammer joh!

Moeilijker vind ik of ik negatieve berichten laat staan én of ik er op inga. Regel 1 voor mezelf: niet in emotie reageren. Zo heeft iemand wel eens (niet met zoveel woorden, maar daar kwam het wel op neer) gezegd dat ik niet goed voor mijn pup zorg. Die kwam wel écht even binnen. Bentley is mijn alles en het is alsof je dan zegt dat ik hem mishandel. Ik heb toen voor mezelf besloten hier even niet op te reageren en goed na te denken wat ik zou doen. Uiteindelijk heb ik toch tekst en uitleg gegeven over waarom ik bepaalde keuzes maak in zijn opvoeding en waarom ik denk dat dit een goede manier is. Ik ben immers degene die mijn hond het beste kent? Ik ben blij dat ik het op die manier heb gedaan, want later reageerde die persoon weer dat het duidelijk was hoe ik het uitlegde. Geen discussie of verder modder gooien.

homeofdaisies.nl, blog, bloglife, thuiswerken, thuis werken, effectief, motivatie, tips, 8x, tip, werktip, planning, discipline, werkplaats, werkplek, keukentafel, bureau, tuin, kantoor, laptop, café, koffietent, koffiebar, koffie, wandelen, lopen, pauze

Dat niet meteen reageren in emotie heb ik ook moeten leren hoor. In het begin van mijn bloglife ging ik direct, vol en fel de discussie aan. That escalated quickly! Dan kom je dus in een oneindige cirkel van modder smijten, boosdoenerij en frustratie. Daar heeft uiteindelijk niemand wat aan. En niet te vergeten: het staat open en bloot op internet. Iedereen kan het zien. En dus kan het ook enorm je imago schaden, iets wat je natuurlijk absoluut niet wilt. Dus tip van Flip: als je direct wilt reageren terwijl je nog middenin je emotie zit, zet dat bericht een paar uur in concept voordat je het verstuurd. Lees het na een tijdje nog eens over, wanneer je emoties wat zijn gezakt, en bedenk dan of je nog steeds op die manier op internet wilt staan.

En onthoud als je zelf ergens een comment achterlaat: zou je dit ook op deze manier zeggen tegen deze persoon als je die in het echt tegen het lijf zou lopen?

Natuurlijk ben ik nu benieuwd hoe jij omgaat met negatieve reacties? Krijg je ze vaak? xo Daisy 

Volg homeofdaisies op YouTube – Instagram – Facebook – Bloglovin’

Advertenties

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. kool-family schreef:

  Ik krijg nooit negatieve reacties op mijn blog. Wel heb ik één negatieve ervaring toen ik zelf eens mijn mening gaf op een blogpost van een mama van 4 kinderen, die pro-thuisonderwijs is. Ik gaf een voorzichtig geformuleerd contra argument. Daarop is zij beginnen schelden en met modder gooien omdat ik zogenaamd jaloers was een hele waslijst zaken die volledig naast de kwestie waren. Ik heb dat dan ook gewoon zo gelaten. Lijkt me altijd het beste, zoals jij ook doet.

  Liked by 1 persoon

  1. Homeofdaisies schreef:

   Oh joooo daar zat je natuurlijk ook niet op te wachten! Nee zoals ik al schreef, niet iedereen zal altijd je mening delen en dat is hardstikke prima. Maar het gaat wel om de manier waarop je iets formuleert… heb jij je reactie toen wel laten staan of niet?

   Liked by 1 persoon

   1. kool-family schreef:

    Ik reageerde bij haar en ja, die staat er nog. Kan je dat verwijderen dan?

    Liked by 1 persoon

   2. Homeofdaisies schreef:

    Volgens mij kun je je eigen reactie ook verwijderen? Maar anderzijds is zij degene die zich zo laat kennen dus waarom zou je…

    Liked by 1 persoon

   3. kool-family schreef:

    Ben gestopt haar te volgen en daarmee was alles voor mij van de baan…

    Liked by 1 persoon

 2. Miss Deadline schreef:

  Dankjewel hiervoor! Ik heb gelukkig nog geen nare reacties gehad op mijn blog maar dat gaat vast een keer gebeuren. Als is het maar, zoals je zegt, omdat er nu eenmaal mensen zijn die kennelijk niets beters te doen hebben. Ik heb er voor ik begon met bloggen al over nagedacht hoe er mee om zou gaan omdat ik vooral schrijf over heel persoonlijke en enigszins taboedoorbrekende onderwerpen. Wachten met je reactie opdat je kalm en doordacht een antwoord kunt geven lijkt me inderdaad wel het allerbeste, maar lijkt me ook super moeilijk. Kan me zo voorstellen dat een echt lelijke opmerking behoorlijk kan binnenkomen. Weet nog niet of ik het zou kunnen om dat van me af te zetten…..iets wat je met vallen en opstaan moet leren denk ik.
  Mooi openhartig artikel, dankjewel!

  Liked by 1 persoon

 3. In dit geval een positieve reactie 😊 ik vind je blogs echt superleuk, daarom heb ik je genomineerd voor de sunshine blogger award! Mijn blog komt morgen online 😘

  Liked by 1 persoon

 4. pumamickey schreef:

  Wat jammer dat er mensen zijn die helaas soms zo negatief kunnen reageren. Een andere mening prima, maar zeg het dan netjes (vind ik :P). Poeh, ik ben nog maar net begonnen (sinds donderdag) en heb nog… geen negatieve reacties gehad, maar dat zal vast wel komen aangezien ik flink overgewicht heb en daar ook over blog. Ik denk dat ik hetzelfde zou doen zoals jij het nu aanpakt, is het echt scheldend en lelijk – verwijderen, en is het iets wat mij raakt dan wellicht er verder op in gaan. Bedankt voor het delen.

  Liked by 1 persoon

  1. Homeofdaisies schreef:

   Tsja zulke mensen zullen er altijd blijven. En prima als iemand het ergens niet mee eens is, zolang het met respect gebracht wordt. Succes met je blog!

   Liked by 1 persoon

   1. pumamickey schreef:

    Dankjewel 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s