VERANDERING BENTLEY NA ZIJN CASTRATIE | PUPDATE #5

homeofdaisies.nl, Bentley, labrador, reu, castratie, castreren, hond, honden, dierenarts, proces, procedure, reactie, geur, hormonen

Ik ben nu ik dit onderwerp aansnijd ontzettend geneigd om in het katzwijm te vallen en minstens 86 keer te zeggen dat ik er niet bij kan dat Bentley alweer een jaar (!!!) bij ons woont. Gaan we niet doen. Nee, we gaan het over serieuzere zaken hebben. Want wat verandert er nu wezenlijk als je besluit je hond te laten castreren? Of beter gezegd, wat hebben wij gemerkt bij Bentley sinds we dat hebben laten doen? Ook vertel ik natuurlijk hoe lang wij hebben gewacht, hoe de operatie en het herstel zijn verlopen en of we blij zijn met het besluit.

Eigenlijk waren wij er vrij snel over uit: we wilden Bentley laten castreren. We zijn niet van plan om met hem te fokken (al had hij wel héle mooie babies gemaakt, I’m sure!) en al vrij vroeg merkten we dat onze pup een redelijk dominant karakter had. Zo probeerde hij met 12 weken al op een volwassen teef te rijden! Iets wat wij hem natuurlijk direct probeerden af te leren, maar de natuur is ook maar natuur.

We hebben wel lang gewacht. De meningen zijn er nogal over verdeeld hoe oud je pup moet zijn om hem te laten castreren, maar gemiddeld hoor je dat het vanaf een maand of 6, 7 kan. Bentley was ruim 11 maanden toen we de afspraak hebben gemaakt. Ik had zelf namelijk verschillende reacties gehoord over hoe het de groei van de hond kan beïnvloeden, en dat wilde ik zo lang mogelijk zijn natuurlijke beloop laten gaan. De keus om toen wél te gaan castreren was vooral omdat volwassen honden nu vaak fel en soms zelfs ronduit gemeen op hem reageerden. En hij – enthousiaste, blije pup – snapte daar helemaal niks van.

homeofdaisies.nl, Bentley, labrador, reu, castratie, castreren, hond, honden, dierenarts, proces, procedure, reactie, geur, hormonen

Klein lesje biologie: honden scheiden een sterke geur uit die andere honden ruiken. Zoals onze trainer van de puppycursus het noemde ‘De whatsapp berichtjes van de hond’. Hiermee kunnen ze onder andere het verschil ruiken tussen jongens en meisjes, jong en oud, gezond en ongezond, maar dus ook of de ander dominant of juist onderdanig is. Bentley rook dus al vrij jong erg dominant maar vanwege zijn jong zijn werd dat gedoogd. Hoe ouder, hoe minder goed andere honden (vooral reutjes) hiermee omgingen.

Vlak voor zijn 1e verjaardag was het zover (wat een sadistische cadeautjes delen wij uit hè, sorry vent!). We mochten hem ’s morgens brengen naar de dierenarts. Daar werd hij gewogen, kreeg hij een prikje met pijnstiller en daarna een prikje met narcose (afgestemd op zijn gewicht). Daarna mochten we lekker met hem kroelen, tot hij uiteindelijk in slaap viel. Toen moesten wij thuis wachten tot we hem weer mochten ophalen. De behandeling is vrij simpel. Met een klein sneetje halen ze de ballen weg en naaien de boel weer dicht. Daarna mag hij zijn roes uitslapen, krijg hij een berg pijnstillers, antibiotica en anti-misselijkheidspillen mee naar huis. Oh, en je mag kiezen of hij met een romper óf een lampenkap moet lopen.  Voor onze sloopkogel kozen we het laatste, maar als je de vlogs hebt gevolgd weet je dat ook díe niet lang meegingen.

homeofdaisies.nl, Bentley, labrador, reu, castratie, castreren, hond, honden, dierenarts, proces, procedure, reactie, geur, hormonen

Na 10 dagen mag zijn bescherming af en controleert de dierenarts of de wond mooi geneest. Dat was het geval en dan is hij weer ‘good to go’. Het duurt best een tijdje voor je écht verschil gaat merken. Ik denk bij ons na een goede maand dat we merkten dat hij bijvoorbeeld veel minder aan zijn piemel likte en die ook minder naar buiten kwam als hij ging zitten. Na 5 weken werd hij steeds wat rustiger in zijn gedrag en inmiddels is hij echt zo ontzettend veel relaxter. Natuurlijk kan hij nog steeds druk spelen en wordt hij even wild als er nieuwe mensen binnen komen. Maar hij bedaart veel sneller, houd minder lang aan, kliert minder en pakt veel sneller zelf zijn rust. Intussen is hij nog steeds de puppy-puber die gekke streken uithaalt, blij en enthousiast is als hij andere honden of mensen ziet. Hij is nog gewoon zichzelf. Maar hij blijft niet de héle tijd doorgaan. En wat ik zelf erg fijn vind: andere honden reageren minder heftig op hem. Er zijn altijd honden die blijven blaffen, maar het is alweer lang geleden dat ik een grommer tegenkwam tijdens het wandelen!

Al met al zijn we ontzettend blij dat we het gedaan hebben. Zoals je hierboven leest: het is voor Bentley zelf ook een stuk beter, mede omdat andere honden ook beter op hem reageren. Ik wil niet zeggen dat alle honden gecastreerd moeten worden. De hond waarmee ik opgroeide (Buddy <3) was zo’n lamme goedzak, die wist niet eens hoe het werkte. Daar was het ook echt niet bij nodig en dat hebben mijn ouders toen ook niet gedaan. Twijfel je of je het moet doen? Laat je sowieso goed informeren bij je dierenarts. Hierboven is puur mijn verhaal en mijn ervaring met mijn hond. Iedere hond is anders, reageert anders.

Lees ook:
Pupdate #1
Pupdate #2
Pupdate #3

Heb jij jouw huisdier laten castreren/steriliseren? Waarom wel of niet?  En voor meer Bentley spam, volg je hem op Instagram @Bentley_chocolab xo Daisy

Volg homeofdaisies op YouTube – Instagram – Facebook – Bloglovin’

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nienke Dailyspoonie schreef:

  Mijn labrador is niet gecastreerd, maar ik zou iedereen aanraden om het wel te doen.(hond was van mijn schoonouders die kozen ervoor om het niet te doen). Afgelopen jaren overwogen maar de dierenartsen zeiden dat er niets bij de hond zou veranderen. Stom dat ik daar naar geluisterd heb.[Ik doe t nu niet meer omdat zijn gezondheid niet meer optimaal is, en de kans groot is dat hij niet meer uit narcose komt] hij is eigenlijk altijd onderdanig geweest maar nadat hij 2 jaar geleden door een andere lab in zn hoofd gebeten is, is hij zodra er vaak andere honden komen de dominantste. Hij kan niet meer met andere honden samen, terwijl hij vroeger met elke hond samen kon. Nu reageren andere honden fel op hem.

  Liked by 1 persoon

  1. Homeofdaisies schreef:

   Hmm ben ik het niet helemaal mee eens. Als de hond van nature niet dominant is zou ik hem niet castreren. In mijn ogen reageert jouw hond uit angst en niet uit dominantie. Vanuit de vervolg puppy cursus hebben we ook een boek gekregen waar oa wordt uitgelegd over honden gedrag. Daarom blaffen kleine hondjes ook vaker dan grote, puur om anderen op afstand te houden en niet per se omdat ze dominant zijn. En grote mond lokt natuurlijk ook grote mond uit. Jammer dat je hond daar zelf zoveel last van heeft dan..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s