EERSTE ERVARING MET DE MIRENA SPIRAAL | GEZONDHEID

homeofdaisies.nl, gestopt met de pil, anticoceptie, anticonceptiepil, gezondheid, gemoed, mind, gedachten, dokter, huisarts, advies, relatie, getrouwd, lichaam, body, mentale gezondheid, negatief, depressief, genieten, hormonen, invloed

De zoektocht voor bij mij passende anticonceptie gaat door. Zoals je in de laatste post over mijn ervaring met de Nuvaring kon lezen, heb ik in overleg met de huisarts besloten de Mirena spiraal te laten plaatsen. Hoe dat ging en hoe de eerste weken voor mij zijn verlopen lees je in deze post.

De huisarts had me bij ons beslissingsgesprek al voorbereid; het inbrengen van de Mirena is alles behalve prettig. Ik was dus vooraf aan de behandel afspraak zenuwachtig. Heel erg zenuwachtig zelfs! Zo’n vervelende kriebel onderin je buik die niet weg wil. Maar goed, de afspraak stond en het moest toch gebeuren… Gelukkig heb ik echt een héle lieve huisarts die me gerust stelde en nogmaals uitlegde wat ik hij ging doen. En hoe het zou voelen.

Ik zal niet helemaal tot in detail treden maar het gaat ongeveer zo: voeten tegen elkaar, knieen uit elkaar, die !”#$%# nare eendenbek naar binnen werken. Dan pakt hij met een soort tangetje je baarmoeder beet (wat echt heel, HEEL gemeen aanvoelt). Daarna wordt de hele wand ingesmeerd met jodium, zodat de boel niet gaat ontsteken. Vervolgens wordt er met een apparaatje gemeten hoe diep je baarmoeder is (ook dat was niet bepaald prettig). Als de afmeting bekend is wordt de Mirena op maat gezet, ingebracht en vervolgens de uiteindes afgeknipt. Dan wordt een voor een de klem en eendenbek verwijderd en loopt de jodium overal waar je het niet wilt hebben. De hele behandeling duurde bij mij niet langer dan 15 minuten

Met een berg gaasjes en een inlegkruisje mag je je weer aankleden en naar huis. Dat naar huis kan ik je echt adviseren want ik was er best een beetje beroerd van. Alsof je opeens gigantische menstruatiekrampen hebt. De huisarts adviseerde me een ibuprofen te nemen als ik last kreeg, alleen had ik (altijd goed voorbereid haha) een uur voor de behandeling al pijnstilling genomen. Eenmaal thuis een lekkere slobberige joggingsbroek aangetrokken en met een kruikje op de bank. Blij dat ik niets meer hoefde te doen die avond anders dan series kijken.

Voor het slapengaan ook nog een pijnstiller genomen en de volgende morgen bij het opstaan eveneens. Als je ook een Mirena gaat laten zetten, kan ik je wel adviseren te zorgen dat je iets van maandverband of inlegkruisjes in huis hebt, want die jodium komt nog wel een poosje naar buiten. Persoonlijk had ik ook wat lichte bloeding. Ook de volgende dag had ik best wat buikpijn, vergelijkbaar met menstruatiepijn. Dat nam na 24 uur gelukkig af. Ik heb wel de hele week last gehouden van wat uitscheiding van de jodium en af en toe wat bloed. Maar ik vond de eerste week erg meevallen! Ik heb namelijk erg wisselende verhalen gelezen hierover dus de ervaringen kunnen uiteenlopen.

De eerste maand moet je even afwachten hoe het gaat. Het kan zijn dat je een menstruatie krijgt, het kan ook zijn van niet. Daarna moet je op controle om te zien of alles goed op zijn plek zit. En daarna ben je ‘good to go’! De meeste vrouwen hebben met een Mirena weinig tot helemaal geen menstruatie (klonk mij in elk geval wel aantrekkelijk in de oren haha!). Een ander voordeel is dat dit ding wel tot 5 (!!!) jaar blijft zitten. Je hoeft nergens aan te denken, zoals bij de pil of Nuvaring, hoe fijn is dat!

Inmiddels ben ik bijna 2 maanden verder. Alles zit op z’n plek. De eerste week had ik dus vrijwel geen problemen, maar de 2 weken daaropvolgend wel. Veel buikpijn en steken. Daarna heb ik een behoorlijke lange menstruatie gehad. Sindsdien nog niet. Ik moet alleen nog steeds op controle, dat lukt in de agenda steeds niet. Maar ik heb verder nergens last van, voel niks zitten, heb eigenlijk nooit buikpijn en voel me over het algemeen goed. Tot nu toe helemaal prima dus!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met anti-conceptie en welk middel jij gebruikt. xo Daisy 

Volg homeofdaisies op YouTube – Instagram – Facebook – Bloglovin’

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rike schreef:

  Mirena was een ramp voor mij, eindeloos ongesteld en veel buikpijn. Ik ben nu al jaren helemaal verknocht aan de prikpil (depo-provera). Ik ben nooit meer ongesteld en hormonaal stabiel. Dit helpt bij mij ook erg tegen de pijn van hms, het lijkt alsof mijn tolerantie voor pijn er hoger van is geworden, gewoon wat minder kleinzerig…. Maar ik zou het spiraaltje wel een paar maanden tijd geven, ik hoor ook verhalen van meiden die zweren bij de Mirena!

  Liked by 1 persoon

  1. Homeofdaisies schreef:

   Wat vervelend dat je zo’n negatieve ervaring had en wat fijn dat je nu een juiste anti-conceptie voor jezelf hebt gevonden! Klinkt goed, minder HMS pijn, dat zou ik ook wel willen 😉 Al ben ik daar op andere manieren mee aan de slag nu. Thanks, ik ga het zeker een goede periode de tijd geven. Ben benieuwd of ik binnenkort nog een menstruatie heb, xo Daisy

   Like

 2. Levende Loes schreef:

  Ik heb zelf sinds begin september een mirena en ben sindsdien niet meer ongesteld geworden. Ideaal dus! Verder heb ik ook niet echt klachten gehad en heb ik op de dag zelf alleen een pijnstiller nodig gehad voor de behandeling zelf. Dat zetten was inderdaad nogal onprettig, maar verder ben ik dus heel tevreden. Leuk om jouw ervaring te lezen!

  Liked by 1 persoon

  1. Homeofdaisies schreef:

   Ah wat fijn dat je zo’n goede ervaring hebt!

   Like

 3. kool-family schreef:

  Ik heb nu sinds anderhalf jaar een spiraaltje en had ook in het begin de ongemakken die je beschrijft, behalve dan de pijn, want ik deed dit relatief snel na mijn bevalling, dus had een gelijkaardige pijn als van bij de bevalling verwacht, maar dat viel dan in vergelijking reuze mee. Intussen alles ok,hopelijk blijft dat bij jou ook zo! Menstruatie blijft niet uit, maar is wel super weinig bij mij.

  Liked by 1 persoon

  1. Homeofdaisies schreef:

   Als een bevalling zo zou voelen zou het vast meevallen haha! Het was niet eens zozeer veel pijn, maar meer een vervelend gevoel (op die buikkrampen nadien na dan natuurlijk). Wellicht dat het scheelt hoor, dat je het vrij snel na je zwangerschap hebt gedaan, dan is je weefsel natuurlijk ook wel in een andere staat. Verder wel een positieve ervaring dus in die 1,5 jaar dat je hem hebt? xo Daisy

   Liked by 1 persoon

   1. kool-family schreef:

    Ja, verder positief, vooral omdat ik voor 5 jaar aan niets moet denken.

    Liked by 1 persoon

 4. Astrid schreef:

  Ik heb zelf 5 jaar de gynefix spiraaltje gebruikt. Een spiraaltje zonder frame, zonder hormonen. Wel een draad met koperen “kraaltjes”….met een beetje fantasie kun je het als bling bestempelen. Laten plaatsen door een kundige gynaecoloog en het verschil in menstruatie was dat hij twee dagen korter was én ik weer voelde hoe het is om een eisprong te hebben. Na vijf jaar heeft de huisarts het weer verwijderd.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s