ZELFPORTRETTEN MAKEN | FOTOGRAFIE TIPS

homeofdaisies.nl, blog, bloglife, thuiswerken, thuis werken, effectief, motivatie, tips, 8x, tip, werktip, planning, discipline, werkplaats, werkplek, keukentafel, bureau, tuin, kantoor, laptop, café, koffietent, koffiebar, koffie, wandelen, lopen, pauze

Vorige maand schreef ik mijn eerste blog met fotografie tips, namelijk over foto styling. Hier kreeg ik erg leuke reacties op! Dat heeft mij geïnspireerd om hier wat vaker over te schrijven. Vandaag ga ik in op een onderwerp waar ik voor mijn blog veel mee te maken heb: het maken van zelfportretten. Je bent in dit geval niet alleen de fotograaf, maar tegelijkertijd óók nog het model. Dat vergt nogal wat inspanning en oefening. Ik deel met jouw mijn beste tips!

wist je dat bovenstaande foto óók een zelfportret is?

Zelfontspanner
Het belangrijkste wat je nodig hebt voor het maken van profi ‘selfies’ (want dat zijn het in wezen), is wel de zelfontspanner functie. De meeste camera’s hebben dit wel. Super handig namelijk, want zo kun je op voorhand al de instellingen goed zetten en het frame bepalen. Je stelt de zelfontspanner in op 10 seconden, rent naar je plekje en doet je pose. Daarna loop je terug naar je camera om te kijken hoe de foto geworden is en welke aanpassingen je nog wilt doen aan bijvoorbeeld je frame of houding.

homeofdaisies.nl, mensen en hun mening, blog, bloglife, mind, comments, commentaar, reacties, negatief, bloggers, bloglife, afzeiken, lelijk doen, afkraken, statistieken,

Hulpmiddelen
Hulpmiddelen zijn geboden bij het maken van zelfportretten. Als je enkel je gezicht wilt, is een lange arm natuurlijk al voldoende. Maar wil je meer afstand creëren en misschien zelfs wel in het geheel op de foto, dan heb je hulp nodig. Je kunt natuurlijk je camera op een bureau, een stapel boeken of de strijkplank zetten (écht, dat deed ik het eerste jaar bloggen all the time), maar inmiddels ben ik blij met mijn statieven. Ik heb een groot model (voor als ik veel hoogte nodig heb) en een tafelmodel (voor als ik bijvoorbeeld foto’s van mijn gezicht nodig heb, terwijl ik aan mijn bureau zit). Dit is overigens ook een stuk veiliger voor je camera dan die stapel boeken kan ik je verzekeren, omdat je de camera vast schroeft. In aanschaf hoeven statieven overigens niet zo duur te zijn. Je hebt ze al vanaf een paar tientjes nieuw. Nog een tip: als je foto’s van je gezicht maakt, stel dan het statief hoger dan je ogen af en zorg dat je camera iets schuin naar beneden wijst. Zo komt je gezicht smaller over en heb je sowieso geen last van een onderkin 😉 (zie het verschil trouwens van mij: recht voor of iets schuin van boven. Hallo bolle toet!)

 

Spiegel
Ik heb bij 2 camera’s het voordeel dat ze het scherm kunnen klappen en ik dus mezelf in het frame kan zien bij het maken van zelfportretten. Heb je deze luxe niet? Dan kun je jezelf tóch heel makkelijk zien als je een spiegel achter de camera zet.

homeofdaisies.nl, meditatie, oefeningen, online, youtube, app, rituals, headspace, kort, lang, geleide meditatie, thuis, slapen, slaap, rustgevend, ontspannend, hoofd leegmaken

Apps
Zowel mijn vlogcamera als spiegelreflex hebben een wifi functie. Dat is super handig, want als je de app van de desbetreffende fabrikant download op je telefoon, kun je via wifi verbinding maken en zo je telefoon als afstandsbediening gebruiken. Hoef je zelf niet de hele tijd op te staan en opnieuw de zelfontspanner in te schakelen. Scheelt helaas wel weer in de work-out mogelijkheden, maar dat nemen we dan maar voor lief. Oh én (even off topic): op deze manier download je ook direct de foto’s van je camera op je telefoon. Handig als je op vakantie bent en direct de mooiste plaatjes wilt delen op je socials!

homeofdaisies.nl, 2 jaar getrouwd, trouwen liefde, jochem, love, relatie, vertrouwen, quality time, praten, gesprekken, uit eten, vakantie, stedentrip, comfortzone, werkwoord, liefde is een werkwoord, verliefd, bentley, zorgen, elkaar, samen

Oefenen
Mijn laatste tip is: ga oefenen. Het is niet voor niets een cliché, want het is waar. Oefening baart kunst. In beginsel zul je er veel tijd aan kwijt zijn om je gewenste zelfportret te maken. Maar door te oefenen, continu je standpunt evalueren, tussendoor de foto’s bekijken of je aanpassingen wilt maken én wellicht wat gezichtsuitdrukkingen vooraf in de spiegel te proberen, kom je al een heel eind.

Nu wil ik niet beweren dat ik alles van fotografie weet, maar ik ben er al jaren mee bezig en zeker sinds ik begin dit jaar mijn eerste echte spiegelreflex camera kocht ben ik er nóg meer into. Als jij nog tips hebt voor het maken van een zelfportret, deel die dan zeker hieronder in de reacties. En aanvragen voor onderwerpen in het kader van fotografie tips zijn ook welkom! xo Daisy 

Volg homeofdaisies op YouTube – Instagram – Facebook – Bloglovin’

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Heel leuk bericht! Met enkele handige tips die we zeker gaan proberen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s