VRIENDSCHAPPEN ALS JE EIND 20 BENT | MIND 

homeofdaisies.nl, vriendschappen als je 20 bent, leeftijd, vrienden, vriendin, vriendinnen, best friends, ontmoeten, school, werk, afstand, verandering, relatie, vrienschap, blog, bloggen, online, friends, ontmoeten, kroeg, uitgaan, stappen

Vriendschappen had ik in overvloed op de basisschool en de middelbare. Altijd wel iemand om mee te spelen, huiswerk mee te maken, te shoppen of te stappen. Maar nu ik eind 20 ben, merk ik dat dat anders wordt. Het groepje mensen om je heen wordt steeds kleiner en nieuwe vrienden maken gaat een stuk lastiger. Hoe ik dat beleef en de tips die ik heb, deel ik in deze blog.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik vind vriendschappen hebben en onderhouden op deze leeftijd een stuk ingewikkelder. Op school zie je je meeste vrienden dagelijks. Andere vrienden toch zeker wel wekelijks, op gezamenlijke sportclubs, verenigingen of in mijn geval: de kroeg op vrijdagmiddag. In de tijd dat je van school switcht, verandert dat al. Van de basis- naar middelbare school verlies je vrienden, of wordt het contact minder intensief. Ga je daarna studeren wordt het ook lastiger omdat iedereen door het hele land woont. En als je eenmaal werkt lijkt het soms wel onmogelijk om af te spreken.

Daar zit ook meteen het probleem wat mij betreft. Tijd maken. Want ik kan gerust 7 dagen per week vullen met werken, bloggen, netflix en social media. Sterker nog: voor dat alles hoef ik in theorie niet eens de deur uit. En al zijn mijn vrienden (en alle overige volgers) ogenschijnlijk prima op de hoogte van hoe het met me gaat en wat ik allemaal doe: er gaat toch niks op een gezellig avondje face to face bijpraten. Je kunt over en weer L-O-Lletjes naar elkaar appen, maar met een wijntje samen over de grond rollen van het lachen geeft je toch een beduidend beter gevoel. Maak dus echt tijd om je vriendschappen offline bij te houden. Spreek af. Wees geïnteresseerd in elkaars leven.

De afgelopen jaren zijn heel wat vriendschappen van mij verwaterd of zijn keihard ‘uitgemaakt’. Ja, vriendschappen zijn net echte relaties! Soms merk je gewoon dat je dermate niet meer op één lijn zit dat het beter is om geen vrienden meer te zijn. Hard misschien, maar het zorgt er wel weer voor dat je meer tijd en energie kunt steken in vrienden waar je wél blij van wordt!

homeofdaisies.nl, kat en schotel, kat&schotel, kattencafé, goes, katten café, cats, kroegtijger, koffie, thee, lunch, lunchen, asielkat, asiel, katjes, latte, caramel latte, nutella latte

Vrienden maken als eind twintiger vind ik nogal een opgave. Wel ben ik vooral het afgelopen jaar blij met vriendschappen  die ik heb opgedaan via mijn blog. Zo heb ik een aantal keer afgesproken met Grace van Zeeuwsenzo en dat klikte onwijs leuk! We hebben ook leuke blog ideeën uit kunnen wisselen en ik heb zelfs al eens een event vlog voor haar kanaal gemaakt. Maar het meest blij ben ik toch wel met Daisy van Diyaata. We hebben niet alleen dezelfde naam, maar vinden ook echt veel dezelfde dingen leuk, hebben dezelfde smaak, dezelfde mening. We kunnen natuurlijk lekker kletsen over onze blogs, maar ook shoppen, strand chillen en wijntjes drinken gaat ons prima af. Onze voorliefde voor katten heeft ons al meermaals naar het Kattencafe gebracht en we helpen elkaar af en toe met outfit foto’s.

Dat laatste is dan ook mijn laatste tip: zoek een hobby, vereniging of andere plek waar je mensen kunt ontmoeten met dezelfde interesses. Moeite met offline mensen ontmoeten? Online zijn er ook genoeg plaatsen, zoals social media en fora. Ik ken de blog dames immers ook oorspronkelijk van het internet!

Zijn jouw vriendschappen veranderd naarmate je ouder wordt? Hoe uit zich dat? xo Daisy 

Volg homeofdaisies op YouTube – Instagram – Facebook – Bloglovin’

Advertenties

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Eilish schreef:

  Heel herkenbaar! Mn vriendinnen zijn wel juist allemaal nog van de basisschool.. maar iedereen studeert ergens anders en dat is lastig! Verder heb ik veel online contacten.. idd mensen op school.. maar daar spreek ik eigenlijk nooit echt mee af.. Ik blijf t lastig vinden.. Ik weet ook nooit zo goed of mensen wel af willen spreken.. miss is dat ook wel mijn probleem

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Als je het niet vraagt weet je het sowieso niet natuurlijk… Wanneer gaan wij bakkie doen bij Kat en Schotel? 😉

   Like

 2. Miss Deadline schreef:

  Kan bijna niet anders, dat je vriendschappen veranderen, lijkt me. Niet leuk, maar zoals je zegt, je bent minder vanzelfsprekend bij elkaar als je niet meer op school zit en krijgt allemaal een eigen leven. Al die verschillende agenda’s zijn moeilijk op elkaar af te stemmen. Ik heb het geluk dat ik hele leuke collega’s heb die inmiddels vriendinnen zijn geworden. Verder ben ik heel blij dat er zoiets bestaat als Skype en Facebook, want ook als is dat niet hetzelfde als live contact, het zorgt er wel voor dat ik verbonden blijf met de vriendinnen die zo nodig in het buitenland moesten gaan wonen. Zonder die media was ik de vriendschap misschien al kwijt geweest!

  Liked by 1 persoon

 3. Inez schreef:

  Ik vind het ook echt heel herkenbaar! Onlangs zei ik nog tegen mijn vriend dat we nu een jaar in een nieuwe stad wonen en dat we hier eigenlijk geen vrienden hebben gemaakt. Buiten onze lieve buren, hebben we zelfs geen nieuwe mensen leren kennen. Niet gemakkelijk, nieuwe mensen leren kennen eens je uit de schoolbanken bent.

  Liked by 1 persoon

 4. Bregje schreef:

  Ik herken het wel, naarmate ik minder uitging, leerde ik minder mensen kennen. In de afgelopen jaren heb ook ik online een aantal dierbare vriendinnen leren kennen, ik blijf dat zo bijzonder vinden! Leuk dat Daisy en jij zo’n fijn contact hebben samen!!

  Liked by 1 persoon

 5. Saskia schreef:

  Net zoals de rest al zegt: heel herkenbaar dit. Ik had het hier pas nog over met een vriendin over een (voorheen) gemeenschappelijke andere vriendin, dat juist door social media vriendschappen nu langer door blijven gaan, maar er eigenlijk helemaal geen inhoud meer inzit. Je liked elkaar op Facebook, stuurt een hartje op Instagram maar veel meer dan dat zit er ook niet meer in, en toch voel je je verplicht om elkaar uit te nodigen voor feestjes, ondanks dat je al jaren geen écht contact meer hebt. Ik merkte dat dat toch onbewust wel een last was, om er maar energie in te blijven steken terwijl je er eigenlijk helemaal niks aan hebt. Uiteindelijk bleven de uitnodigingen van beide kanten ook uit, ging ze uit de (grotere) vriendengroep-groepsapp en is het nu ook prima zo. Veranderen en verwateren van vriendschappen hoort erbij, en er maar krampachtig aan vast blijven houden heeft ook geen nut.

  Wel ontzettend leuk dat je ook via je blog weer nieuwe mensen hebt leren kennen! Lijkt me ook inhoudelijk weer een totaal andere vriendschap dan mensen die je vanuit oorsprong van school kent bijvoorbeeld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s