EERSTE ERVARINGEN MET NUVARING | GEZONDHEID

homeofdaisies.nl, nuvaring, eerste ervaring, gezondheid, anticonceptie, gestopt met de pil, hormonen, puistjes, pukkels, huid, gezicht, gemoed, emotie. emoties, verzekering, huisarts, apotheek, hulpmiddel, hulpstuk, medisch, betalen, kosten, wat kost de nuvaring,

Zoals je een tijdje terug al kon lezen ben ik in april gestopt met de pil. Niet omdat ik aan de kids wil, maar omdat ik vooral mentaal erg last had van de hormonen. Het stoppen dat een zeer positief effect. Maar nu wilde ik toch graag een ander anticonceptie middel gaan gebruiken. Op doktersadvies ben ik pas begonnen met de Nuvaring en ik deel graag mijn eerste ervaringen met jullie.

De eerste dag na mijn vorige menstruatie was het zover: ik kon eindelijk de verpakking uit de koelkast halen (yes daar kun je ze het best in bewaren). Het openmaken van de individuele verpakking was nogal een opgave moet ik zeggen, zeker met die reuma handen van mij. Maar goed, met behulp van een schaar lukte het dan toch.

Vooraf had ik natuurlijk de bijsluiter goed bestudeerd, vooral hoe ik de Nuvaring moest inbrengen. De ring is overigens behoorlijk wat groter dan ik had verwacht. Formaatje uitgerekt haarelastiek! De Nuvaring is gemaakt van een soort flexibel rubber/plastic en je kunt het dus makkelijk samen knijpen. Dat moet ook, anders kun je het niet inbrengen. Inbrengen kun je met je vingers doen of met een hulpmiddel (dat paarse ding op de foto, moet je los bijbestellen + betalen bij de apotheek).

homeofdaisies.nl, nuvaring, eerste ervaring, gezondheid, anticonceptie, gestopt met de pil, hormonen, puistjes, pukkels, huid, gezicht, gemoed, emotie. emoties, verzekering, huisarts, apotheek, hulpmiddel, hulpstuk, medisch, betalen, kosten, wat kost de nuvaring,

Ik was best nerveus over dat hele inbrengen, bang dat ik het verkeerd deed of het niet zou lukken. Het werkt eigenlijk net als het inbrengen van een tampon, maar dan moet het op het eind eigenlijk nog een zetje krijgen zodat de ring voor je baarmoeder komt te liggen en daar lokaal hormonen afgeeft. Dat laatste lukte me niet en omdat ik moest gaan werken heb ik het maar zo gelaten. Ik heb het overigens gewoon zonder hulpmiddel gedaan.

’s Avonds tijdens het douchen vanbinnen nog eens gevoeld hoe het zat, want je voelt het namelijk echt helemaal niet zitten. Ik was wel benieuwd of het niet wat naar beneden was gezakt of anderzijds verplaatst. Maar nee, het was juist vanzelf zo gedraaid dat het goed voor de baarmoedermond lag. Top!

Na een week is het veilig (Dit omdat ik al langere tijd geen pil of andere anticonceptie gebruikt heb). Ik was natuurlijk erg benieuwd of het voelbaar was tijdens de seks, of ik of Jochem er last van zouden hebben. Online las ik daar wisselende reacties over namelijk. De eerste keer ben je er wel op aan het letten natuurlijk. Maar dat viel gelukkig mee. We voelden hem bij een positie wel zitten (niet per se vervelend en zeker niet pijnlijk) maar bij andere weer niet. Is uiteraard volledig afhankelijk van jouw en zijn lichaam.

homeofdaisies.nl, nuvaring, eerste ervaring, gezondheid, anticonceptie, gestopt met de pil, hormonen, puistjes, pukkels, huid, gezicht, gemoed, emotie. emoties, verzekering, huisarts, apotheek, hulpmiddel, hulpstuk, medisch, betalen, kosten, wat kost de nuvaring,

Wat me wel opviel was dat ik na een kleine week opeens veel last kreeg van kleine pukkeltjes. Ze zaten op mijn kin, neus en voorhoofd. Dat heb ik echt al lang niet gehad. Sterker nog: ik had met een blog online gezet over dat mijn huid er het laatste jaar zo goed uitziet. Best kans dat dit door de hormonen van de Nuvaring komt. Na 1,5-2 weken waren ze gelukkig allemaal weer weg.

Na precies 3 weken moet je de Nuvaring er weer uit ‘vissen’. Dat gaat heel makkelijk, door je vinger achter de ring te haken en te trekken. Dit is de stopweek (net als bij de pil) en na een paar dagen start je menstruatie. De eerste dag was bij mij wel heftiger dan normaal, maar daarna was het juist veel minder. Qua buikpijn, krampen etc. was het niet anders dan hiervoor. Op de dag dat ik weer een nieuwe ring moest inbrengen, was mijn menstruatie nog niet helemaal over, maar je kunt in principe gewoon de Nuvaring inbrengen en daarna een tampon. Het inbrengen ging nu al meteen een stuk makkelijker.

Het grootste nadeel van het gebruik van de Nuvaring vind ik (tot nu toe), dat je echt goed moet opletten wanneer je er één in moet doen én wanneer het er weer uit moet. Ik heb echt allemaal wekkers gezet op mijn telefoon anders ga ik dat echt geheid vergeten. Met de pil had ik dat echt niet, die slik je gewoon elke morgen als je je gezicht gaat reinigen en als de strip op is wacht je een week voor je weer begint. Ik moet aan deze routine nog erg wennen. Misschien dat het na verloop van tijd wel meer routineus wordt.

Het voordeel van de Nuvaring is dan weer wel dat je er 3 weken per maand niet naar hoeft te kijken. Het zit er prima. Je voelt het niet zitten, hebt er geen last van. De hormonen zijn minder dan in de anticonceptiepil en worden lokaal afgegeven. Wat het doet voor mijn gemoed en emoties, tsja, daar durf ik echt nog niks over te zeggen. Een maand is daarvoor echt tekort om daar conclusies aan te verbinden. Maar op de puistjes na, heb ik niet het idee dat de hormonen invloed op me hadden.

homeofdaisies.nl, nuvaring, eerste ervaring, gezondheid, anticonceptie, gestopt met de pil, hormonen, puistjes, pukkels, huid, gezicht, gemoed, emotie. emoties, verzekering, huisarts, apotheek, hulpmiddel, hulpstuk, medisch, betalen, kosten, wat kost de nuvaring,

Maand twee van de test is net ingegaan. Ik heb een voorraad voor 3 maanden gekregen van de huisarts en zijn advies was ook om nadien te evalueren hoe het me is bevallen en of ik ermee door wil gaan. Dus dat hoor je over een poosje weer van me.

Ohja, voor ik het vergeet: de Nuvaring zit niet in het basispakket van de zorgverzekering. Je moet ze dus zelf betalen (was rond de 22 euro voor 3 maanden). Ik heb een aanvullende verzekering en kreeg het bedrag gelukkig terug van mijn zorgverzekering.

Welke anticonceptie gebruik jij? Was jij al bekend met de Nuvaring? xo Daisy

Volg homeofdaisies op YouTube – Instagram – Facebook – Bloglovin’

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Wauw! Goed dat je er zo’n uitgebreid verhaal over hebt geschreven! Heel duidelijk 😘

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s