IK BEN GESTOPT MET DE PIL | GEZONDHEID

homeofdaisies.nl, gestopt met de pil, anticoceptie, anticonceptiepil, gezondheid, gemoed, mind, gedachten, dokter, huisarts, advies, relatie, getrouwd, lichaam, body, mentale gezondheid, negatief, depressief, genieten, hormonen, invloed

Voordat mijn moeder van de bank valt en iedereen felicitatie comments achter laat: NO BABIES! Ik ben dus niet gestopt om mij voort te planten, maar om heel andere redenen die ik je uitgebreid zal vertellen. Daarnaast leg ik uit wat de effecten tot nu toe zijn en wat mijn verdere plannen zijn qua anti-conceptie.

Het laatste jaar las ik steeds vaker dat (jonge) vrouwen stopten met de pil. Om diverse redenen, maar vooral omdat de hormonen die je 3 weken per maand dagelijks slikt behoorlijk wat effect kunnen hebben op heel veel andere dingen dan enkel je voorplantingsgestel. Hormonen hebben namelijk invloed op alles: je huid, je haar, nagels, maar ook op je gemoed. Alle berichten die ik las waren (op een enkele uitzondering na) super positief. De dames voelden zich allemaal een stuk beter, vooral mentaal, na het stoppen met het slikken van de pil.

Dat zette me aan het denken. Ik zit al een paar jaar, af en aan, niet goed in m’n vel. Het glas was overduidelijk vaker half leeg dan half vol. Ik kon wel leuke momenten hebben, maar voelde me nooit echt blij tot in m’n tenen. Bij één meisje las ik: “ik heb al jaren niet meer gelachen dat ik niet meer bij kwam”. Daar herkende ik me ook in. Want ik kon zeker wel lol hebben, maar niet zó intens. Idem met van dingen genieten: ik vond het wel leuk, maar niet per sé zo leuk dat ik er daarna nog lang op kon teren. Daarnaast was ik snel geprikkeld, geïrriteerd en heel vaak chagrijnig of depri zonder dat ik mijn vinger kon leggen wáárom.

homeofdaisies.nl, gestopt met de pil, anticoceptie, anticonceptiepil, gezondheid, gemoed, mind, gedachten, dokter, huisarts, advies, relatie, getrouwd, lichaam, body, mentale gezondheid, negatief, depressief, genieten, hormonen, invloed

Mijn gemoedstoestand heeft – uiteraard – ook zijn weerslag op mijn relatie. Degene die het dichtst bij je staan zijn wat dat betreft altijd de sjaak. Na één van onze (vaak zinloze) ruzies besloot ik in april abrupt te stoppen met het slikken van die kleine tabletjes in de ochtend. Ik slikte de pil al vanaf mijn 13e, netjes elke dag, met bijna geen enkele keer dat ik het vergat. Dat klinkt misschien super vroeg, vanaf mijn 13e, en dat is het ook. Maar toen ik pas ongesteld was, had ik in plaats van 3-5 dagen menstruatie juist in per maand totaal 5 dagen niks. Heel vervelend en toen een goede keus geweest van de huisarts om ermee te beginnen.

De eerste maand na het stoppen merkte ik er vrij weinig van, maar in de tweede maand voelde ik me zoveel rustiger. Nu durf ik dat niet 100% te steken op het stoppen met de hormonen, want dat was ook precies de tijd dat ik stopte met mijn baan waar ik het niet naar m’n zin had (iets wat natuurlijk ook veel stress, ongelukkig zijn en zorgen veroorzaakte). Jochem zegt nu dat ik een stuk vrolijker ben, meer stressbestendig ben en me niet meer zo druk maak. Ik voel me ook echt gelukkiger en kan meer genieten van de kleine dingen. Ik ben minder snel geïrriteerd en dat maakt onze relatie een stuk gezelliger. Nu ik zo’n 3 maanden verder ben, ben ik blij dat ik deze keus heb gemaakt.

Maar goed, omdat ik geen baby’s wil maken, moet je toch op een of andere manier zorgen voor anti-conceptie. Dat doen we dan nu maar even op de ouderwetse manier met condooms. Na mijn volgende menstruatie ga ik beginnen met de Nuva-ring, op advies van de huisarts. Deze bevat aanzienlijk minder hormonen en die worden enkel lokaal afgegeven. Ik vind het heel spannend, want deze moet je zelf inbrengen en na 3 weken weer verwijderen. Een volgende keer wil ik je daar graag over updaten.

homeofdaisies.nl, gestopt met de pil, anticoceptie, anticonceptiepil, gezondheid, gemoed, mind, gedachten, dokter, huisarts, advies, relatie, getrouwd, lichaam, body, mentale gezondheid, negatief, depressief, genieten, hormonen, invloed

Daarnaast gebruik al een hele poos de app P Tracker, waar je je menstratiecyclus kunt bijhouden. Na een paar maanden weet de app precies wanneer je vruchtbare periode is (dit gebruik ik overigens niet als anti-conceptie, want dit is nooit 100% betrouwbaar!) en wanneer je je menstruatie kunt verwachten. Ook kun je klachten bijhouden (handig als naslagwerk) en invullen wanneer je intiem bent geweest (handig als je wél zwanger probeert te worden).

Ik vind dit trouwens super spannend om te delen, want dit is wel héél persoonlijk! Natuurlijk ben ik ook benieuwd welke anti-conceptie jij gebruikt en wat jouw ervaring is met het (stoppen met) het gebruik van de pil. Laat dat dus zeker achter in de comments. xo Daisy 

Volg homeofdaisies op YouTube – Instagram – Facebook – Bloglovin’

Advertenties

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nienke Dailyspoonie schreef:

  Je post komt op het juiste moment. Ik stopte deze week na 13 jaar met de pil. Hier ook geen mini-me op de planning maar ik ben wel klaar met die hormonen, die me compleet afvlakken.
  Zo’n post helpt me wel dat ik de goede keus ga maken.

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ah dank je wel voor je lieve comment! Vond het wel een drempel om te plaatsen hoor, tis namelijk wel super persoonlijk. Hoop voor je dat je snel verschil merkt en een andere manier van anti-conceptie vind die beter werkt voor je. Ben persoonlijk ook heel benieuwd naar de nuva ring want lees daar ook zeer uiteenlopende dingen over. Xo Daisy

   Like

 2. Carolien schreef:

  Ik twijfel ook al een hele tijd om te stoppen. Enkel waar ik enorm tegen op zie is dat je niet meer kunt bepalen of je wel of niet ongesteld wordt. Zeker in de zomer vind ik doorslikken echt ideaal aangezien mijn humeur tijdens die dagen gewoon niet leuk is. Zelf ben ik op mijn 12e begonnen met de pil omdat ik altijd ongesteld was, dus precies andersom als het hoort. 3weken ongesteld en 1 week rust. Die pil was dus echt een redding, maar merk voor mijn idee vrij weinig van alle bijwerkingen die iedereen noemt.

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Dat was bij mij ook de reden om te beginnen. Inderdaad lastig te bepalen wanneer je het nu wordt, maar inmiddels is dat bij mij regelmatig en via de app kan ik het bijhouden. Die berekent dus wanneer ik ongesteld moet worden, wanneer mijn vruchtbare periode is etc. Maar houd het vooral bij om te zien wanneer ik het moet worden 😉

   Like

 3. Anne Claasen schreef:

  Er is een app die lijkt op die jij gebruikt, waar je je cyclus in bij kunt houden. De app die ik bedoel is echter medisch goedgekeurd en geregistreerd. Dankzij het algoritme wat erachter zit is deze app net zo effectief als de pil. Ik ben nu net gestopt met de pil vanwege dezelfde redenen als jij en ga de app proberen. Vindt het wel heel spannend, ben benieuwd of het veel verschil maakt

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ja dat zeggen ze bij deze ook, maar ik gok daar niet op. Ken mensen waarbij het niet betrouwbaar bleek 😂

   Like

 4. Sofie schreef:

  Bijzonder dat het toch zo’n effect heeft op mensen! Ik merk er op mentaal vlak weinig van. Maar lees het inderdaad vaker.

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Fijn dat het voor jou geen verschil maakt 😊 iedereen reageert er toch weer anders op natuurlijk

   Like

 5. testthosethings schreef:

  Voor mij klinkt het heel herkenbaar maar dan met name nadat de apotheek was overgestapt naar een ander merk. Nee, er zou hetzelfde inzitten. Maar waarom heb ik dan steeds die spanning rn angsten, inderdaad een gevoel waar je je vinger niet op kunt leggen. Toen ben ik ook de nuva-ring gaan proberen alleen moet ik eerlijk zeggen dat ik geen fan was. Gedachtes als: “zit hij wel goed” en “hij zakt uit” waar je dan steeds mee bezig bent. Toen ben ik overgegaan op een lichtere pil, de 0.2mg en sindsdien gaat het een stuk beter alleen ik vermoed wel dat mijn libido er nogal onder lijdt. Wat ook behoorlijk vervelend kan zijn als je vriend een vriend hebt. Ik ben er nog niet uit wat dan wel een goeie optie is… Veel succes met wat je gaat proberen!

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ja ik denk ook dat het ligt aan het nieuwe blanco merk dat nu gegeven wordt. Ik had er namelijk eerder geen last van! Persoonlijk slikte ik al een lichte pil, dus daar kan het an sich niet aan liggen. Libido is inderdaad ook een discussiepunt met anti conceptie. Ben zeker benieuwd hoe de nuvaring mij gaat bevallen en zal hier tzt een update over geven. Hoop voor je dat je een middel kunt vinden wat goed bij je past. Xo Daisy

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s