Wat als je financiële situatie plots verandert? | Money

homeofdaisies challenge stoppen met shoppen winkelen kopen geld koopziek sparen kleding makeup spullen huis verhuizen

Je bent gewend een bepaalde levensstijl te hebben, omdat je een bepaald inkomen hebt. Zo ook mijn man en ik. We kochten begin 2016 een groter huis, met daarmee stijgende woonlasten. Dat geeft niks natuurlijk, want we wonen in ons droomhuis. Daarnaast zijn de hypotheek regels tegenwoordig zo streng dat je echt nog voldoende budget overhoud in de maand om leuke dingen te doen of andere wensen te financieren. Maar dan krijg je vlak achter elkaar te horen dat je contract niet kan worden verlengd en eindig je allebei werkloos thuis. Dat zit natuurlijk niet in je financiële planning! Wat wij deden en ook jij kunt doen als je financiële situatie plots veranderd, deel ik vandaag.

Allereerst is het belangrijk op papier te zetten wat exact je maandelijkse inkomen en uitgaven zijn. Zeker je vaste lasten, zoals je huur of hypotheek, verzekeringen, abonnementen  (telefoonrekening, magazines, internet etc), gas/water/licht, eventueel je auto (benzine, verzekering, wegenbelasting) en te berekenen wat je gemiddeld kwijt bent aan boodschappen. Maak daarnaast ook een overzichtje met overige uitgaven, zoals cadeaus, uitgaan etc. Daardoor kun je zien wat je eventueel over houd óf juist tekort komt!

Boodschappen
Kijk daarna waar je geld op kunt besparen. Doe je altijd al je boodschappen bij grote supermarkten of koop je juist veel dure merken? Stap dan eens over op goedkopere varianten, eigen merken of ga naar een meer budget supermarkt (Aldi, Lidl). Zo deed ik toen ik alleen woonde de meeste boodschappen bij Jumbo of Albert Heijn. Jochem haalde alles bij Lidl. Wat bleek? Toen we gingen samenwonen gaf ik ongeveer hetzelfde bedrag uit voor de gezamenlijke boodschappen bij de goedkopere super, dan toen ik alleen woonde. Dat vond ik écht shocking! En de kwaliteit van 99% van de Lidl producten vind ik zeer goed en lekker.

homeofdaisies gegrilde groenten uit de oven gezond eten food foodie dinner avondeten veggies vegetarisch veganistisch koken keuken recept ovengerecht zoete aardappel olijfolie paprika i champignons ui uien courgette rode peper

Bulk aanbiedingen
Dit geldt ook voor verzorgingsproducten. Op mijn blog zie je voornamelijk low budget producten voorbij komen en die zijn zeker niet slecht én goed voor je portemonnee! Als je net als ik in een stad woont, heb je vaak veel keuze aan winkels. Daarom koop ik werkelijk nóóit verzorgingsproducten die ik standaard gebruik voor de volle mep. Ik kijk wekelijks de folders na of er goede aanbiedingen zijn en shop alles, ‘wat geen brood eet’ zoals mijn oma het altijd zegt, in bulk. Een voorraadje shampoo, conditioner en deodorant is altijd fijn, evenals droge etenswaren als pasta, rijst en pindakaas. En als ik in de stad loop en iets leuks zie, bedenk ik mezelf goed of ik het écht nodig heb of dat het ook kan wachten tot ik meer te besteden heb.

Abonnementen verlagen
Kijk goed naar je abonnementen. Kan dat niet goedkoper of minder? Lees je eigenlijk wel die magazines waar je jaarlijks voor betaalt? Of kun je ze ook af en toe los kopen? En die belminuten? Wanneer maak je die ooit op? Ook loont het om je verzekeringen eens goed onder de loep te nemen, want vaak ben je dubbel verzekerd of kun je het ook met een lager pakket doen.

homeofdaisies samsung galaxy s6 review telefoon smartphone kpn verlengen niet technisch handig tip wit white 32gb geheugen 16 megapixel camera phonecam diafragma verbetering

Dingen laten
Daarnaast was het voor ons belangrijk om te stoppen met alle ‘leuke dingen’. Wij zijn types die het liefst bij elke zonnestraal op het terras genieten van wijntjes, biertjes en een uitgebreide borrelplank. En maandelijks uit eten, wel eens eten bestellen. Naar de bios, shoppen, alles wat online leuk is bestellen… Tsja, dat kan gewoon écht even niet allemaal als je minder inkomen hebt. Want wat je niet hebt, kun je niet uitgeven en op schulden zit niemand te wachten. Kijk dus wat je echt graag nog wilt doen en laat de rest achterwege. Houd je doel goed voor ogen: als je straks weer ruimer in de portemonnee zit kun je dat allemaal weer doen. Des te gemotiveerder ben je om een nieuwe job te vinden, een extra zakcentje bij te verdienen of om loonsverhoging te vragen bij je baas.

homeofdaisies praag prague praha travel reistip tips reizen stedentrip city trip eten food zien bezichtigen doen karelsbrug chimmey burcht waterfietsen moldau rivier uitzicht zien kijken beleven voelen meemaken aardig mensen architectuur gebouwen

Vooruitzicht
Houd je doel goed voor ogen: als je straks weer ruimer in de portemonnee zit kun je dat allemaal weer doen. Des te gemotiveerder ben je om een nieuwe job te vinden, een extra zakcentje bij te verdienen of om loonsverhoging te vragen bij je baas. Aan alles komt een eind, en zo ook bij ons. Ik ben inmiddels alweer een tijdje aan het werk (al is het minder uren dan hiervoor) en Jochem gaat binnenkort beginnen bij een nieuwe job. Nu waarderen we alleen maar meer wat we weer kunnen doen!

Heb jij wel eens in een situatie gezeten dat je inkomen (drastisch) veranderde? Wat heb jij toen gedaan om je hoofd boven water te houden? xo Daisy 

Volg homeofdaisies op YouTube Instagram Facebook Bloglovin’

Advertenties

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sofie schreef:

  Wat een opdoffer moet dat geweest zijn! Goed dat je er zo verstandig mee omgaat. Wij leven van 1 inkomen dus ik herken het wel allemaal!

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ja dat was niet best. Ben blij dat het vooruitzicht nu positiever is 😊

   Like

 2. marianka schreef:

  Herkenbaar, wat ik ook weleens deed was maandgeld pinnen en in 4 week enveloppen doen. Ik spaar ook zegels bij ah en soms als ik het echt financieël moeilijk heb is dan net toevallig mijn zegel boekje vol en heb ik weer 52 euro

  Like

  1. Home of Daisies schreef:

   Dat is inderdaad ook wel een goede om dat zo te doen. Persoonlijk vind ik met de pas betalen handiger, omdat wij ook vaak los van elkaar boodschappen doen. Balen dat je qua supermarkten weinig keuze hebt op het dorp, bespaart mij echt enorm veel geld! xo Daisy

   Like

 3. Tamara TS schreef:

  Heel herkenbaar. Toen mijn man pas bij mij kwam wonen was het lastig om hier in de buurt werk te vinden en elke dag naar Brabant treinen was een drama. Uiteindelijk moesten we toen dat werk afliep samen een tijdje leven van mijn WAO en een kleine aanvulling. Gelukkig is dat maar een half jaartje geweest en hebben we nu weer 2 inkomens.

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Oh ja dat is ook geen makkelijke tijd geweest dan! Gelukkig dat het inmiddels weer goed is gekomen 😊 xo Daisy

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s