Hoe geuren je terugbrengen in de tijd | Mind

homeofdaisies.nl, geuren, herinneringen, parfum, zaagsel, memories, emotie, emoties, hersenen, geheugen, herinnering, brein, werken, foto, moment, teruggaan, tijd, vroeger, oud, ouder worden, kind

Ken je dat? Je ruikt een bepaalde geur en *PLOP* er zit een bepaalde herinnering in je hoofd. Je bent weer precies op de plaats en de tijd van de eerste keer dat je die geur rook. Gek hoe dat gaat eigenlijk… Ik zoek uit waarom dat is en vertel je over de geuren die mij terugbrengen in de tijd.

Ik zit op de achterbank van een bus. Het is mei, 2007. Ik ben doodmoe na 3 dagen Parijs en het duurt nog een eeuwigheid voor ik (via school in Rotterdam) thuis ben. Het is koud. En hoe vaak we het ook hebben gevraagd, de buschauffeur maakt het maar niet warm. RJ biedt me zijn trui aan. Een heerlijk dikke, met een soort schapenvachtje van binnen. Super zacht! Voor nog meer warmte trek ik de capuchon over mijn hoofd. En dan ruik ik het. De warmzoete geur van de parfum van zijn vriendin. Die heeft de trui afgelopen weekend nog gedragen. Ik vraag direct welke geur het is, want dit is overweldigend lekker. Hij antwoordt: “Chanel. Allure Sensuelle om precies te zijn”.

En nu, 10 jaar later, telkens wanneer ik deze geur opspuit zit ik weer even terug in die koude bus. Vol warme herinneringen. Mijn studietijd, de mensen die ik heb leren kennen. De prachtige stad die ik wederom heb gezien en de fijne gesprekken die ik heb gevoerd op de trappen van Sacre Couer. De geur van Chanel is alles behalve goedkoop en ik gebruik deze dan ook alleen op speciale gelegenheden. En al was hij goedkoper, dan nog. Het blijft zo bijzonder om telkens weer in die bus te zitten. (Dat herinnert me, ik moet sparen voor een nieuw flesje want deze is écht bijna leeg)

homeofdaisies.nl, geuren, herinneringen, parfum, zaagsel, memories, emotie, emoties, hersenen, geheugen, herinnering, brein, werken, foto, moment, teruggaan, tijd, vroeger, oud, ouder worden, kind

Maar hoe komt dat toch, dat een geur zulke diepgewortelde herinneringen oproept? Dat zocht ik uit. Het is zo dat de plaats in je hersenen waar geuren worden geregistreerd, vlakbij het deel ligt waar emoties worden opgeslagen. Je hebt misschien wel eens gehoord “geur is emotie” en dat blijkt dus ook wetenschappelijk wel te kloppen. Omdat die zones zo dicht bij elkaar zitten, koppelt je brein al snel een emotie aan een bepaalde geur. Je spraakzone zit weer heel ergens anders in de hersenen en daarom is het vaak lastig om een geur te omschrijven, onder woorden te brengen. Een emotie is makkelijker en daarom is die koppeling er. Daarnaast wordt geur opgeslagen voor de lange termijn, net als je herinneringen.

En zo doet de geur van zaagsel mij denken aan mijn vader, die timmerman is. “Dat ruikt als thuis,” roep ik vaak tegen Jochem als hij plankjes aan het zagen is. Heerlijk vind ik dat! Als ik als kind iets moest vragen aan mijn vader, zat hij vaak in de schuur die altijd naar zaagsel ruikt.

Je brein kan overigens ook een negatieve emotie of associatie maken met een geur. Denk maar eens aan een drankje waar je niet zo goed tegen kon. Als je dat nog maar ruikt… brr! Mij hoef je in elk geval geen Butterscotch drankje voor te schotelen, alleen die geur al haha!

Nu ben ik natuurlijk onwijs benieuwd welke associatie jij hebt met een bepaalde geur? Wat brengt jou weer even helemaal terug in de tijd? xo Daisy 

Volg homeofdaisies op YouTube Instagram Facebook Bloglovin’

Advertenties

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Haarlak geur doet me aan m’n mama denken. Al vanaf ik me kan herinneren gebruikt ze dezelfde haarlak en die geur in de badkamer doet me aan haar denken en m’n zussen hebben dat ook. Mooi hoe geuren herinneringen bovenhalen ☺

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ahw ja dat is ook een mooie herinnering ♡

   Liked by 1 persoon

 2. ModaSplash schreef:

  Ik had altijd een bepaalde geur op een paar jaar geleden, elke keer als ik het weer ruik dan moet ik weer denken aan die periode

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Goede herinneringen aan hoop ik? 😉

   Liked by 1 persoon

 3. Rose schreef:

  Zo heb ik heel veel geuren! De geur van de badkamer van mijn tante, de garage van mijn grootouders, het huis van een vroegere schoolvriendin, mijn trouwdag en een bepaalde geur die schreeuwt dat het zomer is… Het liefst zou ik aan alles een geur verbinden!
  De uitleg is trouwens ook heel interessant

  Liked by 1 persoon

 4. Kim schreef:

  Jaaa! Ik vind het helemaal geweldig als mijn man het luchtje draagt dat hij op onze trouwdag droeg. Dan beleef ik die hele dag opnieuw.

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ah ja dat hoopte ik ook. Had an mijn man een geurtje gekregen maar helaas vervliegt hij bij mij heel snel dus die herinnering met geur heb ik helaas niet. Geweldig dat jij dat wel hebt ♡

   Like

 5. Kim schreef:

  Jaaa! Ik vind het helemaal geweldig als mijn man het luchtje draagt dat hij op onze trouwdag droeg. Dan beleef ik die hele dag opnieuw!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s