Als je niets leuks te zeggen hebt, zeg dan niets | Mind

Mijn ouders hebben mij altijd geleerd ‘als je niets leuks te zeggen hebt, zeg dan niets’. In de huidige internetwereld lijken de mensen van nu dat een beetje vergeten te zijn. Dagelijks wordt het internet volgegooid met negatieve comments, scheldfestijnen en  lelijik makerij. Onnodig lijkt mij. Want als je niets leuks te zeggen hebt, dan houd je toch gewoon je mond?

homeofdaisies als je niets leuks te zeggen hebt zeg dan niks pesten online cyberpesten instagram reacties miss lipgloss youtube discriminatie lelijk doen opvoeding onlline gedrag

Gelukkig heb ik er persoonlijk slechts een aantal keer mee te maken gehad. Iemand reageerde negatief op een video. Toen ik om de achterliggende gedachte van haar reactie vroeg werd me letterlijk de huid volgescholden. Volkomen onnodig, want ook al ben je het misschien niet helemaal eens met iemand, geeft je dat nog niet het recht om te gaan schelden. Het desbetreffende meisje was hooguit 16. Een kind nog, maar het lijkt me weinig belovend voor haar toekomst.

Niet alleen jongeren gedragen zich zo, ook steeds meer volwassenen doen mee aan het online pestgedrag. Ik heb hier eerder al een artikel over geschreven. Maar nog steeds kom ik het dagelijks tegen. Gelukkig niet zozeer bij mezelf (maar ik heb dan ook niet de bezoekersaantallen van grote blogs). Zo las ik gisteren een berg comments onder een Instagramfoto van Miss Lipgloss die een t-shirt droeg waarop in het Arabisch ‘welkom’ staat. Dit shirt kan gekocht worden en steunt daarmee een goed doel dat asielzoekers helpt. Wat mij betreft ontzettend goed van Cynthia, maar de comments waren soms té erg voor woorden. Ik schaam me dan bijna om Nederlander te zijn, het feit dat mensen die in een land wonen verscheurd door oorlog hier niet welkom zouden zijn. Dat mensen vergeten hoe goed we het hier hebben, zelfs de mensen die van een uitkering moeten rondkomen.

En het feit dat mensen elkaar zo opfokken, elkaar opstoken met steeds negatievere en ergere reacties. Ik snap gewoon niet wat je ertoe beweegt zo lelijk te doen? Natuurlijk kun je iets niet leuk vinden, of het is je smaak niet of je hebt een andere mening. Die mag je zeker wel hebben! Maar dat geeft je nog niet het recht om mensen uit te schelden, bevolkingsgroepen, rassen of geloofsovertuigingen te bashen. Omschrijf dan op een nette manier, zonder te beledigen, waarom jij een andere mening hebt. Dat is prima. Maar met ziektes en vleeswaren smijten vind ik zéér onnodig.

Oftewel: als je niks leuks te zeggen hebt, zeg dan lekker niks.

Merk jij ook wat van de vervelende reacties op internet/social media? Wat is jouw mening hierover? Ik ben erg benieuwd of jij dit ook zo ervaart (of niet natuurlijk!) xo Daisy 

Volg homeofdaisies op YouTube Instagram Facebook Bloglovin’

Advertenties

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. gouweleeuw schreef:

  Welkom dat internet heet, en het ergst vind ik nog als iemand je huid helemaal verrot scheld wegens de nederlandse taal. Ik vind als een ander dat bij iemand anders doet , dan ken jij deze persoon niet dan heb jij zelf geen leven. En dit heb je ook onder de bloggers die een anderen , zo naar beneden halen. Dat je denkt kunnen wij niet meer normaal communiceren moet het nu echt zo gaan. Ik vind het jammeer, ja ik schaam ook als nederlander.

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Pfff erg he! Kijk een taalfout kun je best aangeven, ik vind het altijd fijn als iemand dat even meldt (je leest er soms zelf straal overheen). Maar ja, iemand anders naar beneden om jezelf beter te voelen? Nehhh!

   Like

 2. Marushi schreef:

  Vind ik ook! Ik heb een blogger die soms op mijn artikelen reageert en soms denk ik “ach..mens reageer gewoon niet”. Alles wat zei zegt heeft zo’n negatieve lading vind ik. Ik ga er ook nooit op in. Maar wel heel jammer denk ik dan altijd. -x-

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Maar je laat zo’n reactie dan wel staan? Ik heb eigenlijk altijd de neiging om te deleten, gewoon omdat ik geen zin heb om geconfronteerd te worden met die negativiteit. En pfff zeker als mede-blogger moet je toch elkaar positief ondersteunen. Je bent immers soort van collega’s xo Daisy

   Like

   1. Marushi schreef:

    Ja ik heb het nog nooit verwijderd, want het is tenslotte hun mening. Maar ik vind het wel zwaar irritant haha. Ik heb wel ook een ander persoon gehad die ging mij op een artikel afkraken die heb ik wel gelijk als spam behandeld haha. Dat soort acties vind ik gewoon triest. -x-

    Liked by 1 persoon

   2. Home of Daisies schreef:

    Inderdaad. Zodra ze gaan schelden en dergelijke is het voor mij ook klaar

    Liked by 1 persoon

 3. joyceelise schreef:

  Mooi geschreven, ben het er helemaal mee eens! Zie het ook vaak bij grote bloggers en dan staat er nog bij ook: ‘geen haat’! Wat is het dan?!

  Een paar bloggers hebben het bij mij ook gedaan. Mijn blog zou stom zijn en ik zou het toch niet redden volgens hun! Deze meiden hebben moj ook allemaal tegelijk ontvolgd, dus ik wed dat ze in die zelfde whatsappgroep zitten! Zou er niet eens in willen zitten haha! Tegen andere bloggers zijn ze poeslief! Dan denk ik je zou eens moeten weten hoe schijnheilig hun zijn! Zou dan zo graag een boekje over hun open willen doen -_-‘
  En zulke schoppen het nog ver ook in het bloggerswereldje, tis allemaal oneerlijk!

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ja dat is ook oneerlijk, maar aan de andere kant: vooral uitgaan van je eigen kracht. Je schrijft onwijs leuk, heb toffe producten om te reviewen dus lekker belangrijk wat je ‘collegas’ ervan vinden. Misschien is het jaloezie. Ik ben pro elkaar positief ondersteunen dus ga vooral lekker door zoals je bezig bent 😄 xo Daisy

   Like

   1. joyceelise schreef:

    Ahh, dat vind ik leuk om te horen!:-) Ik vind ook altijd leuk hoe jij schrijft! Iedereen is weer uniek in zijn of haar blog!

    Liked by 1 persoon

   2. Home of Daisies schreef:

    Zeker weten! Iedereen is uniek en kijkt er op zijn eigen manier tegenaan. Wat de een mooi of fijn vindt, vindt de ander misschien niet. En dat is prima. Zolang je elkaar maar in je waarde laat 😊

    Like

 4. Tamara TS schreef:

  Van mij mag iedereen zijn mening geven, maar dan wel graag netjes en goed onderbouwd. Tegenwoordig wordt er veel te vaak gescholden, vooral online. Jammer is dat. Er heeft vast nog nooit iemand een andere mening gekregen doordat ie voor rotte vis wordt uitgemaakt. Maar… Gelukkig zijn er ook heel veel positieve gezellige mensen online met opbouwende kritiek. 😊

  Liked by 1 persoon

 5. byhermiej schreef:

  Wat een ramp he van die negatieve mensen!!! Is allemaal jaloezie !!! En jaloezie is een hele kwalijke eigenschap!!! Maar onthou dit: negativiteit is net een boemerang!! Ze komen zich zelf nog wel een x tegen!! Laten wij maar gewoon positief blijven en aardig zijn tegen elkaar!!!

  Like

 6. writingmonique schreef:

  Helemaal mee eens! Ik begrijp echt niet waarom mensen zich zo graag negatief uitlaten! Je kunt je toch ook gewoon focussen op het leuke, mooie?!

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Lijkt me ook. Elkaar positief ondersteunen of opbouwende kritiek, daar heb je meer aan 😊

   Like

 7. diyaata schreef:

  Ja het is iets heel bizars.. Gelukkig krijg ik er vrij weinig van mee, al zag ik vandaag weer shit reacties op een Instagram foto van Mascha. Dat mensen zich zo verheven voelen zodra ze achter een toetsenbord zitten…zonde!

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Jaaaaa zag ik ook. Echt belachelijk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s