Wanneer ben je een goede gastvrouw?

Ik houd echt van het geven van feestjes en etentjes in huis. Ja, als gastvrouw voel ik me enorm in mijn element. Het zorgen voor mijn gasten, ze continu voorzien van hapjes en wanneer de bodem van hun glas in zicht komt schenk ik meteen bij. Niet gek ook dat ik jarenlang in de horeca heb gewerkt. Ik word nu eenmaal zelf blij wanneer anderen blij zijn. In deze blog leg ik uit hoe ook jij een goede gastvrouw (of -heer natuurlijk!) kunt worden.

homeofdaisies grieks bladerdeeg pakketje pakket kip munt tzaziki paprika ui gebraden kippen kipje griekse recept keuken koken voorgerecht hapje greek mint

Wanneer je mensen over de vloer krijgt (op de koffie of voor het eten) is vooral de voorbereiding erg essentieel. Hoeveel mensen komen er en dus hoeveel boodschappen heb je nodig? Mijn motto: beter te veel dan te weinig. Je wilt natuurlijk niet dat je gasten na je diner nog langs restaurant De Gouden Bogen rijdt voor een Big Mac Menu. Schat daarom ruim in. Zeker als je gaat koken is een boodschappenlijst van levensbelang. Bedenk goed hoeveel en welke producten je nodig hebt om je gerecht te bereiden.

Koken doe ik het liefst van te voren, of in elk geval, iets waarbij ik niet nog een uur in de keuken sta als mijn gasten zijn gearriveerd. Hartstikke ongezellig als zij de hele tijd op je zitten te wachten én je mist zelf het hele gesprek. Wat ik wel leuk vind is als mijn gasten alvast aan tafel zitten als ik de laatste dingetjes kook, aangezien mijn tafel bij de keuken staat kan ik alvast wat kletsen met ze.

Als je weet dat je beste vriend graag cola drinkt, maar jij niet? Zorg dan wel dat je het in huis hebt. Of zorg in elk geval voor wat variatie in je drankkeuze. “Wat wil je drinken? Ik heb uhh water en thee” klinkt natuurlijk niet zo gezellig. Die fles cola die pas half leeg is kun je altijd nog meegeven mocht je het zonde vinden om door de gootsteen te gooien. Daarover gesproken: je kunt ook kleine (halve liter) flesjes drinken halen. Blijft lang genoeg goed tot het volgende feestje en je hoeft je niet druk te maken over dat de prik eruit gaat. Geldt ook voor wijn: die verkopen ze tegenwoordig ook in flesjes in het formaat van 2 glaasjes.

Daarnaast zorg ik altijd dat ik een pak koekjes of chocola in huis heb. Persoonlijk ben ik erg on-Hollands als het aankomt op koekjes. Ik gooi het hele pak op tafel, in plaats van netjes 1 koekje per persoon. Hetzelfde geldt voor als er wat vrienden ’s avonds komen borrelen. Ik serveer verschillende soorten chips, nootjes, toastjes en zoetigheid. Voor ieder wat wils!

Wat ik mezelf heb afgeleerd is om tijdens een feestje telkens opnieuw bij te schenken wanneer iemand een leeg glas heeft. Mijn vrienden weten inmiddels de (koel)kast wel te vinden als ze dorst hebben. Daarmee verdien ik zeker strafpunten voor wat betreft het zijn van een goede gastvrouw.

Persoonlijk vind ik het dus super leuk om gasten te ontvangen in mijn huis. Heb jij dat ook? Of vind je dat lastig? Heb je iets gehad aan dit artikel? Ik hoor het graag! xo Daisy 

Volg homeofdaisies op YouTube Instagram Facebook Bloglovin’

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. diyaata schreef:

    Leuk artikel 🙂 ik ben ook zo, aan drinken en eten geen gebrek! Als iemand onverwacht komt dan is dat nog wel eens lastig want ik probeer voor mezelf zo weinig mogelijk ‘troep’ in huis te hebben! Nu ik meer thuis ben heb ik wel altijd wat in huis want heb ik ook meer inloop!

    Liked by 1 persoon

  2. byhermiej schreef:

    Leuk artikel!! Een goede voorbereiding is zeker belangrijk!! Als er bij ons iemand blijft eten , trek ik alles uit de kast! De tafel staat dan afgeladen vol. Hahaha ze hoeven niet langs de Gouden Bogen als ze hier gegeten hebben. Leuk gevonden zeg!!!Dat lijkt me zo erg … En zeker niet gastvrij! Hier duikt ook iedereen de ( koel) kast in. Wel zo handig !!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s