Hoe overleef je je scriptie?

Het lijkt oneindig te duren, maar anderzijds gaat de periode super snel voorbij en voor je het weet zit je tegen de deadline aan te hikken. Je scriptie. Ik heb de mijne alweer bijna vijf jaar geleden ingeleverd, maar oh boy wat weet ik nog goed hoe dat voelde. Bloed, zweet en veel, heel veel tranen. Hoe je het overleeft?

homeofdaisies hoe overleef ik mijn scriptie? school afstuderen studeren plannen notebook onderzoek leren boeken internet tips mind mindfull

Niet lang nadat ik mijn finale proef stuurde naar mijn scriptiebegeleider kreeg ik een mailtje wat mijn hart deed verzakken. Mijn onderzoek zou niet valide zijn, omdat ik te weinig respondenten had. Shit. Dit was – geloof ik – twee weken voor de inleverdatum van de definitieve versie. Het enige wat ik op dat moment kon doen was janken. Want hoe los je zoiets op in zo’n korte tijd? Ik kon natuurlijk moeilijk mijn hele onderzoek opnieuw doen…

Na een aantal uur non stop ugly cry was het tijd voor een nieuwe plan de campagne. Ik besloot een aantal diepte-interviews te doen met experts op mijn onderzoeksgebied, zo geschiedde, mocht mijn onderzoek inleveren, mocht ik hem presenteren en haalde ik met een 7 (dat had natuurlijk nog beter gekund, maar met mijn oplap kunstje toch niet slecht) mijn diploma. Hoe ik het heb gedaan?

* Zorg dat je duidelijke deadlines stelt, zowel met je stagebedrijf als je scriptiebegeleider, en houd je daar ook echt aan.

* Stem af met je scriptiebegeleider of je stagebedrijf als je er even niet uitkomt. Wat kun je doen om verder te komen? Je kunt jezelf soms helemaal blindstaren op iets en een frisse blik helpt je meestal weer op weg.

* Een scriptie schrijven vergt discipline. Ik had het geluk dat ik fulltime aanwezig was op mijn stagebedrijf en dus ook de hele dag achter de computer zat. Dan ben je toch meer geneigd om je werk te doen dan wanneer je thuis zit en wasjes kunt draaien/de hond uitlaten/boodschappen doen/op het terras zitten. Werk je wel vanuit huis? Blok dan tijden waarop je moet werken en waarop je kunt ontspannen en werk telkens naar die pauzemomenten toe. Telefoon uit en social media zijn verboden terrein! Stel bijvoorbeeld een doel voor jezelf: als ik deze pagina of deze paragraaf af heb, mag ik even een kwartiertje op internet scrollen.

* Even geen zin om hoofdstukteksten te tikken? Begin dan alvast met je inhoudsopgave, voorblad, verklarende woordenlijst etc. Die moet je toch maken, vergt niet je opperste concentratie en heb je toch mooi resultaat geboekt!

* Overleg met je medestudenten. Soms loop je tegen dingen aan, waar een ander toevallig pas een oplossing voor heeft bedacht. Wissel ideeën uit! Waarom het wiel opnieuw uitvinden?

* Laat je teksten nakijken door iemand die goed is in taal. Zelfs deze taalnerd maakte soms stomme fouten. Omdat je er zelf ZO in zit zie je het vaak niet meer. Andere tip: print je teksten uit voordat je ze opstuurt naar school en lees ze nog eens door. Op papier zie je vaak beter als er iets niet goed is. Ook kun je beter ontdekken of je teksten goed en logisch lopen.

* Bedenk: als ik de uiterste inleverdatum, haal heb ik vakantie. Als je je scriptie over de zomer heen tilt kun je minder van je vrije tijd en het mooie weer genieten. Chillen gaat namelijk een stuk beter met een diploma op zak!

* Als je je scriptie maakt bij een stagebedrijf, let er dan wel goed op dat je voldoende tijd inplant om je scriptie ook daadwerkelijk te maken. Niet te veel meewerkopdrachten aannemen en zeker goed je grenzen stellen!

Ben jij nog druk met je scriptie? Dan wens ik je veel succes. Je overleeft het heus wel, net als ik toen. Ook al lijkt het soms onmogelijk, er komt een keer een eind aan en JA er is licht aan het eind van de tunnel. Ik moet er niet aan denken mijn afstudeerjaar nog eens over te doen, maar ben wel ontzettend trots dat ik de eindstreep heb behaald in de vier jaar die hiervoor waren gesteld. En al dat bloed, zweet en tranen waren het meer dan waard. Want ik doe elke dag het werk waar ik gelukkig van word xo Daisy 

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Tessa schreef:

  Haha, leuke post! Mijn eindproef in het middelbaar kostte me ook heel veel bloed, zweet en tranen. Ik kijk er al naar uit om die van de universiteit te doen volgend jaar! *kuch*

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Hahaha ja ik mis school wat dat betreft echt niet 😅 Ik wens je alvast succes!

   Like

 2. joyceelise schreef:

  Dit lijkt mij echt zo stressvol! Mooi geschreven! Heb het zelf niet meegemaakt omdat ik door mijn chronische ziekte alleen maar in het ziekenhuis lag en op mijn 17e met mijn nieuwe opleiding moest stoppen helaas!

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Hè balen dat je je school daardoor hebt moeten missen. Pfff ik krijg 5 jaar later nog spontaan stressvlekken als ik eraan denk. Nee, nooit meer! Geef mij maar dagje werken hoor haha 😉 Mag ik vragen welke ziekte je hebt? Kun je nu wel beetje werken (naast je blog)? Xo Daisy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s