Leven in het hier en nu

Eigenlijk je hele leven ben je bezig met toe te leven naar de toekomst. Op de basisschool kijk je al uit naar de middelbare school, daarna kies je de richting die je op wilt qua werkt en bereid je je voor op je vervolgstudie. Je gaat werken, zoekt in al die periodes naar de perfecte partner om een toekomst mee op te bouwen. Je kijkt naar de perfecte woning om je voor te bereiden op eventuele gezinsuitbreiding en… Wat doe je in de tussentijd? Ben je wel bezig met wat er hier en nu gebeurt? Ik vergeet dat namelijk soms compleet. En da’s nou niet helemaal de bedoeling!

homeofdaisies leven in het hier en nu mind mindfull life mindfullness here now living marijketekent bruiloft trouwen herinneren de kleine dingen zijn grote love liefde

Kaartjes links en rechts van Marijketekent, midden Wibra

Wat ben je nu, op dit moment, precies aan het doen? Hoe voel je je daarbij? Beleef je iets dat je gaat onthouden of ben je het zo weer vergeten? Wil je het vergeten, is het niet belangrijk of ben je gewoon heel erg met andere dingen bezig waardoor je het vergeet? Ik vind het jammer dat ik zoveel kleine dingen vergeet. Een aanraking, een glimlach, even een uurtje quality time met je partner of beste vriendin. Dat zijn de dingen waar we eigenlijk voor moeten leven – in mijn optiek. “De kleine dingen zijn de grote dingen” staat er al tijden in mijn Instagram bio. En zo voel ik dat ook. De kleine dingen zijn uiteindelijk de dingen waar we voor leven, die dóen leven.

De essentie is wat mij betreft niet hoeveel geld je elke maand op je rekening krijgt, hoe groot je auto of je huis is. Geluk zit in de kleine dingen. Een knipoog of een compliment, een (onverwacht) kaartje met lieve woorden of een knuffel. Je weet namelijk nooit wanneer dat opeens niet meer is.

Ook ik staar me vaak blind op de toekomst. Het ene ‘projectje’ loopt over in de ander. Waren we een jaar geleden nog aan het toeleven naar onze bruiloft in oktober, vervielen we daarna alweer snel in het project ‘huis verkopen’. Daarnaast stellen we onze wensenlijst op voor de volgende woning en plannen we vakanties maanden van te voren – want dan kun je er zo’n lange tijd naar toe leven (dit laatste is 100% mijn schuld. Ik leef érg graag naar dingen toe). En op de laatste dag van de vakantie maak ik me alweer druk over mijn overvolle mailbox die de volgende dag op me wacht. Verder kun je maar beter lang vooraf een afspraak met me inplannen, want anders is mijn agenda alweer vol. Tijd voor spontane acties blijft er amper over. En juist die spontane ondernemingen, voelen avontuurlijk aan. Gek eigenlijk hoe we het zelf in de hand hebben en toch in die gewoontes blijven vervallen.

Nog even terugkomend op de bruiloft: daarvoor had ik vooraf bedacht dat ik echt momenten moest pakken in die in me op te nemen. Echt het NU inprenten. Wat zie ik? Wat voel ik? Wat ruik ik? Wat beleef ik? Even jezelf totaal afsluiten van gisteren, morgen en volgende week. En ik moet zeggen dat dat goed is gelukt. Ik heb normaal nogal snel stress, maar ik heb mezelf die dag volledig overgegeven. Ik heb onze ceremoniemeester goed geïnstrueerd, maar zelfs over de dingetjes die mis gingen of niet helemaal gingen als verwacht, kon ik me op dat moment niet druk maken. Wat een heerlijk gevoel was dat! Zou ik vaker moeten doen!

Daarom wil ik mezelf ook wat vaker attenderen op het hier en nu. Neem het op. Geniet ervan. Sluit je even af voor alle andere dingen. Schrijf het op in een dagboekje. Ik las nog de volgende quote, die hierop aansluit en wat mij betreft de spijker op zijn kop slaat: “Over een jaar betekenen alle dingen waar je je nu druk over maakt niks meer”.

Kan jij leven in het hier en nu? Hoe doe je dat? Of vind je het – net als ik – soms heel moeilijk? xo Daisy 

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. artisticstateofmind schreef:

    Dat vind ik nog wel eens lastig!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s