Voorbereidingen om je huis te verkopen

Jaaaaa ons huis staat te koop! We praten er echt al zoooo lang over dat we iets groters willen, maar met de bruiloft en de aanslag die dat heeft gepleegd op onze spaarpot is dat in 2015 niet gelukt. Maar nu is het dan eindelijk zover. We hebben een makelaar gekozen, de fotograaf heeft foto’s gemaakt, de makelaar heeft de verkooptekst geschreven (die ik natuurlijk vooraf met mijn kritische communicatie-oog heb bekeken) en nu staat het online. Maar wat gaat er eigenlijk aan vooraf voordat je je je huis kunt verkopen?

homeofdaisies huis te koop makelaar foto's fotografie wat te doen huis woning verkopen koper kijker kiezen keuze voorbereiding voorbereidingen prepaire

Zoals hierboven beschreven komen er best wat kosten kijken bij het verkopen van je woning. Deze kosten zitten vooral in je makelaar: je betaalt meestal opstartkosten en een percentage over de verkoopprijs van je woning (=courtage). Voor dit laatste kun je ook een vast bedrag afspreken. De courtage is uiteindelijk de inkomsten van de makelaar. Onder de opstartkosten worden onder andere fotografie, het presenteren van je woning op hun eigen website en websites als Funda.nl verstaan en het delen op social media. Desgewenst kun je nog kiezen om je woning via advertenties op social media of in (lokale) kranten te promoten; dit zijn extra kosten.

Maar het begint natuurlijk met het kiezen van je makelaar. Wij hebben zelf meerdere makelaars uitgenodigd in ons huis, rondgeleid en vervolgens hebben zij een voorstel gedaan. In dit voorstel staat uiteraard voor welk bedrag ze de woning op de markt willen brengen, maar ook welke kosten (courtage, in percentage van de uiteindelijke verkoop of X-bedrag in euro’s + opstartkosten) zij in rekening brengen. Let wel op: vaak zijn die kosten exclusief BTW! Hierdoor vallen ze 21% hoger uit dan dat er op papier staat. Niet fijn als je daar pas later achter komt…

Ik kan je geen kant en klaar antwoord geven hoe je je keuze moet maken. Je kunt natuurlijk enkel kijken naar de kosten en opbrengsten van je woning, maar wij zijn zelf erg op ons gevoel uitgegaan. Onze makelaar had goed onderzoek gedaan naar de achtergrond van onze woning en de doelgroep. Daarnaast waren ze echt héél enthousiast over ons huis; we raakten eigenlijk niet uitgepraat. De keus was dus makkelijk gemaakt toen ook de bedragen positief uitvielen. Daarna hebben we het contract van onze samenwerking getekend en kon de makelaar aan de slag!

En dan: tijd voor de foto’s! Of niet? Nee, we gaan eerst een stapje terug, want voordat de fotograaf op de stoep staat is het belangrijk kritisch naar je eigen woning te kijken. Ik ben namelijk zelf dol op accessoires, foto’s, lijstjes en aankleding. Gezellig 🙂 Maar dat kan op de foto juist super rommelig overkomen! De potentiële koper moet ook het idee hebben er makkelijk zijn/haar eigen sausje over te kunnen gooien. Ga dus voor neutraal, ook in de kleuren van je muren. Nu zijn die van ons crèmekleurig en zitten de heftigere kleuren meer in de details. Ik ging dus voor de fotograaf kwam met een doos door het huis en heb alle (overbodige) accessoires en persoonlijke foto’s opgeborgen. Een stuk minder gezellig en het voelt meteen als ‘niet meer jouw thuis’. Dat is de bedoeling want hopelijk wordt het snel het ‘thuis’ van iemand anders. Zorg daarnaast dat alles netjes is opgeruimd. Geen vieze sokken of gebruikte handdoeken op de grond!

Wees daarna kritisch op de foto’s en de teksten die de makelaar wilt gebruiken voor de verkoop. Lijkt je badkamer opeens 10x kleiner dan hij daadwerkelijk is? Dat kan wel eens een afknapper zijn voor een potentiële koper! Hierdoor zal hij misschien niet eens een afspraak maken voor een bezichtiging. Vraag dus gerust om de foto’s en teksten te reviewen voor het plaatsen en wees niet bang om kritisch te zijn. Als een foto niet goed is, moeten ze het maar gewoon opnieuw maken!

En dan is het zover: als je helemaal tevreden bent kan de woning in de verkoop. Er komt een prachtig te koop bord op het raam, de woning wordt op verschillende websites gepresenteerd en natuurlijk op social media geplaatst. Tijd om te delen! Hoe meer mensen jouw woning onder ogen krijgen, hoe groter de kans is dat er iemand tussen zit met interesse. Vraag daarom ook zeker jou vrienden, familie en kennissen de link te delen op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Nu is het afwachten op de eerste bezichtiging. Ontzettend spannend vind ik het! Het zou zomaar kunnen dat de woning heel snel verkocht is na een geweldig bod, maar het kan ook zomaar een jaar duren. En wat als het wel snel verkoopt, waar moeten wij dan heen? Zouden we snel iets vinden naar onze wens? Die onzekerheid vind ik heel erg eng, maar het hoort er helaas bij. Heb jij wel eens je woning verkocht? Heb jij goede tips? xo Daisy 

Advertenties

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. biancaronday schreef:

  Heel veel succes. Spannend, ik ben benieuwd hoe snel het zal gaan bij jullie.

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ik ook hihi! Is veel interesse in maar goed, kijkers zijn niet per definitie kopers dus afwachten maar 😉

   Like

 2. ellen schreef:

  Wauw is dat dat heeele leuke huis op de opril? 🙂 Succes met de verkoop!

  Liked by 1 persoon

 3. Ilona schreef:

  Heel veel succes met het verkopen van je woning! Ik hoop dat het allemaal vlot verloopt. Ik heb pas sinds 2 jaar een eigen woning en ben voorlopig nog niet van plan te verkopen, dus ik heb helaas geen tips voor je. Liefs ilona

  Like

 4. Chantal schreef:

  Ons huis staat morgen precies 1 week te koop! Gister zijn de eerste 2 bezichtigingen geweest waarvan 1 stel een bod heeft gedaan echter gaan wij een tegenbod geven maargoed tis wel super snel! Ik ben echt op van de *gezonde* stress! Morgen komen kijkers nummer 3! Ben benieuwd wat die mensen met ons tegenbod gaan doen
  Suc6 met jullie huis

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s