Mijn eerste keer mediteren | Bij ZenZee

Al eerder heb ik eens geschreven over dat ik zou willen leren mediteren. Ik doe ontzettend veel (leuke en minder leuke) dingen per dag en kan daar soms best gestrest door raken. Daarnaast ben ik een echte denker, voer ’s avonds in bed nog hele gesprekken in mijn gedachten of laat situaties die nog moeten komen al afspelen. Niet dat dat allemaal zo erg is, maar soms raakt dat best is het gedrang met mijn slaap (die ik door mijn HMS heel goed kan gebruiken!) Mediteren is een manier om je geest en daardoor ook je lichaam te ontspannen. Ik ging naar ZenZee om te kijken of dit iets voor mij is.

homeofdaisies zenzee mediteren oost-souburg serooskerke zeeland zen zee zenzee meditatie relaxen ontspannen druk stress lichaam geest

Ik ben met ZenZee in aanraking gekomen door mijn lieve collega Liselore, die één van de twee eigenaresses is. Op dinsdagavond is er een sessie in Serooskerke en op donderdagavond in Oost-Souburg. Omdat die laatste voorbij iets dichterbij huis is ging ik daarheen. Al direct bij binnenkomst voel je een soort rust op je vallen. Er hangt echt een hele fijne sfeer. Er stond zachte muziek op, er brandden kaarsjes. We deden onze jas en schoenen uit en mochten een plaatsje op een kussen uitzoeken. Ik koos voor een plek bij de muur, zodat ik daar tegenaan kon zitten als het rechtop zitten te veel werd voor mijn rug.

De sessie begon met een uitleg over wat meditatie nu precies is en wat het met je doet. Liselore legde uit hoe je door verschillende lagen wordt beïnvloed en hoe daar helemaal onderin je eigen, pure, ik zit. Die lagen zijn de buitenwereld, je lichaam en je ego. Dit laatste klinkt misschien gek, maar hieronder wordt bijvoorbeeld je gedachten en emoties verstaan. Om bij je ‘ik’ te komen, moet je al die lagen zien uit te schakelen. En dat is nog niet zo makkelijk kan ik je vertellen!

Onze eerste oefening was 5 minuten stil zijn. Gewoon, alles afsluiten. Het lijkt misschien kort, 5 minuten, maar het is écht heel moeilijk om 5 minuten aan niks te denken, niks te horen, niks te voelen. Ik hoorde opeens auto’s en scooters op de straat die ik daarvoor helemaal niet had gehoord. Mijn gedachten dwaalden af naar mijn blog, dingen die ik nog moest doen, naar een gesprek. Ik probeerde me te concentreren op mijn ademhaling. Soms was het even stil in mijn hoofd, maar dat duurde helaas niet lang. Halverwege de 5 minuten liet Liselore eenmaal de klankschaal klinken. Op het eind van de 5 minuten deed ze dat 3x, waarbij je na de laatste klank langzaam je ogen mag openen.

Daarna deden we een rondje hoe iedereen het had ervaren. Bij sommigen ging het beter dan bij anderen. Ik denk dat ik er wel de meeste moeite mee had, maar het was immers mijn eerste keer. Daarna gingen we nog een keer 5 minuten stil proberen te zijn. Op een of andere manier had ik de hele tijd een liedje in m’n hoofd haha hij wilde er echt niet uit. De straat hoorde ik deze keer wat minder, maar voelde wel mijn armen waar ik al de hele dag last van had. Wederom klonk de klankschaal op de helft 1x en op het einde 3x.

Hierna deden we een zogeheten ‘body scan’ waarbij je elk lichaamsdeel afgaat in gedachten en deze ontspant. Liselore zette zeer rustgevende muziek op en praatte ons door de scan heen. We begonnen met onze voeten, via onze onderbenen naar boven. Via onze buik en borst omhoog. “Voel hoe je hart klopt” zei ze en ik voelde op dat moment onwijs bewust mijn hart kloppen in mijn borst. Zo bizar! Hij klopt elke dag, elke minuut, zo vaak en nooit ben je je daar bewust van. Via ons gezicht gingen we naar onze kruin. Mijn gezicht ontspande op dat moment echt! Via onze nek en schouders naar onze onderrug. Dit stuk vond ik erg moeilijk, want daar zit immers de meeste pijn bij mij. Ik kon me hier wat lastiger concentreren, omdat de spanning hier niet wegging. En ik zat niet meer zo lekker, want de body scan duurde ongeveer 20 minuten. Wat wel een gek gevoel was, toen Liselore zei dat als je tintelingen in je handen voelde je je vingers even op de grond moest zetten. Alsof er een soort spanning uit je vingers de aarde in loopt!

En toen was het uurtje alweer voorbij. Het ging echt heel snel! Daarna nog een lekker kopje thee met bananenbrood gegeten en gekletst met alle meiden. Ik vond het echt een toffe ervaring en denk dat ik het zeker vaker ga doen. Het vergt wel wat oefening om op je ‘ik’ plekje te komen. Een van de aanwezigen zei ook dat ze het daarom elke dag doet, omdat het anders na een week voor haar weer moeilijker is op te pakken. Lijkt me een goede om te doen voor ik ga slapen, even ontspannen, hoofd leegmaken en rustig in bed stappen.

Voor meer informatie, locatie en prijzen bij ZenZee.

Heb jij wel eens gemediteerd? Wat vind je ervan? xo Daisy 

Advertenties

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Chelsey schreef:

  Wat klinkt mediteren toch heerlijk ontspannend! Misschien dat het mij ook wat lijkt. Lijkt mij wel lastig om echt helemaal ”zen” te worden. Het klinkt allemaal makkelijk, dat mediteren, maar als ik dit zo lees van jou lijkt het mij een hele uitdaging.

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Tis zeker een uitdaging! Maar van wat ik heb gehoord gaat het steeds beter en makkelijker als je het vaker doet. Zou zeker kijken of het wat voor je is. Niet geschoten is altijd mis toch 😉 xo Daisy

   Like

 2. Liselore schreef:

  Jaaaa! Wat leuk Daisy! Je hebt het allemaal goed onthouden zeg. Ik ga m zeker even delen. Dankjewel hoor!

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ik heb best opgelet hoor hahaha 😉 Volgende keer minder op de scooter letten haha! Leuk dat je ‘m deelt 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s