Travel | Marrakesh

Vrij snel na onze bruiloft sprongen we in het vliegtuig richting onze vakantiebestemming; Marrakesh! Een van de Koningssteden van Marokko. De historische kern ‘Medina’ staat op de Wereld Erfgoedlijst en het weer in oktober (24-29 graden) is meer dan prima. Dat beloofde een goede combinatie van relaxen en cultuur snuiven!

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair jardin majorelle YSL

Van Eindhoven naar Marrakesh is ongeveer 3 uur en 20 minuten vliegen. Helemaal niet zo heel ver dus! We hadden gunstige vliegtijden; om 10.00 uur ’s morgens heen en om 17.20 uur terug. Zo konden we optimaal van onze 5 dagen genieten. In Marokko is het een uurtje eerder dan in Nederland. Er wordt naast Arabisch ook veel Frans gesproken. Vooral in de nieuwere delen wordt ook wel wat Engels gesproken, maar met Frans kom je het verst. De munteenheid is Dirham en het makkelijkst reken je €1 = 1o DH (valt iets positiever uit, want als je 200 DH pint kost het je dat €184.

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair

Ons 5 sterrenhotel bevond zich in een nieuwer gedeelte van de stad, op zo’n 20 minuten lopen van het oude stadscentrum de medina. Het verschil tussen het oude en nieuwe deel is enorm. Niet alleen in architectuur en straatbeeld, maar ook erg in de mensen. Het nieuwe gedeelte is veel westerser. Er lopen minder vrouwen bedekt rond. Dat valt direct op. Vooraf had ik me goed ingelezen en overal zag ik dat je als vrouw je schouders en benen moet bedekken. Ik had daarom allemaal maxi dresses, wijde broeken en sjaals meegenomen om over mijn schouders te dragen. Niet erg nodig bleek later, want de meeste toeristen lopen gewoon in korte broek en topjes. Bij je hotel kun je overigens zonder problemen in bikini rondlopen.

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair jardin majorelle YSL

 

Marrakesh is zeer toeristisch. Bijna de helft van de mensen die je op straat ziet lopen is toerist. Ze worden aangetrokken door de rijke cultuur en oosterse sfeer. Hoewel ik persoonlijk dit laatste zeer vond tegenvallen. Ik had verwacht te struikelen over prachtige mozaïeken en statige gebouwen, maar werkelijk alles ziet er hetzelfde uit. De bouwstijl, de stenen en de kleur van de stenen; vrijwel elk huis is hetzelfde. De medina is het centrum dat omringt is door een hoge muur. Ook deze had ik pittoresker verwacht. Vaak zie je wel op de binnenplaatsen van restaurants en gebouwen die mooie kleuren en mozaïeken. Dan proef je wel de oosterse sfeer die ik had verwacht.

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair jardin majorelle YSL

Wat ik over de medina had gelezen was wel helemaal waar. Een groot plein vol straatartiesten, aapjes, slangen, vrouwen die henna aanbrengen. Een drukke mengelmoes. Iets waar ik niet voor ben weggelegd. Binnen een paar minuten werd er een slang om Jochem zijn nek gelegd. Ik had al gelezen dat ze dat doen en als je dan een foto maakt moet je ze betalen. Dat hebben we dus niet gedaan! Ik draaide me om en een vrouw sprak me aan of ik henna wilde. Ik bedankte haar vriendelijk. Nog voordat ik kon weglopen pakte ze mijn hand en kwakte er zomaar henna op en wilde gaan tekenen. Ik was zo boos! Meteen weggerend en het met een papier afgehaald. Zo vervelend dat je nee zegt en ze het niet willen aannemen. Daarna nog even de soeks in geweest, de smalle straatjes barstensvol kleine winkeltjes. Maar hier worden vooral namaak merk artikelen verkocht. Ook hier wordt je elke paar stappen aangeklampt door verkopers die je alles willen aansmeren. Je kunt niet eens naar iets kijken of aanwijzen. Alles bij elkaar dus maar een half uurtje rondgelopen voordat we gillend weg zijn gegaan. Nee, niets voor ons.

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair

Het eten daarentegen is werkelijk fantastisch. Ik heb bijna elke dag wel een traditionele tanjine gegeten. Dit is een aardewerken stoofpot waar het eten langzaam in wordt gaar gestoofd. Het bevat vaak een stuk vlees; kip of lam en groenten. De groenten worden als een soort piramide om het vlees gebouwd. De tanjine wordt vaak geserveerd met brood, dat je kunt dopen in de vrijgekomen sappen onderin de schaal. Bij vrijwel alle gerechten worden olijven geserveerd en in de tanjine komt ook veel augurk voor. Ik ben van beiden niet zo’n fan, maar het overheerste qua smaak gelukkig niet. Wortel, sperziebonen en aardappel zie je ook veel in dit gerecht. Helaas maar 1x couscous gegeten, dit was bijna nergens verkrijgbaar. Bij sommige menu’s krijg je vooraf een traditionele Marokkaanse soep die zeer goed gevuld is. Ik raad aan deze niet helemaal op te eten, want anders zit je meteen vol. Na het eten ontvang je bijna altijd een grote schaal fruit, muntthee die stijf staat van de suiker (lekker!) en traditionele zoete gebakjes.

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair

Er zijn verschillende manieren om jezelf te transporteren in Marrakesh. Er rijden overal vaag gele taxi’s die je kunt aanhouden of kunt nemen op de vele standplaatsen. Overleg vooraf een vaste prijs, want anders zullen ze je proberen extra geld af te troggelen. Gemiddeld betaal je 30-50 DH per rit. Een ander tof vervoersmiddel is paard en wagen. Ook die zie je overal. Deze kun je gebruiken als een taxi of je spreekt af dat de menner je een tour door de stad geeft. Wij hebben dat ook gedaan, een zeer leuke manier om de stad te bekijken. Voor een tour van ruim 3 uur (inclusief een paar stops om de paarden te rusten) spraken we de prijs van 250 DH af. We reden door het nieuwe deel, langs de buitenmuren van de medina, langs het paleis (waar je zeker GEEN foto’s van mag maken op last van de politie!) en eindigden op het grote plein. Onderweg legde de menner veel uit over de stad.

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair

We stopten bij Jardin Majorelle, ook wel bekend als de tuin van Yves Sint Laurent die hier jaren heeft gewoond. Werkelijk een aanrader, wat prachtig was dat! Bloemen, planten, cactussen, bouwwerken, terrassen, mozaïeken maar vooral de vele harde kleuren als koningsblauw sprongen in het oog. Wij hadden slechts een half uur de tijd, wat enerzijds voldoende was om alles te zien, maar ik had hier best nog wat langer willen toeven. Prachtig! (Entree voor enkel de botanische tuinen is 70 DH. Het is ook mogelijk het museum te bezoeken. Dit kost extra).

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair jardin majorelle YSL

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair jardin majorelle YSL

Ook stopten we bij een leerlooierij, vlak achter de stadsmuur. Hier worden huiden van schapen en geiten geprepareerd om leer van te maken. Ze gaan in verschillende baden (zie de putten op de foto hieronder), worden geverfd en van de vacht ontdaan. De geur is werkelijk onuitstaanbaar, maar met een hand vol gebroken muntbladeren te overleven. De mensen wonen en werken hier bij de leerlooierij en zijn veelal familie. Aan het eind van deze tour – gegeven door natuurlijk een vriend van de paardenmenner – moet er wat geld worden gegeven. Met 20 DH gaan ze overigens niet akkoord, je hebt immers foto’s gemaakt! Vervolgens wordt je nog een winkel ingeloodst waar je nog net niet wordt verplicht iets te kopen.

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair jardin majorelle YSL

Verderop in de medina stopten we bij een kruidenier, die wel bijna medicijnman genoemd kon worden. Voor werkelijk elk kwaaltje had hij wel een oplossing. We kregen een kopje muntthee (afslaan is onbeleefd) en Jochem werd overgehaald van alles te kopen. Als bedankje nog een ‘gratis’ zakje gedroogde munt om thuis thee van te zetten.

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair jardin majorelle YSL

Om de drukte van de stad te ontwijken hebben we ook veel aan het zwembad bij ons hotel gezeten. Het verkeer in de stad is bizar. Alles rijdt kriskras door elkaar. Naast auto’s en paard en wagens, struikel je letterlijk over de brommertjes. Iedereen lijkt er wel een te bezitten. Als het stoplicht op groen springt, krijgt de voorste in rij niet eens de kans om op te trekken, want dan toetert iedereen al dat hij moet opschieten. Als je moet oversteken sta je werkelijk doodsangsten uit, iedereen rijdt als gekken!

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair jardin majorelle YSL

Officieel wordt er geen alcohol geschonken in Marrakesh, maar in hotels en luxe clubs is het wel verkrijgbaar. In de meeste restaurants overigens niet. Roken mag overigens overal. Was wel weer even wennen, eten in een blauwe walm van de tafel naast je. Wat wel een aanrader is, is de stad ontvluchten. Dit hebben wij gedaan door een tocht met een 4×4 de bergen in. Een wereld van verschil, waar ik binnenkort nog meer van laat zien.

homeofdaisies travel reizen travelbug marrakesch marokko honeymoon huwelijksreis city trip reis islam vlucht vliegen ryanair jardin majorelle YSL

Al met al was Marrakesh wel een ervaring, maar voor mij persoonlijk geen plek waar ik zal terugkeren. De mensen zijn vriendelijk, totdat ze geld van je willen zien. De medina was voor mij echt te bedrukkend en het verkeer te bizar. Ik heb zeker wel genoten van het mooie weer, ons prachtige hotel, de botanische tuin en de 4×4 tocht. Ben jij wel eens in Marrakesh geweest? xo Daisy 

Advertenties

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Dewi schreef:

  Haha wat herkenbaar, ik vond het plein ook verschrikkelijk. Wij waren in Maart gegaan en bijna de enige toeristen, en dus een target voor iedereen. Ik had ook zo’n henna vrouw, ik riep dat ik allergisch was en toen deed ze haar hoofddoek om hoog en spoot ze de henna op haar tong. Dit om te laten zien dat het geen slechte henna was. Will had d’r bijna weg moeten duwen.
  Atlas Mountains was iets rustiger maar ook daar bijna de enige toeristen toen. Ik zou ook niet zo snel terug gaan 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ja heel bijzonder allemaal haha and not in a good way. Leuk om eens geweest te zijn maar volgende keer wordt het toch wat anders 😉 Jullie al een honeymoon bestemming gekozen? Xo

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s