Waar heb ik nu écht geld op bespaard voor de bruiloft?

Trouwen is duur. We kunnen er lang of kort over zijn, maar het kost gewoon enorm veel geld. En dat voor één dag. Maar, het is het waard. Die geweldige jurk, je grote liefde in iets prachtigs, ringen die voor altijd jullie bezegeling vormen. Al die blije mensen, familie en vrienden die ook zo hun best hebben gedaan om jullie dag geweldig te maken. Gelukkig kun je het ook financieel zo bont maken als je zelf wilt. Als je – net als ik – goed op de centen let kun je het een stuk goedkoper aanpakken dan gemiddeld. Hoe?

homeofdaisies wedding trouwen huwelijk budget kosten besparen sparen

Bron afbeelding

Het begint allemaal met het bepalen van je budget en een onderverdeling in wat je ongeveer denkt uit te geven per onderwerp. Da’s natuurlijk hartstikke lastig als je nooit eerder een bruiloft hebt georganiseerd, maar daarin leer je along the way ook van. Wij hebben uiteindelijk ons budget wel iets verhoogd door bepaalde omstandigheden, maar dat blijft uiteindelijk een keuze. Mijn droomjurk was bijvoorbeeld bijna 2x zo duur als dat ik in mijn hoofd had uit te geven. Ik heb er goed over nagedacht en uiteindelijk toch besloten hem te kopen. Maar op andere dingen heb ik dan weer wat bespaard. Uiteindelijk kun je het dan een beetje bij elkaar in evenwicht brengen.

Maar waar heb ik nu op bespaard? Ik heb vooral bespaard door heel veel dingen zelf te doen. Zo heb ik de kaarten en bedankjes zelf gemaakt. Dit kost vooral veel tijd, maar dit voel je dan minder in je portemonnee. Niet zo handig? Ik heb bijvoorbeeld mijn schoenen niet in een bruidssalon gekocht maar gewoon in de winkel. Buitenom dat ik bruidsschoenen over het algemeen foeilelijk vind, vond ik het zonde om schoenen te kopen van + €100 die ik daarna nooit meer aan zou trekken. Toen ik begin dit jaar tijdens de Solden in Antwerpen liep, kon ik zo een aantal potentieeltjes uit de schappen bij NewLook vissen. Uiteindelijk heb ik mijn super toffe hakken daar gehaald en slechts €25 afgetikt. Zeker weten dat ik die gouden stappers nog vaker ga dragen. Top!

homeofdaisies wedding trouwen huwelijk budget kosten besparen sparen

De grootste kostenpost van de bruiloft is het eten en drinken. Je zou misschien de jurk denken, maar echt, zoveel mondjes voeden is duur! Ook dit hangt natuurlijk helemaal af van wat je wilt, je kunt natuurlijk ook soep met broodjes in de tuin eten. Maar vergelijk goed de prijzen en wat je er voor krijgt bij verschillende locaties. Ik baalde namelijk enorm toen onze favoriete (niet zo dure) locatie al een feest had staan op onze dag en dat wat het uiteindelijk is geworden aanzienlijk duurder was. Alleen moet je wel kijken wat je er voor krijgt. Voor die paar honderd euro meer hebben we wel een veel uitgebreider menu én mogen we gratis blijven slapen. Dat zijn ook dingen waarmee je rekening moet houden. Overigens zou ik adviseren het aantal mensen ruim in te schieten, dan valt de factuur achteraf alleen maar mee. En, maak goede afspraken met de locatie over het drinken. Je wilt natuurlijk niet dat iedereen keihard cocktails gaat zuipen à €9 per stuk. Misschien kun je zelfs wel een vaste prijs per persoon afspreken. Vond ik in elk geval heel fijn, dan heb je geen financiële verrassingen achteraf.

Nog even terugkomend op de jurk en het pak. Jochem had bijna een pak gekocht in dezelfde zaak als waar ik mijn jurk heb gevonden. Als je allebei in dezelfde zaak iets afneemt, kun je natuurlijk veel makkelijker over de prijs onderhandelen. Gewoon proberen, nee heb je en ja kun je krijgen. Jochem heeft op zijn pak geen korting gekregen, maar bijvoorbeeld wel gratis accessoires zoals sokken, manchetten en een das.

homeofdaisies wedding trouwen huwelijk budget kosten besparen sparen

Muziek is super belangrijk om een goed feestje te bouwen, maar heb je niet toevallig een DJ in je vriendenkring of net daarbuiten? Via via vind je vaak toffe mensen die het voor een leuk prijsje komen doen. Zo heb ik ook onze DJ gevonden. Hij doet het als hobby, maar is echt heel goed en draait voor de helft minder als wat meer bekendere DJ’s.

Trouwen in het stadhuis. Wist je dat dat ook behoorlijk knaken kost? Doordat wij al op dinsdag voor de burgerlijke staat zijn getrouwd kon het gratis. Voorwaarde was wel dat we om 9.00 uur sharp aanwezig moesten zijn met alleen onze getuigen, geen muziek, ringen of een kus hadden. Het was letterlijk een handtekening zetten en weer naar buiten. Maar als we dit riedeltje iets uitgebreider wilden hebben in het stadhuis in plaats van het stadskantoor, waren we (houd je vast!) 550 euro kwijt geweest. Dat geld heb ik toch mooi voor andere dingen kunnen gebruiken. Dit is misschien minder romantisch, maar voor ons is onze voltrekking pas écht geweest op de vrijdag in de kerk.

Waar ik ook op heb bespaard is mijn haar en make-up zelf te doen in plaats van te laten doen en zelf het bruidsboeket maken. Wist je dat die laatste + €50 is! Belachelijk! Jochem en ik zijn naar een bloemenzaak gegaan waar je losse bloemen kunt halen, een boeket samengesteld en zelf een lintje erom gedaan thuis. Klaar, voor de helft van de prijs.

Ook een inside weetje. Wist je dat trouwringen ruim 2x zo duur zijn als verlovings- of vriendschapsringen? En het verschil? Helemaal niks! Omdat wij zelf niet zulke goud dragers zijn kozen we voor staal met een klein gouden detail. Scheelt toch ook al gauw de helft in prijs.

homeofdaisies wedding trouwen huwelijk budget kosten besparen sparen

Heb jij nog een gouden tip om geld te besparen op je bruiloft? xo Daisy 

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. artisticstateofmind schreef:

  Super goede tips!

  Liked by 1 persoon

 2. dennie schreef:

  Heb ook nog wel een tip hoor… gewoon lekker samen blijven hokken

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Das natuurlijk ook een optie hahaha

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s