DIY trouwen: de uitnodigingen

Om het budget van je bruiloft wat te drukken, is het een idee om veel dingen voor de dag zelf te maken. En ook nog eens ontzettend leuk om te doen als je handig bent! Eén van de dingen waar ik enorm veel geld op heb bespaard is mijn uitnodigingen. En nee, ik heb geen saai kaartje gestuurd. Ik maakte iets dat totaal in onze stijl past en super persoonlijk is. Benieuwd hoe ik dat heb gedaan? Lees snel verder!

homeofdaisies wedding week trouwen bruiloft DIY kaarten uitnodiging trouwkaart do it yourself knutselen craft kraft HEMA stempel Indesign zegel postzegel PostNL

Het idee kwam – hoe kan het ook anders – van Pinterest. Het is een samenvoeging van ideetjes; materialen, opbouw en tekst. Wat ik er voor gebruikte?

– Kraft papier A4
– Indesign
– Kraft enveloppen
– Stempel + inkt
– Zwarte fineliner
– Wax + stempel

Nu ben ik zelf nogal handig met Indesign, maar ik snap als je dat zelf niet bent. Helemaal niet erg, want je kunt het bijvoorbeeld ook gewoon in Word maken. Of je kijkt een vriend(in) lief aan die wel handig is met een dergelijk programma. Ik maakte dus de tekst en beeld helemaal op naar mijn smaak (4x op 1 A4) en printte het uit op Kraft papier. Omdat kraft de inkt best wel opzuigt, is het niet mooi zwart. Dat vind ik persoonlijk erg mooi, het geeft een wat verouderde en verweerde look. Daarna sneed ik de randen rondom af en sneed ik de kaarten in vieren.

homeofdaisies wedding week trouwen bruiloft DIY kaarten uitnodiging trouwkaart do it yourself knutselen craft kraft HEMA stempel Indesign zegel postzegel PostNL

Op de envelop stempelde ik de vorm van een tag, met een stempel en inkt van HEMA. In die tag schreef ik met zwarte fineliner het adres van de genodigde. De envelop had zelf een plakstrip, maar daar bovenop maakte ik nog een ouderwetse verzegeling, in de vorm van gestempelde wax. Heb je toevallig de film Michiel de Ruyter gezien? Vroeger verzegelde men post met een persoonlijke stempel, zodat de ontvanger meteen wist wie de afzender was. Nu is een hartje misschien niet direct van mij persoonlijk, maar met de gekleurde wax valt het wel meteen op!

homeofdaisies wedding week trouwen bruiloft DIY kaarten uitnodiging trouwkaart do it yourself knutselen craft kraft HEMA stempel Indesign zegel postzegel PostNL

Een andere persoonlijke touch kwam misschien niet uit een handgemaakte hoek. Alhoewel… Ik zag in februari (jazeker, zó lang geleden al!) een actie van PostNL voorbij komen dat je zelf postzegels kon opmaken, door bijvoorbeeld een foto te uploaden, en deze voor dezelfde prijs als gewone zegels kon bestellen. Dat zelf ontwerpen kan altijd, maar normaal betaal je daar extra voor. Met een kortingscode (speciaal voor Valentijnsdag) kon het voor de prijs van een standaard postzegel. Ideaal! Ik heb dus meteen een paar velletjes besteld. Je kunt ze maar in huis hebben toch!

homeofdaisies wedding week trouwen bruiloft DIY kaarten uitnodiging trouwkaart do it yourself knutselen craft kraft HEMA stempel Indesign zegel postzegel PostNL

Dat is sowieso nog een tip van mij; let op acties in bepaalde periodes. Versiering voor je zaal kun je bijvoorbeeld het best aanschaffen na de kerst, dan zijn er veel kortingen. Zoek je knutselspullen? Die zijn vaak vol in de schappen in de periode voor het nieuwe schooljaar. Acties van PostNL zijn vaak rond kerst en Valentijnsdag. Zo bespaar je een hoop en pak je niks mis!

We hebben echt veel leuke reacties gehad op onze zelfgemaakte uitnodiging. Maar let ook hier; er gaat stiekem veel tijd in zitten. Het ontwerpen, finetunen, printen, snijden, insteken, stempelen, schrijven… Begin er dus op tijd aan! Hoeveel geld ik er precies mee heb uitgespaard weet ik niet, maar voor het papier was ik €5,95 kwijt, de enveloppen in de uitverkoop geloof ik 1 euro per 10 stuks en de waxstempels €4. Tel daar nog een snijdapparaat, wat kosten voor de inkt en een stempel bij op en ik geloof niet dat je daar kaarten voor hebt bij de drukker.

homeofdaisies wedding week trouwen bruiloft DIY kaarten uitnodiging trouwkaart do it yourself knutselen craft kraft HEMA stempel Indesign zegel postzegel PostNL

Ik vond het wel een ‘dingetje’ om ze uiteindelijk op de post te gooien. Dan is het écht en moet je afwachten wanneer je reactie krijgt hihi. Veel plezier met het bedenken, ontwerpen en uitwerken van jouw uitnodigingen! xo Daisy 

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mooi gedaan! Toffe idee 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Liselore schreef:

  Wat een handige tips allemaal Daisy! Ik sla ze op voor t geval dat…;-)

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Jaaaa hahaha ik hoop het voor je hoor 😄

   Like

 3. Sandra schreef:

  Hoi!
  Heb zelf ook het idee om op kraft onze trouwkaarten te maken.
  Kan je vertellen welke dikte je gebruikt hebt en waar je t papier en de enveloppen gekocht hebt?

  Super bedankt!!

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Hi Sandra de enveloppen komen gewoon bij HEMA vandaan en het papier kocht ik geloof ik bij hobbyvision.nl Succes met je diy! Xo Daisy

   Like

 4. Laura schreef:

  Hoi Daisy,

  Wat een geweldig idee zeg! Ik ben al begonnen en vroeg me af welke lettertypes jij allemaal hebt gebruikt (ik gebruik overigens wel word aangezien ik niet bekend ben met Indesign).

  Alvast bedankt.

  Like

  1. Home of Daisies schreef:

   Hoi Laura, dank je wel voor je berichtje. Ik heb geen standaard lettertype gebruikt maar een leuke gevonden op dafont.com. Hiermee maak je het helemaal eigen 😄 Succes met je ontwerp! Xo Daisy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s