Pesten moet stoppen, zéker online!

Dit is een bericht dat je misschien niet direct zou verwachten op homeofdaisies.nl. Ik schrijf namelijk ook veel liever over de leuke dingen in het leven. Maar soms, soms komt iets negatiefs ook zo dichtbij dat ik er wel over MOET schrijven. Mijn kant belichten, mijn verhaal doen en hopelijk doet het iets met jou. Misschien herken je jezelf als ‘slachtoffer’ of misschien helpt het je een keer extra te denken voor je op ‘enter’ drukt als je iets negatiefs zegt. 

homeofdaisies cyperpesten mind pesten stoppen online gemeen haat hatelijk opmerkingen school middelbare pester gepest gepeste facebook twitter instagram snapshot

Het is zo makkelijk. Je ziet of leest iets op Facebook/Twitter/Instagram/een blog/nieuwsbericht waar je het niet mee eens bent/stom vindt of een ander soort mening over hebt, tikt een bericht, drukt op enter en tadaaa de hele wereld weet wat jij er van vindt. Dat is op zich natuurlijk helemaal niet zo erg, het hoort bij deze snelle tijd. Maar te snel je reactie geven, kan ondoordacht zijn. Misschien heb je iets niet goed gelezen of onjuist begrepen en door je reactie kun je mensen (bedoeld of onbedoeld) kwetsen. En dat valt op het internet onder de noemer ‘cyberpesten’.

Bij pesten denk je waarschijnlijk aan lelijke dingen tegen anderen zeggen op het schoolplein, pootje haken of iemand zijn boekentas ondersteboven kieperen. Zo ging het wel in ‘mijn tijd’ (hoor mij, oude doos!) op de middelbare school. Met mijn rode haar en omdat ik de enige was zonder Kipling- of Eastpack schooltas, was ik een makkelijk doelwit. Ik weet dus hoe het voelt om gepest te worden. Nu heeft dat gelukkig niet erg lang geduurd en kon ik het redelijk van me af laten glijden omdat ik wel een goede vriendengroep om me heen had, maar er zijn een hoop mensen die dat anders ervaren. Zich alleen voelden of nog altijd voelen. En zeker nu het pesten met een schermpje ertussen is, is het niet alleen makkelijker om mensen te kakken te zetten, maar voelt het slachtoffer zich nog verder verwijderd van iedereen.

Het voorbeeld dat ik gaf was in mijn middelbareschooltijd, maar met het verlaten van die school of een behalen van een bepaalde leeftijd houdt pesten (helaas!) niet op. Pesten is van alle leeftijden. Wist je dat er ook veel bejaarden en mensen op de werkvloer pesten en gepest worden? Onvoorstelbaar, maar waar! Ik maakte cyperpesten onlangs zelf nog mee, een van de redenen ook om dit bericht te schrijven. Ik deed een oproepje op een Facebookgroep waarin ik vroeg voor een hulp in het huishouden met daarin (ik quote) “Uiteraard tegen betaling”. Daarin legde ik uit dat wij allebei fulltime werken en ik door mijn reumatische klachten het soms niet kan bolwerken in huis. Daarop kreeg ik snel lieve reacties van mensen die zich aanboden en hun uurprijs benoemden. Helemaal goed en precies wat ik zocht. Totdat ik de volgende morgen wakker werd en onderstaande reactie zag. (Omdat ik zelf geen cyberpester wil zijn, heb ik de foto en naam van die persoon weggehaald).

homeofdaisies cyperpesten mind pesten stoppen online gemeen haat hatelijk opmerkingen school middelbare pester gepest gepeste facebook twitter instagram snapshot

Ik kookte meteen! Hoe durft iemand zo te oordelen over iemand die hij niet kent? Die de situatie niet kent? Is die persoon een wonder, dat hij precies weet of ik wel of geen pijn heb en wat ik wel en niet aankan in mijn leven? Voordat ik een reactie teruggaf heb ik wel een keer of wat tot 10 moeten tellen hoor, want op een of andere manier had ik het gevoel dat zo iemand ook echt uit is op een oververhitte reactie, die al snel overloopt in een oneindige discussie. Daarom heb ik teruggestuurd dat die persoon eerst eens goed moest lezen, dat er daadwerkelijk wel stond dat het om een betaalde klus gaat en dat hij eens een dag mijn pijn moest voelen om te weten waar hij over sprak. Vervolgens bleef hij reageren en uit pure irritatie – én omdat ik hem geen podium wilde geven – heb ik hem geblokkeerd. Dat betekent dat ik niks meer van hem hoef te lezen en hij dit ook niet van mij kan. Lekker rustig! Onder het bericht heb ik gezegd dat ik dat had gedaan en daarna kreeg ik nog allemaal lieve berichtjes van andere mensen die de pagina volgen die het met me eens waren 🙂 (ook die heb ik geblurd voor hun privacy).

homeofdaisies cyperpesten mind pesten stoppen online gemeen haat hatelijk opmerkingen school middelbare pester gepest gepeste facebook twitter instagram snapshot

Nu durf ik wel te stellen dat ik redelijk stevig in mijn schoenen sta. Omdat ik geen gips, mitella of iets anders zichtbaars draag waardoor men ‘ziet’ dat ik iets ‘mankeer’ loop ik al jaren tegen onbegrip aan. Je ziet nu ook niet dat ik pijn in mijn middelvinger heb waardoor het typen niet zo lekker gaat. Nee, want ik ga gewoon door (ook niet altijd goed, maar da’s een andere discussie haha). Maar toch raken dit soort dingen me. Dan denk ik verdorie, je zou het eens een dag moeten voelen want dan piep je wel anders.

Of ik de gouden tip heb om met pesters om te gaan? Nee, ik zou willen dat het zo simpel was. Maar als je gepest wordt, houd dat dan zeker niet voor jezelf. Praat erover, met je ouders, échte vrienden, je huisarts of een vertrouwenspersoon op school of je werk. Zorg ervoor dat je het ‘gevecht’ niet alleen aangaat. En probeer er zeker ook niet te veel aandacht aan te schenken. Pesten is vooral ‘leuk’ als je er op reageert en de discussie aangaat. En voordat je op ‘verzenden’ klikt als je op iets reageert wat niet in jouw straatje past, lees het nog eens aandachtig door wat je hebt getypt. Misschien komt het op de ontvanger wel heel anders over dan dat jij hebt bedoeld.

Wordt jij gepest? Of heb je wel eens – onbedoeld – mensen gekwetst met een reactie? xo Daisy 

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Astrid schreef:

  Ik heb genoten van je blog. Goed, helder en respectvol gecommuniceerd!
  Net als jij heb ik t vaak moeilijk met de (scherpe) (ver)oordelen waar het menselijke ras zich maar al te snel aan schuldig maakt.
  Door samenloop van 3 aandoeningen die niet “zichtbaar” zijn, heb ik weekelijks te maken met botte opmerkingen en vermeden/genegeerd worden. En het raakt me heel erg wanneer dit gedaan wordt door mensen die mn aandoeningen weten. Daardoor ervaar ik het leven als extra zwaar en eenzaam.
  Ik heb ervan geleerd om zelf op te passen met oordelen. En wanneer ik in een groepsgesprek (ver)oordelen hoor, probeer ik altijd zaken te nuanceren en/of een ander perspectief te bieden. Dit zorgt er meestal voor dat het gesprek niet doorgaat in roddel en laster.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s