Waarom je zeker back to school moet

Het is middenin de zomervakantie en op alle blogs zie ik wel iets van ‘back to school’ outfits of must haves voorbij komen. Dat zette me aan het denken. Ik ben gewoon alweer 4 jaar afgestudeerd (ouwe taart)! En soms heb ik nog het idee dat ik helemaal niet weet wat ik doe ūüėČ Maar wat ik wil zeggen is, hoe belangrijk het is om je school af te maken en te studeren. Ook al lijkt het misschien onnoemelijk saai! Het is echt een hele toffe tijd, waar je niet alleen veel leert over je (gedroomde) werkveld, maar ook heel veel over jezelf.

homeofdaisies back to school waarom school belangrijk is havo vwo hbo mbo universiteit communicatie rotterdam vlissingen hogeschool university vrienden peers werk duo dienst uitvoering onderwijs lening studielening

Ik zal even (zo kort en bondig mogelijk,¬†bare with me,¬†ik heb nogal een lange periode achter de rug)¬†uitleggen hoe mijn school ‘carri√®re’ eruit heeft gezien. In het jaar 2000/2001 ging ik naar de middelbare school waar ik in een HAVO/VWO klas terecht kwam. Een ontzettend leuke klas, waar ik veel vriendinnen had. Daarmee stroomde ik door naar de 2e en in de 3e ging ik met de meesten door naar het VWO. Toen begonnen mijn reumatische klachten dermate door te zetten, dat ik een tijdje niet naar school kon en daarna een hele tijd maar halve dagen naar school kon (en de rest van de dag suf van de pijnstillers op bed lag). Doordat ik veel had gemist, was het niet gek dat ik ‘terug’ moest naar de HAVO. In 2005 haalde ik mijn diploma en moest ik natuurlijk gaan bedenken wat ik wilde gaan doen.

Dat vond ik lastig. Ik was 17 en wilde elke paar maanden wel een ander beroep uitoefenen. Ik dacht er zelfs over een MBO opleiding te volgen. Achteraf blij dat mijn moeder dat heeft tegengehouden, want eigenlijk is dat te gek voor woorden als je op het VWO hebt gezeten en dan een MBO opleiding gaat doen (no offence¬†voor de mensen die dat wel doen of hebben gedaan of die gewoon een MBO opleiding volgen). Mijn studiekeuze bepaalde ik uiteindelijk op belachelijke voorwaarden; ik wilde in Rotterdam studeren en ik wilde naar het buitenland.¬†That’s it.¬†Wat het is geworden? International Business and Languages.

Een super pittige opleiding, zeker omdat ik niet op kamers wilde en dus 4 dagen in de week op en neer reisde (à 2x 1,5 uur met trein, bus, metro en lopen). De schooldagen waren werkelijk volgepropt, op vrijdag had ik zelfs van 8.30-17.00 uur college met slechts 2 tussenuren en niet eens lunchpauze om een boterham te eten. In de herfstvakantie van het tweede jaar begon het te dagen dat dit het misschien toch niet was. Ik had mijn propedeuse niet gehaald en had eigenlijk onvoldoende punten om het tweede jaar te mogen starten. Na veel gezeur zou ik een half jaar studievertraging hebben, omdat ik het eerste semester wel helemaal had gehaald. Maar in die herfstvakantie besloot ik te stoppen met het tweede jaar, proberen mijn P te halen (niet gelukt, stomme statistiek!) en daarna te switchen van opleiding. Immers, ik had nog driekwart jaar om iets te kiezen. Ik ging goed bij mezelf ten rade; wat vond ik nu wél heel erg leuk aan de opleiding IBL?

Dat bleek het marketing en communicatie gedeelte. Ik sprak met mijn toenmalige collega van de Appie H, die toevallig Communicatie in Vlissingen studeerde. Ze gaf me wat boeken en info van haar eerste jaar en bood zelfs aan een meeloopdag te regelen. Zo gezegd, zo gedaan en ohhh wat vond ik het daar leuk! Ik schreef me nog net niet dezelfde dag aan en heb werkelijk vanaf dag 1 me zo op mijn plek gevoeld daar. Een kleine, fijne opleiding, docenten uit het werkveld en medestudenten die zoveel met mij gemeen hadden. In het eerste jaar deed ik een toffe zomerstage bij de Provinciaalse Zeeuwse Courant, in het derde jaar liep ik stage bij Defensie en ik studeerde af bij Zeeland Business Magazine. (Zoals je ziet is er van mijn¬†‘buitenland’ wens niks meer gekomen. Soms tot mijn spijt, maar dat zijn de keuzes van toen geweest). Mijn minor paste ¬†ik aan op mijn hervonden liefde voor schrijven; Bedrijfsjournalistiek in Tilburg. De perfecte match tussen communicatie en journalistiek. Mijn scriptie was op het eind nog even flink stressen, toen hij bijna werd afgekeurd doordat ik te weinig respondenten had. Het was aanpoten om er een draai aan te geven zodat hij wel valide werd, maar uiteindelijk kon ik het op tijd inleveren en presenteren en in juli 2011 werd mijn diploma overhandigd.

Zeker met mijn huidige baan als Communicatiemedewerker weet ik dat ik toen, in 2007, de juiste beslissing heb gemaakt voor de opleiding Communicatie. Ik doe nu alles wat ik leuk vind. Communicatie- en redactiewerk, zowel in de planning als de uitvoering. Best of both worlds! Nu met de gewijzigde wetgeving omtrent studiefinanciering en leningen, snap ik dat de druk om de juiste opleiding te kiezen groter is geworden. Het wordt je minder makkelijk gemaakt om van opleiding te switchen, maar echt, het is niet onmogelijk. Ik kreeg ook maar 4 jaar studiefinanciering, de andere twee jaar heb ik geleend. Dat betaal ik nu, en de komende jaren, terug. Laat je hierdoor niet afschrikken of tegenhouden, want het is immers de bedoeling dat je door je studie een baan kunt gaan doen waar jij je niet alleen heel prettig bij voelt, maar ook nog eens elke maand een mooier bedrag voor krijgt betaald dan wanneer je geen opleiding hebt gedaan. Het is het waard. En die lening? Ach, ik betaal maandelijks bijna net zoveel wegenbelasting als dat ik die lening terugbetaal. Dat mis ik echt niet, en daar had ik zeker mijn opleiding, kennis, ervaring, herinnering en vrienden niet voor willen missen!

Studeer jij of ga je een studie doen? Waar heb jij je keuze op gebaseerd? Of laat je je afschrikken door de gewijzigde wetgeving? xo Daisy 

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. itsagoldsky schreef:

  Ik doe nu VWO, maar ik ben van plan om daarna een MBO te doen, gewoon omdat ik niks anders leuk vind

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   In welk jaar zit je en welke opleiding wil je gaan doen? Xo

   Liked by 1 persoon

   1. itsagoldsky schreef:

    5e nu en Music Management

    Liked by 1 persoon

   2. Home of Daisies schreef:

    Spannend, einde is in zicht dan! Is er geen dergelijke opleiding in hbo?

    Liked by 1 persoon

   3. itsagoldsky schreef:

    Jawel… Maar die heeft een laag slagingspercentage en weinig plekken

    Liked by 1 persoon

   4. Home of Daisies schreef:

    Hmm jammer! Wie weet verandert er nog iets de komende jaren voordat je het VWO hebt afgerond. Succes in elk geval!

    Liked by 1 persoon

   5. itsagoldsky schreef:

    Dankjewel en ja wie weet!

    Liked by 1 persoon

 2. itsagoldsky schreef:

  Super stukje trouwens!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s