Must sees and do’s: Maastricht

Wat hebben wij het fijn gehad in Maastricht en ik kan het dan ook zeker iedereen aanraden hier eens heen te gaan. Er is ontzettend veel te zien en te doen en ik ben er van overtuigd dat ‘voor ieder wat wils’ hier geldt. Jong of oud, groot of klein budget, shoppen of cultuur. Het is werkelijk allemaal te vinden in Maastricht. Vandaag deel ik met jullie mijn must sees and do’s om een onvergetelijke tijd te hebben in het zuiden van Limburg.

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

Wat me als eerst opvalt aan Maastricht is dat je je echt in het buitenland waant. De bouwstijl, de vele schattige straatjes, de bruggen, pleintjes en natuurlijk de Maas. In de stad vind je prachtige bouwwerken met vooral Franse invloeden als beeldwerken, balkonnetjes en hekwerken. En dat Limburgs, daar moet je soms best je best voor doen om dat goed te verstaan 😉 Instant vakantiegevoel dus, heel fijn!

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

De mensen die je tegenkomt zijn ook heel internationaal en als je je bedenkt dat je werkelijk binnen no time in Duitsland, België of Luxemburg staat is dat ook niet zo gek. En vriendelijk, dat is al het volk die je ziet of spreekt. Nu wist ik wel dat Limburgers ware bourgondiërs zijn, maar oh wat heb ik heerlijk gegeten en gedronken. Terrasje hier, terrasje daar. En ondanks dat de zomerperiode een erg rustige toeristentijd is, was het toch goed kijken voor een fijn plekje.

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

Eten kun je dus werkelijk overal, maar voor mij was de grote verrassing toch wel ‘Witloof’. Dit hadden we waarschijnlijk zelf nooit gevonden, we werden getipt. Een volledig Vlaams restaurantje, niet groot, heel knus. Dit is een aanrader als je – naast van lekker eten – ook een ware bierdrinker bent. Hier serveren ze (houd je vast!) +200 verschillende biertjes. Zou jij nog kunnen kiezen? Kom je er op de kaart niet helemaal uit? Geen probleem, je mag gerust even kijken in de bierkelder, waar ook nog biertjes staan die niet op de kaart te vinden zijn! Bij alle gerechten staat een biersuggestie, mocht je niet weten waar je moet beginnen.

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

De bediening is super aardig en helemaal in stijl gekleed. De aankleding doet ontzettend kitcherig aan, maar op een fijne manier. Er hangt een menneke pis aan de muur en achter de bar vind je een beeldje van Kuifje. Ohja en het flesje water schijnt ook volgepist te zijn door het Brusselse mannetje… Laten we dat dan maar niet hopen! Het eten was werkelijk heerlijk, dingen die je misschien niet meteen zou verwachten. Wild, vis, allerlei verschillende kroketjes en mosselen op wel 20 manieren bereid. Je waant je voor de avond echt even in België. Wel reserveren, want het is werkelijk elke dag afgeladen vol!

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

Slapen kun je op vele plaatsen in de stad. Wij boekten een hotel net iets buiten het centrum. Golden Tulip Apple Park is makkelijk met de bus te bereiken, maar als je net als wij een beetje decadent wilt doen… Het hotel heeft een vaste taxicentrale die je voor een vaste prijs naar het centrum brengt. En, ze komen je altijd binnen 10 minuten ophalen. Je hoeft dus amper te wachten, zelfs midden in de nacht!

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

De kamers zijn mooi ruim opgezet en van alle luxe voorzien. Een groot tweepersoonsbed, kledingkasten, voldoende stopcontacten, een klein koelkastje en een badkamer met bad, douche, toilet en een wastafel met grote spiegel. En het ontbijt? Die is werkelijk hemels! Jochem bracht het de eerste dag mee naar onze kamer, maar toen hij vertelde hoeveel keus er was ben ik de volgende dag met hem mee gegaan. Hmmm!

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

Het klinkt misschien ontzettend oubollig en saai, maar de boottocht met rondleiding door de grotten is echt een must do! Je stapt vlak naast de Sint Servaasbrug op, vaart in een minuut of 20 naar de voet van de Sint Pietersberg en na een kleine klim naar boven wordt je opgewacht door de gids die je 1,5 uur mee te mergelgroeve inneemt. Onze gids was zo leuk, vertelde zoveel, uitgebreid en met een lach. Je leert bijvoorbeeld hoe de ‘blokkenbrekers’ de mergel uit de berg haalden, hoe het werd verwerkt en welke bouwwerken in de stad ervan zijn gemaakt. Mooie verhalen over hoe er in zowel de eerste als tweede wereldoorlog gebruikt werd gemaakt van het gangenstelsel en de vondsten die er zijn gedaan. Ik wil natuurlijk niks spoilen, maar wist je dat de mesosaurus die in de laatste Jurassic Park film écht heeft bestaan en écht in deze grotten is gevonden? En dat Napoleon hem heeft gepikt en hij nu in Parijs prijkt? Gelukkig heeft Maastricht de muurtekening nog… Na de grottentocht ga je terug op de boot om verder Maastricht van het water te bekijken.

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

Een ware shopaholic komt echt wel aan zijn/haar trekken in deze stad. Van grote ketens als H&M, Mango en Zara tot wat meer high end merken als Nikkie en SuperTrash en zelfs exclusieve modehuizen als Hermès. Had ik al gezegd: voor ieder wat wils? Hoewel ik het heerlijk vind om bij de bekende merken te kijken, word ik vooral heel blij van nieuwe ontdekkingen in kleine boetiekjes. Meestal vindt mijn portemonnee deze winkeltjes minder leuk, maar de ontdekking die ik nu heb gedaan. Fantastisch! Paradis de Clayre is een winkel waar je werkelijk 26 keer doorheen kunt lopen en dan nog telkens nieuwe dingen ontdekt. Ze hebben zoveel uiteenlopende dingen. Sieraden, tassen, prachtige stoffen en fournituren, meubels en alles om je huis mooi mee aan te kleden. Bedenk het en ze hebben het. Alles in een heerlijk romantische stijl, in alle kleuren van de (pastelkleurige) regenboog.

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

 

Ken je het magazine Daphne’s Diary? Nou, precies die stijl is de winkel. En daar werd ik (en Jochem stiekem ook!) behoorlijk hebberig van. Elke paar minuten werd er wel weer iets richting de toonbank gebracht, want voor de prijs hoef je het niet te laten. Dat ze het voor dat geld kunnen doen, fantastisch! Om je te overtuigen écht deze winkel te bezoeken, zou ik ook alleen maar foto’s kunnen laten zien. Ik zeer het je, dit is geen sponsor dingetje, ik ben gewoon head over heels, tot over mijn oren verliefd op deze shop. Vraag het maar na, ik geloof dat ik wel 6x heb geroepen “kun je niet de hele winkel inpakken en naar me toesturen?”.

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

 

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

Ik kan serieus nog wel een waslijst places to be, things to do tikken, maar ik zal het kort houden:

– Boekhandel Dominicanen: een boekwinkel in een voormalige kerk

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

– Antiek shoppen. Aantal leuke winkeltjes gezien en oh als ik een hele dikke portemonnee had gehad…

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

– Op ontdekkingstocht gaan. Even een smal straatje nemen. Zo kom je op de meest prachtige plekken uit. Wij zijn onder andere langs de oude stadsmuren gelopen en ontdekten dwars door het centrum nog een stroompje.

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

– Koffie drinken of uitgebreid eten bij Buitengoed Slavante, op de Sint Pietersberg (kun je ook voor of na je grottentocht doen!) Het uitzicht is fenomenaal.

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

– Wat je vooral niet moet vergeten: draag stevige schoenen en neem je camera mee want werkelijk elke hoek van de stad is fantastisch. Gedraag je als een bourgondiër: eet, drink, geniet!

homeofdaisies maastricht travel must see must do city trip tip vrijthof boottocht grot grotten mesosaurus maas sint pietersberg winkelen eten drinken belgië witloof paradis de clayre

Ik hoop dat ik jullie een goede kijk heb gegeven op hoe ik Maastricht heb beleefd. Ondanks dat we in 2,5 dag ontzettend veel hebben gezien en gedaan, kwam ik volledig ontspannen terug. Ook met het weer hebben we enorme mazzel gehad. Een enkel klein regenbuitje en verder temperaturen voor een shirtje en vestje, terwijl het in Goes schijnbaar zo’n beetje non-stop heeft geregend. Heb jij ook nog goede tips voor Maastricht? Laat ze achter in de comments, want dit was zeker niet de laatste keer naar deze heerlijke stad (er is vast nog zoveel meer te beleven)! xo Daisy 

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. caroliendegraaf schreef:

  Dit ga ik onthouden! Mijn moeder wil al een tijdje met mij naar Maastricht, dus nu hebben we mooi een soort lijstje wat we kunnen verwachten en kunnen zien! Leuk! x

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Veel plezier in Maastricht, weet zeker dat het gaat lukken 🙂 xo

   Liked by 1 persoon

  2. sandra schreef:

   ik kan alleen maar heftig ja knikken op de aanbeveling van Daisy om naar Paradis de Clayre te gaan op de Nieuwstraat (zijstraat vd markt). Ik was er vorige week ook voor het eerst met mijn vriend…en ook wij waren stapelverliefd op dit winkeltje. Als ik dan nog een tip zou mogen geven die vlak hier bij in de buurt ligt : PUUR (markt 19) …een shop-in-shop concept met steeds wisselend enorm divers aanbod. Betaalbare kunst, sieraden, kleding, vintage, moderne kunst, écht leuk !! ohja… en het is 7 dagen per week open !! Er naast ligt een geweldige kookwinkel 😉

   Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s