Boekreview: De Vliegeraar – Khaled Hosseini

Eerlijk waar, het is lang geleden dat ik zo’n goed boek heb gelezen. Normaal ben ik echt van de Nederlandse schrijvers als Kluun, Giphart of Guliker, maar De Vliegeraar heeft me verbaasd. Het greep me vast en ik verslond pagina na pagina. Ik zal kort schetsen waar het verhaal over gaat, hoe het geschreven is en wat me heeft zo verrast. Uiteraard, zonder spoilers. 

homeofdaisies de vliegeraar Khaled Hossein boek boeken review boekenkast zomer project lezen afghanistan afghaan cultuur moslim kabul

Misschien heb je het al gelezen, misschien ook niet. Het boek is in 2003 verschenen, dus nieuw is het zeker niet. Al van meerdere mensen hoorde ik dat het een verschrikkelijk mooi boek was, maar het is in eerste instantie niet zo mijn genre. Ik lees toch liever een spannend boek en het allerliefst van een Nederlandse schrijver. Vooral omdat ik vertalingen nooit zo vind overkomen als dat de schrijver bedoelt. Maar dat is het eerste wat mij zo verbaasde; het lijkt wel of het oorspronkelijk in het Nederlands is geschreven. De zinnen lopen vlot, vloeiend, bijna dansend van de pagina’s af. Er worden veel Afghaanse woorden gebruikt, maar deze staan direct achter het woord of de zin vertaald en deze zijn ook nog eens achterin het boek terug te vinden.

homeofdaisies de vliegeraar Khaled Hossein boek boeken review boekenkast zomer project lezen afghanistan afghaan cultuur moslim kabul

Over het verhaal: het speelt zich af in Afghanistan waar Amir vertelt over zijn leven als jongen daar. Samen met zijn vader Baba, beste vriendje Hassan en diens vader Ali. Wat ze meemaken, hoe het leven is als rijkeluiszoon en hoe de verhoudingen liggen tussen hem en hun bedienden Ali en Hassan. Hoe ze met andere kinderen om gaan, hoe het ruikt op de bazaar. Je wordt zo in het verhaal meegezogen dat je het gewoon ruikt, de geluiden hoort en de beelden voor je ziet afspelen.

Ik vind dat je ontzettend veel leert over de Afghaanse cultuur, het verschil tussen de Pashktun en Hazara’s, de rijken en de armen, de geletterden en ongeletterden. Over de oorlog die sinds de jaren ’80 woedt, hoe het is om te vluchten, om alles te verliezen. Over hoe rijk je ook was, je in een nieuw land weer onderaan moet beginnen. Maar ook over verlies, vriendschap en hoe bepaalde keuzes voor altijd aan je kunnen blijven knagen. Wat is goed en wat is slecht en hoe dun die lijn is. Over hoe één leugen zoveel mensen kunnen beïnvloeden.

In het verleden heb ik ook een aantal Scandinavische boeken gelezen en op een of andere manier kon ik dat zo moeilijk volgen met al die moeilijke namen. Dat is in dit boek helemaal niet het geval. En dat terwijl er veel Afghaanse woorden worden gebruikt. Ik vond het interessant om zoveel van de cultuur te leren. Hierdoor heb ik echt het idee dat ik het land een beetje beter heb leren kennen, begrijpen misschien wel. In de media krijg je natuurlijk maar een eenzijdig beeld over hoe het eraan toe gaat met de oorlog die er nog altijd woedt.

Het is een dikke pil – 351 pagina’s – maar je bent er werkelijk zó doorheen. Zeker de laatste 150 pagina’s wil je het boek echt niet wegleggen. Zo spannend, zó benieuwd hoe het verder gaat. Ik heb werkelijk een aantal keer met tranen in mijn ogen gezeten, zeker op het eind. Ik voelde me zo verbonden met Amir, met de keuzes die hij maakt, het knagende gevoel dat hij heeft. Het voelt alsof Amir mijn beste vriend is, die eindelijk het achterste van zijn tong heeft laten zien.

homeofdaisies de vliegeraar Khaled Hossein boek boeken review boekenkast zomer project lezen afghanistan afghaan cultuur moslim kabul

Dus, als je hem nog niet hebt gelezen: kopen! Echt een fijn projectje voor de zomer. Als ik deze op een stranddag was gestart had ik hem letterlijk in één ruk uitgelezen. De snelheid, de spanning, de details, de karakteropbouw en de fantastische vertaling, allemaal redenen om er mee te beginnen. Veel leesplezier! xo Daisy 

PS. Ik ben super zuinig op mijn boeken, kan me niet voorstellen om de rug te knakken. Maar dit was een tweedehansje en dat is wel te zien. Mijn andere boeken zien er nog redelijk als nieuw uit haha!

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Laury schreef:

  Heb er inderdaad al vaker positieve reviews over gelezen! Misschien dit boek toch maar eens een keertje gaan lezen dan! 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Lilian schreef:

  Ik heb van dit boek de verfilming gezien. En die vond ik zo mooi, dat ik het zó jammer vond dat ik niet eerst het boek had gelezen! Dus toen las ik het tweede boek van Khaled Hosseini; ‘Duizend schitterende zonnen’ en die vond ik echt geweldig! Inmiddels is het echt al heel lang geleden dat ik de film heb gezien en ik weet het plot niet meer, dus misschien dat ik De Vliegeraar dan toch binnenkort maar eens ga lezen! 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. Home of Daisies schreef:

   Ik heb de film niet gezien, misschien ook nog es doen. Hoorde inderdaad dat zijn andere boek ook prachtig is. Heb nog 4 nieuwe boeken die op me wachten. Tegen de tijd dat ik daar doorheen ga ik zeker het vervolg halen 🙂 En gewoon lezen, vast nog mooier dan de film

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s