Hoe houd je bruiloft plannen overzichtelijk?

Ik ben een echte planner. Houd van lijstjes en overzicht. Voor het organiseren van een evenement – want dat is een bruiloft toch wel – is dat nog veel belangrijker. Je moet namelijk aan zoveel dingen denken, alle opties (jurk, locatie, bedankjes, kaarten, vervoer, aankleding, catering etc.) opnoemen, telefoonnummers en websites opslaan, het budget noteren en de dagindeling vaststellen. Klinkt als veel gedoe? Valt best mee. Met deze praktische tips houd jij het overzicht voor jullie grote dag!

homeofdaisies wedding trouwen bruiloft datum plannen to do ringen excel pinterest budget

1. Budget

Over geld praten is helemaal niet leuk en gezellig, maar 10 jaar na je scheiding nog betalen voor wat ‘het begin van de rest van je leven’ had moeten zijn is nog veel minder leuk en gezellig. Bepaal dus van te voren je budget. Trouwen kan voor elk budget, je moet alleen soms creatief zijn. Ook wij hebben een budget vastgesteld en daar wil ik me echt aan houden. Zo heb ik voor elk onderdeel een schatting gemaakt van de kosten en deze in Excel gezet. Mijn jurk bleek boven budget te zijn en nu moet ik kijken op welk ander punt ik weer wat kan besparen. Zo houd ik overzicht van hoeveel we elke maand moeten sparen om aan het eindbedrag te komen. Ga ook zeker niet uit van alle gevulde envelopjes die je krijgt op de grote dag; zorg dat je zelf alles kunt financieren. Alles wat je krijgt is extra en kun je meenemen naar je honeymoon!

homeofdaisies wedding trouwen bruiloft datum plannen to do ringen excel pinterest budget

2. Adressen, telefoonnummers, websites etc.

Je moet aan zoveel dingen denken en er zijn zoveel opties. Ik kan alleen al uit mijn hoofd 10 namen opnoemen van bruidsmodezaken hier in de buurt. Zul je net zien dat je de belangrijkste vergeet. Opslaan dus! Ook hier gebruik ik Excel voor. Elk tabblad heeft zijn eigen onderwerp, zoals Jurk, Pak, Locatie, Fotograaf, Vervoer, Ringen, Trouwkaart, Bedankjes, Gastenboek, Haar&Make-up, Gastenboek etc. Veel? Jazeker! Dit kun je dus beter maar overzichtelijk houden. Onder elk tabblad heb ik naam, e-mail, website en eventueel verwachte kosten genoemd (handig voor je budget, kun je makkelijker keuzes maken als je het vergelijkt), maar ook wanneer ik informatie heb opgevraagd. Zo kun je hier makkelijk aan refereren als je nog eens achteraan moet bellen of je een mailtje moet zoeken in je mailbox.

homeofdaisies wedding trouwen bruiloft datum plannen to do ringen excel pinterest budget

3. Gedaan? Check!

Maak ook zeker een to do lijstje, want er komt zo veel kijken bij het organiseren van zo’n dag. Bedenk ook goed wanneer je iets moet doen. Je kunt bijvoorbeeld ruim van te voren je trouwkaart + tekst uitkiezen, maar deze hoef je hooguit 2 à 3 maanden vooraf aan je gasten te sturen. Het is dus belangrijker eerst de datum vast te stellen bij de Gemeente/kerk en een locatie voor het feest te kiezen. Vergeet ook niet erbij te zetten wie iets doet; jij of je partner. Zo worden dingen niet dubbel gedaan of helemaal vergeten!

homeofdaisies wedding trouwen bruiloft datum plannen to do ringen excel pinterest budget

 

4. Ideeënboek

Opeens zie je overal leuke ideetjes. Mooie bloemen, aankleding of tafel decoratie. Opschrijven die handel! Ik heb dus ook standaard een notitieboekje in mijn tas. Hier schrijf ik alles in op wat ik leuk vind en moet onthouden. Maar ook maak ik notities tijdens besprekingen, bijvoorbeeld bij een locatie. Wat kan, wat kan niet, wat gaat het kosten, wat vind je mooi, wat niet? Als je al deze info hebt verzameld kun je het vergelijken en makkelijker je keuze maken. Ook Pinterest is een mooi online platform om je bruiloft visueel tastbaar te maken. Een groot ideeënboek!

homeofdaisies wedding trouwen bruiloft datum plannen to do ringen excel pinterest budget

5. Draaiboek

Tijdens mijn opleiding Communicatie heb ik ook evenementen leren organiseren. De rode draad voor de dag(en) vooraf en de dag zelf is echt het draaiboek. Hierin staat stap voor stap, van (half) uur tot uur uitgelegd wat er moet gebeuren, op welke plek en wie daar verantwoordelijk voor is. Door hier vooraf goed over na te denken en bijvoorbeeld je ceremoniemeester goed over te instrueren kan er eigenlijk niks misgaan op jullie grote dag. Sit back, relax and enjoy!

Op Pinterest en mijn notitieboekje na, staat alles in Excel. Bang dat ik het kwijtraak ben ik niet. Elke keer als ik hem heb geüpdatet, upload ik hem in de Bruiloft map op Dropbox, waar ook Jochem toegang tot heeft. In deze map staan ook alle offertes en facturen. Het klinkt allemaal misschien een beetje saai, maar het is wel super overzichtelijk! 

Wat hebben jullie gebruikt om de voorbereidingen van je bruiloft overzichtelijk te houden? xo Daisy

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s