Oma’s taart (deel 2)

In deel 1 las je al hoe ik de cake maakte (..uiteindelijk..) die de basis vormt voor oma’s taart. Maar met enkel de cake ben je er natuurlijk nog niet. Hij moet nog gevuld worden en versierd. Hoe we dat hebben aangepakt en wat het eindresultaat is lees je hier in deel 2 van oma’s taart!

dsc03055

 

 

In de tijd dat de cake stond af te koelen om gesneden te worden, heb ik alvast de botercrème gemaakt. Dit is heel simpel te maken met (room)boter en poedersuiker. De verhouding is 50/50. Voor deze taart heb ik 250 gram poedersuiker gezeefd. Hierdoor haal je de brokjes en klontjes goed los. Zorg dat ook hier de boter op kamertemperatuur is. Het best kun je de boter vooraf in kleinere blokjes snijden zodat het sneller op kamertemperatuur is en het makkelijker mengt. Met de mixer op de laagste stand meng je de twee tot een zachte crème. Eventueel kun je op het laatst nog even een hogere stand gebruiken om het wat luchtiger te maken.

dsc03026

Daarna heb ik de botercrème in een andere kom geschept, zodat ik de banketbakkersroom kon maken. Hiervoor heb ik een pakje van Dr. Oetker gebruikt. Hier hoef je enkel 400 ml water bij te voegen. Mix ook dit eerst op een lage stand en daarna wat hoger. Laat de banketbakkersroom hierna circa 5 minuten rusten zodat het wat kan opstijven.

dsc03043

 

Om de vulling van de taart goed op zijn plek te houden, maak ik eerst een soort ‘dijkje’ van botercrème. Dit dijkje spuit ik met mijn supersonische spuit die ik laatst bij Lidl kocht. Je kunt natuurlijk ook een spuitzak met spuitmondje gebruiken. Zorg dat je dijk hoog genoeg is om al je vulling binnen te houden.  Om makkelijk te werken, heb ik de taart wat hoger gezet en op iets wat ik makkelijk kan draaien.

dsc03049

 

Zelf houd ik enorm van kersen in mijn gebak, dus gebruik ik hier een blikje van Hak. Deze vind je bij de andere bakspullen (mixen) in de supermarkt. Ik verdeel de inhoud van het hele blikje gelijkmatig over de taart heen. Dit werkt het best met een lepel.

 

dsc03050

Daarna smeer ik de banketbakkersroom eroverheen. Dit gaat het best met een (zachte) spatel. Het gaat het makkelijkst als je de room in het midden legt en daarna naar de randen trekt.

 

dsc03053

Hierna kan het dakje er weer op! Door de cocktailprikkers die je eerder in de randen van de taart hebt gestoken, weet je precies hoe hij er op moet. Daarna smeer je de rest van de botercrème op de zijkant en bovenkant van de taart. Om het mooi strak te krijgen, houd je de spatel het best een beetje schuin, zodat de teveel aan crème eraf gaat en je hiermee de gaatjes weer kunt opvullen. Het is een redelijk lastige techniek, maar je hebt de tijd dus komt goed!

 

dsc03061

Nu komt – wat ik vind – het moeilijkste van allemaal. De fondant. Bestrooi je werkblad flink met poedersuiker, zodat de fondant straks niet hieraan vastplakt. Kneed de fondant zacht en rol het daarna uit. Probeer dit zo dun mogelijk te doen, maar pas op dat hij niet scheurt. Zorg ervoor dat het fondant in elk geval groot genoeg is om de hele taart te bedekken. Dit bekijk je door niet alleen naar de diameter van de taart te kijken, maar hier ook nog de hoogte van de taart (x2) bij op te tellen. Til daarna voorzichtig de fondant op (wij hebben het samen gedaan) en drapeer het over de taart heen.

 

dsc03067

Met een speciaal gladstrijk-ding wat ik heb gekocht bij Xenos, maken we de fondant glad. De bovenkant is relatief makkelijk, maar de zijkanten zijn een stuk lastiger. Die zijn ook niet helemaal mooi strak geworden, maar daar maak ik straks met versieren wel wat op. De uitsteeksels aan de randen snijd je er makkelijk af met een scherp mesje.

 

dsc03073

Omdat ik zelf het onderste randje niet zo heel mooi vind afgesneden én oma wel van een beetje bling houdt, knip ik het lint met steentjes op formaat en duw het zachtjes tegen de fondant. Iets plakken aan fondant? Maak het een beetje vochtig met water en het blijft perfect zitten!

 

dsc03076

Daarna heb ik uit roze fondant bloemetjes gehaald met een heel handig uitsteekvormpje. Het ziet eruit als een spuit, die duw je in de fondant. Dan maak je het los, maak je de onderkant een klein beetje vochtig en dan druk je het vormpje er makkelijk uit door de ‘spuit’ in te drukken. Er zit meteen een mooi putje in, die ik heb opgevuld met eetbare pareltjes. Ook deze plak je het best met wat water.

 

dsc03078

Onze master kleier Jochem maakte van witte en rode fondant een andere kleur roze en drappeerde hier bloemen van. Ik kan het hem echt niet nadoen! Dit deed hij door allemaal rondjes uit te steken en deze steeds verder uit te breiden tot de bloem het gewenste formaat heeft.

Als laatste hebben we de cijfers 80 gemaakt, door deze met rondjes uit te steken en vast te plakken. En dit is het eindresultaat:

 

dsc03083

De taart is zeker niet perfect. De 80 zit een beetje scheef en er zitten nog wat oneffenheden in de zijkant van de fondant. Maar voor een eerste keer vind ik het echt niet slecht gelukt en ben ik tevreden. Ik ben super benieuwd wat oma vind van deze verrassing! Ik zal wel een foto posten op Instagram

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s