Oma’s taart (deel 1)

Vrijdag 14 november wordt mijn allerliefste, allerleukste, allerhipste oma 80 (serieus, je zou het haar echt niet geven) en dat moet natuurlijk groots gevierd worden! Nu vroeg mijn moeder of ik iemand wist die een mooie taart voor haar kon maken. Nu heb ik het nooit eerder gedaan, maar wilde graag de uitdaging aangaan er iets moois en lekkers van te maken. Hier deel 1 van de DIY oma’s taart! 

dsc03037

 

En zo gingen Jochem en ik op woensdag aan de slag. Ik zou het beslag maken en de taart alvast in de oven zetten voordat hij thuis kwam van zijn werk. Konden we in de tussentijd even wat eten en daarna los met het vullen en versieren van de taart. NOT! Mijn eerste taart mislukte compleet, maar gelukkig had ik nog een tweede pak in de kast staan voor een volgende poging. Die is wel gelukt (gelukkig!). Dus niet alleen de DIY, maar ook tips hoe je de de cake NIET kan laten mislukken (leer van mijn fouten).

dsc03014

Wat heb je nodig?

Als eerst een mixer en grote kom (ik ben zo blij met dit keukenmachine dat we laatst bij Lidl kochten). Ik kocht een pak Koopmans fijne cake en daar moet je zelf 50 ml melk, 4 eieren en 150 gram boter bijvoegen. Bij de boter ging het al mis bij mijn eerste poging. Die was niet zacht genoeg, waardoor het meeste op de bodem bleef plakken en mijn mix dus niet goed werd. Toen twijfelde ik over de hoeveelheid melk, dus had ik wat melk bijgevoegd. Toen ie eenmaal in de oven stond bleek de bodem van het blik er niet helemaal goed in te zitten waardoor er mix uitliep.. oftewel: drama. Gouden tip is dus: zorg echt dat je boter goed op kamertemperatuur is! Anders gaat het daar al compleet mis en kun je die lekkere cake vergeten. Bij poging 2 hebben we de boter een paar seconden in de magnetron gezet zodat het wat zachter werd en goed kon mengen.

dsc03016

 

Hoe werkt het?

Meng de boter zacht en gooi daarna alle overige ingrediënten in een keer in de kom. Mix alles goed door tot een glad geheel, op de laagste stand van de mixer. Klop het daarna op een hogere stand luchtig. Zorg intussen dat je oven is voorverwarmd op 160 graden (bij elektrische oven/combi magnetron), je bakblik is ingevet met boter en je wat meel hebt gestrooid over je ingevette blik. Dit laatste zorgt ervoor dat de cake er makkelijk uitkomt als ie klaar is.

dsc03021

 

Meel goed verdelen over je bakblik is niet zo moeilijk. Strooi gewoon wat meel in het midden van je blik, til het blik op en schudt het hoopje meel op alle plekken. Kantel hierna het blik, zodat de meel ook goed op de randjes komt. Draai tot je alles hebt gehad en gooi het overgebleven hoopje meel weg. Zo zit er op alle plaatsen een klein beetje meel en kun je straks met gemak je cake loshalen (zonder scheuren of afbrokkelen).

dsc03022

 

Als de oven warm is, het blik goed ingevet en de mix luchtig geklopt is (geen klontjes!) kun je de mix in het blik gieten. Daarna mag het voor 60-70 minuten de oven in. Zeker weten dat hij na 60 minuten goed gaar is? Prik even met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker helemaal droog als je hem eruit haalt? Dan is je cake goed. Zit er een restje plakkerige mix aan? Dan moet hij nog even terug!

dsc03030

 

Als de cake dan eindelijk klaar is, haal je voorzichtig de ring los. Als je een siliconen bakvorm gebruikt, probeer de cake er dan heel voorzichtig uit te halen. Als de cake nog warm is, brokkelt hij namelijk makkelijk af en dat zou zonde zijn. Bij een siliconen bakvorm kun je het best een plat bord ondersteboven op de cake leggen en dan omdraaien. De siliconen bakvorm kun je er dan makkelijk afhalen, want de zwaartekracht doet het grootste werk!

 

dsc03041

Zoals je ziet is de cake niet op elk punt even goed gerezen, maar dat is geen probleem. Straks ga ik de cake toch vullen en gladstrijken met botercrème. Maar hoe kun je nu goed de cake snijden? Eerst moet je wachten tot hij wat is afgekoeld. Ik las zelf een hele goede tip die ik jullie graag meegeef! Stop twee cocktailprikkers op de bovenste en onderste helft van de cake als je hem hebt gesneden. Zo weet je straks, als je de cake hebt gevuld en zijn dakje er weer op legt, hoe hij moet liggen. Probeer overigens niet te hard te duwen op de cake als je hem snijdt. Een broodmes werkt het best. Leg daarna de bovenste helft even op een bord, zodat je genoeg ruimte hebt voor het vullen.

Hoe ik de cake vul en daarna versier, zie je in deel 2 van oma’s taart!

Dit is trouwens oma Joke. Ik hoop zóóó dat ik haar no-wrinkles, no-grey hair genen heb! In het midden zijn de drie generaties, helemaal rechts is mijn moeder. Lijken we een beetje op elkaar?

 

photogrid_1402727929545

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Marjolijn schreef:

    Wordt vast prachtig.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s