Low budget reizen is zó makkelijk

Daar zat ik dan met m’n goede gedrag tussen een berg tassen en spullen sip te kijken met m’n selfie stick. M’n auto begaf het afgelopen zomer, nog dik twee uur rijden van onze eindbestemming af. Geen ANWB, geen doorlopende reisverzekering. Leuk allemaal, maar hoe kom je terug thuis zonder auto?

10628601_10203705754317694_3736321491576235022_n

 

Nu kon ik gelukkig wel bellen, dus de vriend waar we bij op bezoek gingen kwam ons ophalen bij de garage waar onze auto stond maar waar wij wel (met spullen en al!) van het terrein waren gezet (“ik sluit om 19.00 uur, dus opzouten!”). Sta je dan met je goede gedrag dik 2,5 uur te wachten tot hij je heeft gevonden. Een paar dagen later was de conclusie van de garagist simpel: “Je motor ligt volledig in de soep. Een nieuwe motor kost je €5000. Wat wil je ermee doen?” Zucht. Mijn polo uit 2002 was welgeteld 3 maanden in mijn bezit, ik had er dus al een leuk bedrag voor neergeteld. En of je dan ook nog even €5000 wil ophoesten? Uhm, nee dank je. Maar wat dan?

20140824_174927

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een hoop geregel, dat kan ik je wel vertellen. Nu hadden we de polo gekocht van een bevriend autohandelaar, die heel lief aanbood de polo op te halen en een vervangende auto mee te nemen. Maar onze Franse vriend had ook al aangeboden ons naar Nederland te brengen en wilde liever niet nog een keer op en neer naar de garage rijden om de vervangende auto op te halen. Gedoe!

Hoe we naar huis zijn gekomen? Met de briljante uitvinding (en goede tip van onze Franse vriendin). Blablacar.com bleek mijn one way ticket home te zijn. Hoe werkt het? Je zoekt op de website naar je  bestemming of in de omgeving daarvan, op de datum dat je ergens heen wilt. Als je iemand hebt gevonden waar je met mee kunt rijden, stuur je diegene een berichtje en spreek je af. Normaliter betaal je via de website, maar omdat ik erg last minute was (ene avond om 23.40 uur afgesproken, volgende ochtend 10.00 uur stapte ik in de auto) heb ik contant afgerekend. Hoe mijn reis verliep? Ik werd door onze Franse vriend afgezet op de afgesproken plaats, een klein half uurtje rijden van zijn woonplaats. Daar ontmoette ik 2 vrouwen die naar België gingen voor een week, in hun 8 persoonsbusje. In het busje zaten toen al 4 meiden, die allemaal naar een andere locatie gingen. Ik stapte in en hier begon mijn reis.

blablacar

 

Na mij werd nog 1 meisje opgehaald en we stopten op 3 locaties om mensen af te zetten. Het was super gezellig in het busje. Twee meiden spraken goed Engels, wat handig was aangezien mijn Frans niet je-van-het is. Een van de twee had echt een super schattige kat bij zich die zich voortreffelijk gedroeg tijdens de reis. Een ander meisje had ook een kat bij zich, maar die vond het reizen iets minder leuk. De meeste van de meiden gingen naar Lille om te studeren. Het was het einde van de zomervakantie en ze gebruiken de ‘lift’ met Blablacar als laatste verhuizing. De kofferbak zat dus vol met spullen! De meesten van hen hadden al eerder met Blablacar gereisd, voor mij was het de eerste keer.

Ik bleef, uiteraard, als laatste over. Mijn twee chauffeuses gingen naar Brugge en ik had zelf geen flauw idee hoe ik daarvandaan verder thuis zou komen. Maar, in Brugge spreken ze Nederlands en Zeeland ligt vlakbij België dus ik had bedacht dat dat wel ging lukken. Toen we uiteindelijk het station hadden bereikt (dat was ook nog een hele missie, aangezien niemand van ons de weg kende haha) heb ik 20 euro betaald en met een grote ‘dank je wel’ verder informatie gaan vragen voor mijn verdere reis.

Dat bleek de lijnbus te zijn. Van Brugge ging er een rechtstreeks naar Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen, waar ik na een half uur wachten op de bus naar Terneuzen kon en daar direct kon overstappen naar mijn home town Goes. Het heeft een kleine 12 uur geduurd van deur tot deur, maar ik kan je vertellen dat het een stuk minder vermoeiend was dan zelf autorijden en een stuk gezelliger dan in je uppie in de trein. Plus, véle malen goedkoper want voor een treinkaartje zou ik toch zo’n €150 kwijt zijn geweest. Wat ik betaalde voor mijn enkeltje Normandië-Zeeland? Welgeteld €48! Daar kun je niet moeilijk voor doen toch?

eu_vignette

En het werkt ook de andere kant op. Ga je met de auto ergens heen en heb je nog plek? Zet je rit dan een aantal dagen van te voren op de site. Daar wordt de gemiddelde prijs ingegeven voor een enkeltje en/of retourtje. Je kunt uiteindelijk zelf bepalen of je hier boven of eronder gaat zitten en hoever je eventueel om wilt rijden om je ‘lifters’ op te halen of af te zetten. Zo verdien je zelf weer een beetje benzinegeld terug. En als ik het goed uitreken, hebben de Franse dames hun benzine (x6 meereizende meiden) dubbel en dwars terugverdient!

Dus zin om naar Amsterdam, Berlijn, Antwerpen of Parijs te gaan? Met de internationale carpoolsite is het zo geregeld! 

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s