Liefde voor de 90’s

Deze week is het op mijn favo radiozender 3fm de jaarlijkse 90’s request week, met aan het eind van de week de top 100 90’s. Ik ben zelf geboren in 1987, dus mijn muzieksmaak is echt in de jaren ’90 ontwikkeld. Nu terugkijkend zijn het vooral héle foute platen, maar oh wat zijn ze lekker! Ik MOEST dus wel een post hieraan wijden en zou zelf wel een top 1999 kunnen maken, maar laat ik het bij een top 20 houden.  

Mijn kamer hing (toen ik stukje bij beetje mijn paarden posters van de muur afhaalde) afgeladen vol met 5ive!, Britney Spears en Christina Aguilera. Mijn allereerste echte singel was ook van Britney Spears, hoewel dat een beetje per ongeluk was gegaan. Ik dacht namelijk dat het van een band was. Oeps! Maar Baby One More Time stond zo’n beetje non-stop op repeat. Ik denk dat m’n ouders er wel gek van werden!

1. Britney Spears – Baby One More Time

2. Solid Harmonie – I’ll Be There For You

Ik besteedde veel tijd playbackend en dansend in mijn kamer. Nooit hardop zingen, want ik had toen al wel in de gaten dat mijn stem daar niet voor is gemaakt (ik breek glazen aan valsigheid!)

3. Spice Girls – Spice Up Your Life

Zoals genoemd was ik echt meeeega fan van de Spice Girls. Ik had werkelijk waar ALLES van ze. Vriendenboekje, portemonnee, dagboek, pennen, cd’s, de videoband van hun film natuurlijk, kussentjes, t-shirts, ondergoed, beddengoed.. echt alles dus! Ik heb voor Spice Up Your Life gekozen, omdat dit het liedje was dat bij hun film hoorde. Heerlijk futuristische clip, met space ship. Eigenlijk snap ik nu niet zo goed waarom ik hier van m’n ouders naar mocht kijken, met alle sexy outfits en dansjes. Anyway, ik had met een paar vriendinnen zelfs een Spice Girl clubje, waarmee we op school een keer een toneelstukje hebben gedaan als de Spice Girls. Ik was Emma, mijn favo. Wat natuurlijk gek is, aangezien ik een echte Ginger ben haha! Ik ken overigens uiteraard alle SG liedjes en heb zelfs nog ergens hun album in mijn collectie.

4. 5ive! – Everybody Get Up

5ive! was mijn enige boyband liefde en mijn grote crush was Richie. Ik had zelfs een fotolijstje naast of op mijn tv staan met zijn foto erin (hoe fout!) Zijn kapsel kan ook echt niet. Een vriendin pestte me altijd omdat hij zo’n babyface heeft. Mijn nicht was trouwens helemaal weg van Backstreetboys, wat ik dan weer helemaal niet snapte. Misschien omdat zij net een paar jaar ouder is, ik was nog niet echt met jongens bezig toen zij populair werden. Maar van Everybody Get Up kende ik zelfs een stukje van het dansje 🙂

5. Aaliyah – Are You That Somebody?

Een vriendin van me lied me een paar liedjes horen van Aaliyah en ik was meteen helemaal fan van haar muziek en stijl. Heerlijke R&B! Ook de liedjes voor ze in Nederland bekend werd zijn fantastisch. Kan me niet voorstellen wat ze had bereikt als ze niet was verongelukt. Mijn leraar Engels in de eerste klas Havo/VWO (2000/2001) was ook gek van haar muziek, dus ik heb toen mijn spreekbeurt over haar gedaan. Met een 9 als eindcijfer. Ik luister nu nog altijd naar haar album Aaliyah als ik bijvoorbeeld niet kan slapen. Super rustgevend en staat standaard op mijn telefoon. Ohja en Are You That Somebody is zo grappig met die baby geluidjes en klapjes er tussendoor!

6. The Offspring – Pretty Fly (For a White Guy)

Deze is toch gewoon té grappig? Ik moet gewoon al lachen zonder de clip te zien of zelfs het liedje maar te horen. Episch! Ik kan hem ook van voor tot achter meeblèren. De clip past ook wel echt in het tijdperk waar white rap opkomend was en die gasten vooral de zwarte rappers wilde na-apen met kleding en grote gouden kettingen. Zo afzichtelijk! En inderdaad, you can always go on Ricky Lake 😉

7. TLC – Waterfalls

Heel eerlijk gezegd heb ik dit album helemaal grijs gedraaid en heb ik hem laatst voor het schoonmaken nog uit mijn collectie opgedoken. Kwaliteit was niet om aan te horen en weet niet of dat is omdat ik hem helemaal kapot heb gespeeld of dat de kwaliteit van gedownloade liedjes toen slecht was (ja downloaden, I know, slecht! Had een heel lief vriendinnetje die toen al cd’s kon branden voor me). Dit is een heel mooi en gevoelig liedje van de meiden, maar het album staat ook vol mega grappige liedjes.

8. Shaggy – Mister Bombastic

Fout? Ja, behoorlijk! Maar zo fijn. En gelukkig versta je de helft niet en de andere helft snapte ik toen nog niet omdat ik nog geen Engels sprak.

9. Vengaboys – Uncle John from Jamaica

Deze is (denk ik) onder de meesten niet bekend, maar ik had ‘m op single. Net als alle andere Vengaboys liedjes heerlijk zomers, opzwepend, gezellig en errug 90’s! Snapte (en nog steeds niet) waarom alle bandleden een soort ‘rol’ hadden. Want wie identificeert zich nu met een cowboy? Bij de Spice Girls snapte ik het absoluut, maar dit kan ik nog altijd niet thuis brengen haha.

10. Metallica – Nothing Else Matters

Ik ben echt opgegroeid (en opgevoed!) met rock muziek. Alle classics ken ik en deze mag dan ook zeker niet missen in mijn 90’s lijstje. Ga er verder geen woorden over vuil maken. Luisteren en genieten.

11. Toy-Box  – Sailor Song

Krijgen jullie al een beeld van hoe slecht mijn muzieksmaak was? Want ook alle Toy-Box liedjes ken ik van voor tot achter en terug. Veel fouter wordt het niet hoor! Met de kat Blooper van een vriendin deden we altijd een dansje op ‘Superman’ van Toy-Box. Goede herinneringen.

12. All Saints – Never ever

Lekker rustig en gevoelig liedje. Misschien is het daarom wel enigszins goed gekomen met mijn muzieksmaak…

13. Peter André – Misterious Girl

Oké, deze is ook wel erg fout! Ik was er zelf niet direct fan van, maar een vriendin van me wel. Ze had volgens mij ook aardig wat posters in haar kamer hangen met zijn ontblote torso. Als ik dit liedje hoor moet ik altijd aan haar denken.

14. DJ Paul Elstak – Don’t Leave Me Alone

De broer van mijn allerbeste vriendinnetje op de basisschool was helemaal into happy hardcore en wij moesten dit dus altijd aanhoren als we bij haar waren. Vonden we toen der tijd verschrikkelijk, het stoorde ons namelijk als we met de barbies speelde. Maar toen ik uiteindelijk in groep 7 of 8 zat en ik samen met een ander vriendinnetje mijn verjaardag mocht vieren in een zaaltje mét die broer als DJ vond ik het toch wel super cool om happy hardcore te horen met discolampen en de hele mikmak. Nu vind ik het ook nog super om af en toe een paar van die happy harcore kneiters te horen als ik ga stappen.

15. Shania Twain – Man, I Feel Like a Woman

Geen specifieke herinnering, maar zó 90’s. Girlpower!

16. No Doubt – Don’t speak

Ugh, die appel aan het begin is zó ranzig. En wat ziet Gwen Stefani er hier schattig uit als ze in de garage zingt. Met dit nummer komt toch die rock opvoeding weer naar boven. Lekker springen en wild met je haar schudden!

17. Christina Aguilera – What a Girl Wants

Een van de eerste nummers van Christina Aguilera na haar Mickey Mouse tijd. Eigenlijk vind ik haar latere nummers beter, als ze ze ook daadwerkelijk zelf gaat schrijven. Deze is wel heerlijk mierzoet.

18. Hanson – Mmmbop

Nee, ik was echt geen fan van deze broertjes. Ze deden me namelijk een beetje denken aan die gasten van de Kelly Family (ken je die nog?!) maar deze meezinger kan niet missen op mijn lijstje. En dan met z’n allen: “Mmmmbop pedie dapa doooobop!”

19. Eminem – My Name Is

“… jiggy jiggy Slim Shady”. Nogal zo’n meezinger. Of rapper. Wat je wil. Hét nummer waar Eminem definitief bekend mee werd. Net als die gast van The Offspring zo lekker fout met hun white rap. Maar zeker niet minder lekker. Ook The Marshal Matters LP helemaal stuk gedraaid in die tijd.

20. Guns ’n Roses – November Rain

Ik zal mijn lijstje eindigen met een rock klassieker. Kan niet missen met een vader die je kon uittekenen in een Guns ’n Roses t-shirt en vale jeans (en in de 80’s zelfs met lang haar!). Plus dat het misschien een positieve boost geeft aan mijn muzieksmaak, dat jullie niet helemaal denken dat ik raar ben 😉 Fenomenaal prachtig nummer en zo zielig als de vrouw dood gaat in de clip zo vlak na het trouwen.

 

Zo, dat was mijn top 20 met 90’s muziek. Zoals gezegd kon ik ‘m nog wel veel langer maken, want wat waren de 90’s fijn. Het was de tijd dat ik op de basisschool zat, want in 2000 ging ik naar de middelbare school. Zin in nog meer 90’s? Luister dan de hele week naar 3fm en helemaal aanstaande vrijdag 3 oktober tussen 9.00 en 18.00 uur naar de 90’s top 100!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s